Afdrukken
Tweet

CITYTRIP NAAR KRAKAU, EEN VAN DE 12 MOOISTE STEDEN TER WERELD

Krakow2

Krakau is door de Unesco uitgeroepen tot een van de 12 mooiste steden ter wereld en een pareltje dat amper 1 uur en 50 minuten vliegen van België ligt. Het is authentiek, hip, elegant en feestelijk. Het verkeersvrije historische centrum ligt aan de rivier de Wisla en in de schaduw van een oud koninklijk kasteel dat ons eraan herinnert dat de stad tot 1596 de hoofdstad van het land was. Het was toen al een artistiek en cultureel bruisende stad en dat is het vandaag nog steeds. In de middeleeuwse straatjes liggen talloze theaters, musea en concertzalen, maar het wemelt er ook van de kerken, restaurants, bars en cafés in overwelfde kelders en op binnenpleintjes achter mooie gebouwen. Krakau heeft de oudste universiteit van Polen en de stad leeft op het ritme van de 175.000 studenten die leven brengen in het heerlijke openluchtmuseumpje…

Krakau ligt in een dal tussen de heuvels en de 6000 monumenten zijn een ode aan de Italiaanse renaissance. Het hart van de stad is de Rynek Glowny, het grootste middeleeuwse plein van Europa en al sinds de 13de eeuw een perfect vierkant van 200 bij 200 meter. Alle festivals, concerten en het grootste nieuwjaarsfeest van Polen worden hier gevierd en vroeger was dit het administratieve en economische zenuwcentrum van de stad. Daar getuigt ook de oude lakenhalle van. Het textiel is intussen vervangen door kraampjes met nijverheid, juwelen van amber, houten speelgoed, bont en religieuze iconen voor een weggeefprijsje.

Restaurant in de kelder

67 140965807113

In de schaduw van de hellende toren van het stadhuis en de Mariakathedraal liggen gezellige terrasjes en winkeltjes, maar dat is ook in de rest van de stad zo. Waar je echter een beetje naar op zoek moet gaan, zijn plekjes om uit te gaan. Studenten weten dat je zonder aarzelen een van de nauwe straatjes inloopt naar de vele bars, discotheken en restaurants in een schitterende overwelfde kelder of op een binnenplein van een kleurrijk paleis waar ooit de adel huisde. Iedereen vindt er wel iets dat hij of zij leuk vindt, van hip en trendy tot traditioneel, met geborduurde tafellakens, kandelaars en lekkere streekkeuken met veelgebruikte ingrediënten als aardappel, varkensvlees en kool.

Paraderen op de Koninklijke Weg

Krakow4

Op de Rynek neem je net als de vorsten vroeger, die gingen paraderen, de Koninklijke Weg van noord naar zuid dwars door de oude stad (Stare Miasto). Dit is een van de mooiste toeristische lanen met heel wat bezienswaardigheden: het kunstmuseum Czartoryski, het Slowacki-theater, kerken en winkels. Handig ook, want de weg snijdt het kleine historische hart in tweeën, zodat alles op wandelafstand ligt. Zo is er de Jagellone-universiteit die zijn deuren al opende in de 14de eeuw en die enkele beroemde leerlingen telde, zoals Copernicus en Johannes Paulus II.

Kasteel op de heuvel

widok na Wawel

De Koninklijke Weg vertrekt op de Wawel, een 228 meter hoge rots met achter de walmuren de meest bezochte trekpleister van Polen: het oude koninklijke paleis en de Stanislaus-en-Wenceslauskathedraal, de laatste rustplaats van monarchen, bisschoppen en andere nationale beroemdheden. Het kasteel zelf is een aaneenschakeling van weelderige koninklijke vertrekken (met onder meer de troonzaal), opgesmukt met waardevolle collecties, zoals de Belgische wandtapijten!

Figureren in Schindler’s List

Kazimierz

Tien minuten lopen van de Wawelburcht ligt Kazimierz, voorbij de Planty, een ring van tuinen die de walmuren van de stad vervangen hebben. Vandaag is Kazimierz een wijk van Krakau, maar in de middeleeuwen was dit een onafhankelijke stad waar heel wat joden woonden. In de Tweede Wereldoorlog maakten de nazi’s een getto van de wijk, maar de bewoners werden in een mum van tijd afgevoerd naar de kampen Auschwitz en Birkenau, een vijftigtal kilometer verderop. Steven Spielberg vertelde deze donkere bladzijde uit de geschiedenis in de vele scènes van zijn film Schindler’s List, die hij hier draaide. De echte fabriek van Oskar Schindler ligt aan de andere kant van het water en kun je bezoeken. Tegenwoordig is Kazimierz een gezellige plek. De nakomelingen van joden die in de Holocaust gestorven zijn, investeerden in de jaren 1990 in verlaten winkels en woonhuizen. De combinatie van een rijk joods erfgoed (de Oude Synagoge uit de 15de eeuw werd een Museum van de Joodse Geschiedenis, de Kleine Synagoge Remuh en de begraafplaats…), de vele koosjer restaurants, guesthouses, antiquairs, brocantewinkels, hippe bars, typische winkeltjes en markten zorgen voor een heerlijk losse en dorpse sfeer, een fel contrast met de weelde van de historische stadskern. Een andere charme dan in de rest van Krakau, maar ook hier zul je niet onbewogen bij blijven…

Goed om te weten

  • In 2019 is Krakau Europese Hoofdstad van de Gastronomie! Vanaf januari worden er naast het traditionele Pierogifestival (een soort ravioli die je op elke straathoek kunt kopen) ook heel wat andere culinaire evenementen georganiseerd: ontmoetingen met chefs, proeven van de authentieke recepten van het koninklijke hof, een hele stoet kraampjes met street food (typisch voor Krakau), sneukelroutes door de stad...

  • Naar Krakau. Met het vliegtuig: regelmatig rechtstreekse vluchten (Brussels Airlines) en lagekostenvluchten vanuit Brussel en Charleroi. Met de auto: een rit van 1200 km vanuit België, via andere prachtige Poolse steden en regio’s.

  • Vignette Cracovie good oneJe reis organiseren: de Poolse Dienst voor Toerisme in Brussel is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 13.00 u en van 14.00 tot 17.00 u telefonisch te bereiken op het nummer 02 740 06 20; en op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 u en van 14.00 tot 16.00 u ook ter plaatse (Renaissancelaan 20, 1000 Brussel). E-mail: info.be@pologne.travel. Website: www.pologne.travel

Laatst aangepast op donderdag, 18 oktober 2018 10:04