Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

CITYTRIP NAAR BRIGHTON

Brigton Pier

Meer dan een uur rijden is het niet naar Calais, waar je aan boord gaat van de ferry naar Groot-Brittannië. Je bent meteen in vakantiestemming! De overtocht duurt anderhalf uur en daar sta je dan, boven op de white cliffs of Dover. Je hebt nog een rit van twee uur voor de boeg, maar eindelijk ben je er, in Brighton. De weggetjes slingeren zich langs de kust, door kwelders waar schapen grazen en langs groene dorpjes met charmante cottages. Onderweg maak je wat tijd voor twee idyllische kustplaatsjes in East Sussex: Rye (waar de Amerikaanse schrijver Henry James woonde) en Hastings, dat je natuurlijk kent van de gelijknamige slag die in 1066 door Willem de Veroveraar werd gewonnen, de Normandiër die het tot koning van Engeland schopte…

Voor Rye en Hastings is een dag genoeg, maar voor Brighton aan de zuidkust van het land trek je twee dagen uit. Het plaatsje is zowel een badstad die erg in trek was in de 19de eeuw, als een levendige studentenstad met twee universiteiten en een veertigtal Engelse scholen waar studenten uit de hele wereld les volgen. Net als de toeristen zijn ze gek op het strand en de vele bars, restaurants en winkeltjes. Dat Londen amper een uurtje treinen is, is natuurlijk mooi meegenomen.

De drukte opsnuiven op de boulevard langs de zee

Brighton Pier Chaises

Natuurlijk dompel je je hier onder in de gezellige sfeer van de promenade bij zee. In de schaduw van het reuzenrad en langs de bekende 'piers' (steigers) die in de belle époque aangelegd werden, liggen tientallen restaurants en bars. De West Pier werd in 2003 in de as gelegd, veel meer dan een ijzeren geraamte in de zee zul je niet meer zien. Op de Palace Pier is het heerlijk wandelen en het is er nog net zo leuk als een eeuw geleden. De pier wemelt van de voedingswinkeltjes en speelzalen en er staat een permanente kermis met attracties voor groot en klein. Er zit zelfs een waarzegster! Als de zon haar neus laat zien, worden er ligstoelen neergezet langs de reling, zodat je je lekker lui kunt wentelen in de zon, met uitzicht op de dijk en de zee waar zeilbootjes, jetskiërs en waterskiërs vrolijk op de golven dansen.

De wijk Lanes

Brighton Lanes

In het historische centrum van Brighton, 500 meter van het strand, begint de wijk 'Lanes'. De soms wel heel smalle straatjes waren vroeger het terrein van de vissers. Vandaag wemelt het in de smalle en iets bredere straten eromheen van de traditionele en originele winkeltjes: designers, kunstgalerieën, chocoladewinkeltjes, vintage kleding… Je blijft met plezier hangen in de bars en pubs waar bier, cider en fish & chips op de kaart staan, in de trendy theesalons waar je smult van de heerlijke scones en cupcakes, en in de restaurants die een wereldkeuken serveren.

Het Royal Pavilion, de Taj Mahal, maar dan in het klein

Brighton Palais

Een must in de wijk Lanes is het Royal Pavilion (het Koninklijk Paviljoen), een indrukwekkend Indiaas paleis in de stijl van de Taj Mahal. Het interieur is versierd met chinoiserieën en andere exotische elementen. Deze weelderige woning werd aan het begin van de jaren 1800 gebouwd door koning George IV als residentie aan zee. Een bezoek aan de zalen en salons is absoluut een aanrader, maar je geniet ook gewoon van de gevel met een glas in de hand, lekker onderuitgezakt in een van de tuinen. Zodra het wat warmer wordt, heb je echter wel je ellenbogen nodig om een plaatsje te bemachtigen!

Voor meer info: www.visitbrighton.com

Brighton Parc

Brighton Plage

Brighton Resto

Laatst aangepast op vrijdag, 27 mei 2016 12:42