Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

CITYTRIP NAAR KOPENHAGEN: 5 DINGEN DIE JE ABSOLUUT MOET DOEN

Copenhague ET

Kopenhagen is een van de duurste, maar ook een van de mooiste hoofdsteden van Europa. Bovendien is ze vanuit Brussel gemakkelijk te bereiken, er gaan rechtstreekse, goedkope vluchten vanuit Charleroi. Richting Denemarken dus, met deze tips voor bezoekjes en activiteiten in je achterzak. Wat mag je niet missen op je 'fun' en ontspannen verblijf in de stad van de Kleine Zeemeermin...

J.F. - S.V. / Fotos: visitcopenhagen.com

Papirøen: streetfood aan het water

Copenhague Street Food

Dit industrieel uitziende gebouw aan het water was ooit een papieropslagplaats, maar biedt sinds 2014 onderdak aan een gigantische streetfoodmarkt. Een veertigtal kraampjes en food trucks nemen je mee op een reis rond de wereld. Verwen je smaakpapillen met Italiaanse, Chinese, Noord-Koreaanse, Braziliaanse, Deense, Franse, Japanse specialiteiten en nog veel meer. De producten zijn prima en betaalbaar, voor een maaltijd tel je ongeveer € 8 neer. Met je bord in de hand zoek je een plaatsje aan een van de tafels in het midden (of, als de zon van de partij is, op het terras buiten, waar je de bootjes voorbij ziet dobberen). Hier bestel je ook iets om te drinken. Er is ook heel wat leuks te beleven: een jazzfestival, een bioscoop, bingo, een vlooienmarkt... Info: copenhagenstreetfood.dk

Doe zoals de Kopenhagers en spring op de fiets!

Copenhague Velo

Kopenhagen telt maar liefst 350 km beveiligde fietspaden, zodat je snel van het strand naar de bossen, de parken en andere bezienswaardigheden in alle uithoeken van de stad fietst. Zowat overal zijn fietsen te huur, je gaat uit van € 10 per dag of € 50 per week. Je mag de fiets gratis meenemen op trein en metro. De Denen zijn het gewend om dagelijks te fietsen, ze rijden je vrolijk voorbij en rinkelen erop los!

Nyhavn, de symboolhaven van de stad

Copenhague Nyhavn 2

De haven is met haar veelkleurige huisjes een van de symbolen van de hoofdstad. Je kunt langs beide kaden van het kanaal wandelen. Neem een duik in de geschiedenis en stel je voor dat het hier wemelde van het volk, niet van de toeristen, maar van de zeelui en de hoeren die in de vele pubs en herbergen langs het water zaakjes wilden doen. Loop er langs de drie huizen (nummers 18, 20 en 67) waar Hans Christian Andersen, auteur van 'De kleine zeemeermin' en nog heel wat andere sprookjes ('Het meisje met de zwavelstokjes', 'Het lelijke eendje', 'De prinses op de erwt'…) in de 19de eeuw woonde en werkte.

Vandaag huizen in de mooie woningen aan de haven cafés en restaurants waar een typisch Zweedse en noordse keuken geserveerd wordt. De gepeperde rekening volgt na de maaltijd. Is je vakantiebudget niet zo ruim? Doe dan zoals de Zweden, die genieten van de gezellige drukte en het gejoel in de haven en op de kaden nippen aan een biertje dat ze in de supermarkt om de hoek hebben gekocht.

Voor € 10 stap je in Nyhavn op een bootje voor een tocht over de stadskanalen. Je vaart langs de Kleine Zeemeermin, maar stopt er niet. Als je een foto van het beroemde beeldje wilt, moet je nog een keer terugkeren, te voet dan wel.

Tivoli Tuinen: een pretpark midden in de stad

Copenhague Tivoli

Tivoli is niet alleen een tuin vol bomen en wel 400.000 bloemen, maar ook een van de oudste pretparken ter wereld. Het werd in 1843 aangelegd en is nog steeds de drukstbezochte plaats van Denemarken. Jaarlijks stappen 4 miljoen bezoekers door de toegangspoort. Een Moors paleis, een Chinese toren, oude maneges, een glazen labyrint, een reuzenschommel, een piratenboot, een houten roetsjbaan van 1914 die nog steeds met de hand wordt bediend… Sommige attracties zijn heuse museumstukken en geven het 8 ha grote park iets van een kermis uit de 19de eeuw. Je kunt er een hele dag lang je ogen de kost geven. Naast de attracties zijn er ook groenzones, restaurants en cafés, heel wat animatie... Het park is geopend van april tot september en met Halloween en Kerstmis. Volwassenen betalen € 16, ook voor de attracties moet je betalen (tussen € 3 en 10). Info: tivoligardens.com

Christiania, 'vrijstad' van Denemarken

Copenhague Christiania

Een groepje hippies stichtte hier in 1971 een bijzondere wijk, die het prompt uitriep tot 'vrijstad' van Denemarken. De hippies namen hun intrek in het begin in verlaten militaire gebouwen, maar bouwden later huisjes en ontwikkelden een alternatieve economie. De Deense overheid keek oogluikend toe en liet hen hun eigen 'wetten' toepassen, onder controle van een stichting. Hier kun je bijvoorbeeld geen huizen kopen. Die worden gratis toegekend op basis van een kandidatuur. Iedereen rookt er hasj, midden op straat... De bijzondere sfeer van een 'verloren paradijs', met kunstgalerieën, goedkope biorestaurants, concerten, ateliers... en een heerlijke natuur. De bewoners komen zo'n beetje uit alle windstreken en nemen je mee voor een rondleiding door de wijk en een kennismaking met hun bijzondere manier van leven.

Voor meer info over Kopenhagen

visitcopenhagen.com visitdenmark.nl

Copenhague Nyhavn

 

Laatst aangepast op vrijdag, 21 april 2017 10:41