Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

DE CANARISCHE EILANDEN: STRAND, NATUUR EN CULTUUR IN DE ZON, ZELFS IN DE WINTER

La Gomera

Als je even wilt ontsnappen aan de grijze winter bij ons, dan zijn de Canarische Eilanden dé bestemming bij uitstek. De Spaanse archipel ligt in de Atlantische Oceaan, 100 km van de kust van Marokko en minder dan vijf uur vliegen van België. Het hele jaar door kun je op de vulkanische stranden genieten van de zon en in december en januari is het er een aangename twintig graden. Ideaal dus om heerlijk te luieren, maar ook om op de 7 hoofdeilanden op verkenning te gaan. De eilanden zijn geheel of gedeeltelijk beschermd als biosfeerreservaat en tellen vier nationale parken. En in al die natuurpracht waag je je aan allerlei sporten of bezoek je charmante dorpjes, steden die door Unesco op de Werelderfgoedlijst zijn gezet, musea of wijngaarden waar 10 wijnen met herkomstbenaming geproduceerd worden…

De grote eilanden van de archipel doen vast en zeker een belletje rinkelen. Lanzarote, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en La Palma staan in alle brochures van de touroperators. Zowel in de zomer als in de winter geniet je op de stranden van de hotelcomplexen van de zon. De twee andere eilanden, La Gomera en El Hierro, zijn wat kleiner en minder bekend, maar net als hun grote broertjes een natuurparadijsje en zelfs nog ongerepter.

Duinen, vulkanen, bossen…

Maspalomas

Als je de grote kusthotels van de Canarische Eilanden laat voor wat ze zijn, ontdek je een gevarieerd en soms heel bijzonder landschap, dat de Unesco grotendeels beschermde als biosfeerreservaat. We maken je alvast een beetje warm: het nationaal Park Garajonay op La Gomera, het park Los Tilos op La Palma en ook verlaten gebieden met hoge duinen en wit woestijnzand in het natuurpark Corralejo op Fuerteventura en de stranden van Maspalomas in Gran Canaria.

Hier en daar waan je je in het vulkaanlandschap zelfs op de maan. In het nationaal park Timanfaya op Lanzarote doorkruis je op de rug van een kameel uitgestrekte versteende lavavelden en zwarte duinen (de malpaises). De eilandbewoners zijn er in deze bijzondere omgeving in geslaagd wijnstokken te planten, die een unieke wijn met herkomstbenaming ‘Lanzarote’ opleveren. Op Tenerife beklim je de 3718 m hoge vulkaan de Teide, de hoogste top van Spanje.

Oog in oog met walvissen

canaries globicéphales

Deze gevarieerde natuur is geknipt voor mooie wandelingen en trektochten (er is een uitgebreid net van uitgezette wandelpaden), maar je kunt ook sporten. Er is voor elk wat wils: mountainbiken, paardrijden, bergbeklimmen, speleologie en natuurlijk watersporten en duiken. Wie de Canarische Eilanden zegt, denkt meteen aan een cruise op zoek naar dolfijnen, walvissen en andere zeezoogdieren die het hele jaar door in de wateren rond de archipel zwemmen. De biodiversiteit is een van de rijkste van de hele planeet.

Een ‘Unesco’-stad en de werken van Manrique

San Cristobal de La Laguna

Niet alleen de natuur van de eilandengroep loont de moeite, er is ook veel erfgoed te ontdekken. Cristobal de La Laguna op Tenerife staat boven aan je lijstje. De voormalige hoofdstad van het eiland ligt aan een lagune bij de zee en staat vandaag op de werelderfgoedlijst van Unesco als eerste niet-versterkte koloniale stad. Het centrum met dambordpatroon diende als voorbeeld voor heel wat andere koloniale steden, deze keer in Latijns-Amerika, en in de kleurrijke herenhuizen van toen zitten vandaag talloze bars, winkels en restaurants, die druk bezocht worden door de studenten van de oude universiteit van La Laguna.

Ook op Lanzarote zijn schatten te ontdekken, zoals het werk van César Manrique. Deze beroemde kunstenaar is geboren en getogen op het eiland. Hij overleed in 1992, maar liet knotsgekke creaties na in het vulkanische landschap. De spectaculairste is niets minder dan... zijn eigen huis (met een bewoonbare oppervlakte van 1800 m²), waar nu de Fundación de César Manrique is ondergebracht. Het complex bestaat uit een museum, een tuin, meerdere tunnels en een ongelofelijk zwembad en dat alles midden in een lavaveld.

Het grootste carnaval van Spanje

Carnaval Tenerife

Een kennismaking met het lokale erfgoed is niet compleet zonder een bezoek aan het carnaval van de Canarische eilanden, het feestelijkste en kleurrijkste van Spanje. De feestelijkheden in Santa Cruz de Tenerife zijn zelfs de grootste van het land en een van de populairste ter wereld. Twee weken lang zijn een honderdtal carnavalsgroepen, muzikanten, fanfares, dansers en danseressen… te gast. Het doet allemaal heel Braziliaans aan en de enige regel is ‘plezier maken’. Hoogtepunt van het carnaval zijn de Coso (een grote stoet met praalwagens) en de verkiezing van de koningin van het carnaval. De kandidates dossen zich uit de in mooiste kostuums en paraderen op een podium van maar liefst 1200 m². Ben jij er de volgende keer ook bij? Afspraak van 27 februari tot 10 maart.

Aloëtherapie en lokale keuken

fruits îles canaries

Voor een vakantie op een van de eilanden is er keuze uit hotels aan het strand, charmante gastenkamers, gîtes en agrotoerisme in de natuur. Alle eilanden zijn bezaaid met etablissementen met spa en wellness, waar je terechtkunt voor thalassotherapie, vinotherapie en aloëtherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de deugddoende eigenschappen van de Canarische aloë vera.

Aloë vera is een van de topproducten van het eiland, maar ook banaan en ander tropisch fruit zijn dat, naast vele vissoorten, schaal- en schelpdieren… en vlees, aardappelen, kaas… Al dat lekkers wordt bereid in eenvoudige gerechten vol smaak en opgediend met gofio (tarwekorrels of geroosterde mais) en mojo, een saus die op verschillende manieren bereid kan worden: met kaas, koriander, look, saffraan…

Thema-ervaringen en -bezoeken

Teide Tenerife

Als je graag al dat lekkers van de archipel proeft, boek je een van de vele tours: proeverij van geitenkaas van Majorero op Fuerteventura, een rondleiding door de oude stadskern van Las Palmas, met uitleg over cultuur en geschiedenis en een ‘tapaspauze’ in een smakelijk gespecialiseerd etablissement. Het aanbod aan thema’s en routes, vakanties en ervaringen is eindeloos: natuur, wijn, erfgoed, sport... of gewoon alles samen!

Voor meer informatie:

Lanzarote

Contacteer de Spaanse Dienst voor Toerisme in Brussel:
Koningsstraat 97-5
1000 Brussel
Tel: 02 280 19 26 / Fax: 02 230 21 47
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Laatst aangepast op woensdag, 19 december 2018 13:10