Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

DE CREUSE, WAAR DE ‘LORD OF THE RINGS’ TE GAST IS…

creuse1

De Creuse (Nouvelle-Aquitaine) in het centrum van Frankrijk is een streek met heuvels en wallenlandschap, dat op een bijzondere manier wordt beschermd. Hier kom je genieten van het rustige leven, van een aangename wandeling of sportieve trektocht langs een van de vele wandelpaden of meer dan 400 km fietsroutes. De Creuse is een groene schatkist met meer dan een parel! En een van die pareltjes is de stad Aubusson, bekend om de wandtapijten, die uitgeroepen zijn tot immaterieel werelderfgoed van Unesco. Iets voor oudjes, wandtapijten? Dan vergis je je. In de internationale site van de wandtapijten ontdek je zowel de historische, de moderne als de creatieve variant. Bewijs: er worden op dit moment grafische tapijten van Tolkien geweven, de vader van de ‘Lord of the Rings’…

Je hebt de ‘Lords of the Rings’ vast al gelezen (of gezien), het geestelijke meesterwerk van de Brit J.R.R. Tolkien (1892-1973). Maar wist je dat de schrijver ook tekenaar en aquarellist was? Hij illustreerde zijn eigen romans met zijn fantastische wereld en tekende voor zijn kinderen brieven van de Kerstman.

Operatie ‘Aubusson incl. Tolkien’

creuse2

Samen met de Tolkien Estate trapte de internationale site van de wandtapijten een wel heel ambitieus project af. Het is de bedoeling om in vier jaar tijd de illustraties van Tolkien te verwerken in 14 wandtapijten en 1 tapijt. Het eerste (naar de roman Hobbit), waaraan in de herfst van 2017 is begonnen, viel gisteren met veel luister van het weefgetouw. Nog tot 2021 kunnen bezoekers de tapijtwevers aan het werk zien in hun ateliers.

De verrassende internationale site van de wandtapijten

creuse10

De internationale site van de wandtapijten heeft in 2016 haar intrek genomen in de gebouwen van de oude Ecole Nationale des Arts Décoratifs. Ateliers, conferenties, animatie voor de kinderen, een onderzoekscentrum, museum en tentoonstellingen op 1600 m² vertellen de nog steeds heel levendige geschiedenis van de wandtapijten van Aubusson. In de 17de eeuw was het een koninklijke manufactuur en vandaag duik je er in zes eeuwen internationaal geroemde vakkennis. Nu gebruiken we geen wandtapijten met prachtige landschappen of taferelen uit legenden meer om de grote kamers in statige woningen te verwarmen. Kom binnen en maak kennis met hedendaagse ontwerpen die niet misstaan in de meest luxueuze woningen.

Logeren in Aubusson: het Hôtel Le France, met een Belgische chef!

creuse4

In een oud poststation uit de 18de eeuw is een hotel-restaurant ingericht, in het hart van Aubusson, een steenworp van de internationale site van de wandtapijten en de kunstenaarsateliers. Het eerbetoon aan de wandtapijten is alomtegenwoordig: in de zalen waarin de werken tentoongesteld zijn, in de mooie kamers met onbewerkte balken en stenen, die genoemd zijn naar beroemde kunstenaars. De uitbater, de Belg René Jean Hawai, nam het etablissement tien jaar geleden over. In het gastronomische restaurant verwent hij je met heerlijk bereide streekproducten. Om er maar een paar te noemen: fondu creusois, bœuf limousin en notentaart! Maar de chef is ook een globetrotter en steekt zijn klassiekers vaak in een jasje uit een ander deel van de wereld. Info: www.aubussonlefrance.com

Top 5-ontdekkingen in de Creuse

De Creuse telt niet alleen de internationale site van de wandtapijten, maar ook:

-          De schildersvallei

creuse5

In de 19de eeuw werd de vallei van de Creuse druk bezocht door honderden schilders (onder wie ook Claude Monet…), schrijvers en dichters, die hier kwamen voor de ongerepte natuur en het bijzondere licht dat ze gebruikten in hun werken. De beroemde ‘school van Crozant’ werd hier geboren. Tegenwoordig bezoek je het Hôtel Lépinat, waar de kunstenaars logeerden, en binnenkort ook het kunstencentrum Maurice Rollinat (opening juni 2018). Je ontdekt ook de sites, het fort van Crozant en de paden waar de schilders hun ezels neerzetten.

-          Dorpjes met karakter, zoals Masgot

creuse6

Masgot is met zijn typische en bijzonder goed bewaarde huisjes een uniek dorp, want in de 19de eeuw werd het door een van de inwoners, François Michaud, opgefleurd met naïeve granieten standbeelden die er vandaag nog steeds staan op de muren en de gevels. Alles wat voor hem belangrijk was, is vertegenwoordigd: mensen, dieren, overtuigingen, dromen...

-          Kastelen, zoals Boussac

creuse7

In dit kasteel ontdekte schrijfster George Sand de mysterieuze wandtapijten van de dame en de eenhoorn. Sand verbleef hier vaak en haar kamer is intact gebleven. Tijdens een bezoek aan het indrukwekkende fort (13de-15de eeuw) krijg je de historische zalen te zien waar oude wandtapijten hangen en bewonder je de 1001 unieke spullen (350 stokken, spaarpotjes van gietklei, zeepballen uit de 18de eeuw…) van de huidige kasteelvrouw, de sympathieke Bernadette Blondeau.

-          Het wolvenpark

creuse8

Het 13 ha grote park in het bos van Chabrières is een unicum in Frankrijk, omdat het zo mooi aangelegd is. Ga op verkenning en ontdek zelf de 45 zwarte, grijze en witte wolven die hier in hun natuurlijke habitat in halve vrijheid mogen leven, tussen de andere lokale diersoorten. Het museum is helemaal gewijd aan de wolf en brengt ons nog eens in herinnering welke rol het dier speelt in onze legenden.

-          Scénovision

creuse9

In deze interactieve voorstelling neemt Marion, het hoofdpersonage, ons mee naar het dagelijkse leven in de Creuse van de 19de eeuw. Volg het parcours tussen de decors en de filmpjes, met een odorama en reliëfprojectie, en beleef de plaatselijke geschiedenis: de ‘beneventijnse’ likeur, de beroepen van metselaar en timmerman, de abdij, de wandelroute naar Compostela die door het dorpje Bénévent-l’Abbaye loopt...

Info: www.tourisme-creuse.com

Laatst aangepast op donderdag, 19 april 2018 13:44