Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

CITYTRIP MET KERST NAAR DRESDEN

dresden ville noel

De oudste kerstmarkt ter wereld is die van Dresden, de hoofdstad van het Bundesland Saksen. De ‘Striezelmarkt’ wordt voor het eerst vermeld in 1454 en is intussen uitgegroeid tot een klinkende naam met heel wat randanimatie. Een leuke kennismaking dus tijdens een themabezoek of vakantie in het teken van Kerstmis, georganiseerd door de Dienst voor Toerisme. De eindejaarsperiode is een magisch moment om deze stad aan de Elbe te verkennen. Alleen al het rijke erfgoed rechtvaardigt de rit van 7 uur vanaf de Belgische grens naar het westen van Duitsland…

De striezelmarkt: de oudste kerstmarkt ter wereld

dresdner-striezelmarkt

In 1454 geeft prins-keurvorst Frederik II toestemming om een dag lang een klein marktje te houden op de Altmarkt, zodat de inwoners van Dresden vlees kunnen kopen voor oudejaarsavond. Maar het aantal kraampjes groeit jaar na jaar en ook de mensen uit de omliggende bergen zakken af naar de stad om hun houten speelgoed te slijten. De intussen beroemdste markt van Duitsland vindt plaats op de uitgestrekte Altmarkt en is tegenwoordig een mooi uithangbord voor het plaatselijke vakwerk. Ieder jaar komen er zo’n 3 miljoen bezoekers op af, die zich komen vergapen aan de ‘kerstpiramiden’.

De kerstpiramiden

dresden pyramide noel

De kerstpiramiden zijn een typisch Duits verschijnsel en vooral in Dresden wemelt het ervan. Je vindt ze in alle maten en ze variëren van kleine exemplaren voor je interieur tot heuse kunstwerken. De kerstpiramiden zijn draaimolens met een paar verdiepingen, in de vorm van een piramide dus, versierd met houten poppetjes en kaarsen. Helemaal boven zit een schroef die door de warmte van de kaarsen begint te draaien. De feesten in Dresden beginnen op 28 november, wanneer de hoogste piramide ter wereld (14 meter) in beweging wordt gezet en de kersttaart in stukken wordt gesneden. Die ‘Christstolle’ heet hier ‘Striezel’, vandaar ook de naam van de markt. Dit is meteen de aftrap voor een aantal evenementen, zoals het Festival van de Adventskalender (1/12), het Feest van de Peperkoek (2/12), het Feest van de Piramide (15/12). De prijs voor de mooist versierde kerstboom tijdens de Dresdner Christbaumschmücken (23/12) gaat naar een goed doel.

Kerstmarkten a volonte!

Dresde marché noel médieval

De Striezelmarkt is het populairst, maar Dresden telt wel 11 kerstmarkten, elk op een symbolische plek en elk met zijn eigen bijzonderheden. Loop eens langs de ‘Winterlights of Dresden’ in de Prager Straße’, dé winkelstraat van Dresden, en gluur binnen in het huisje van de kerstman. Elke avond wordt rond de 15 meter hoge kerstboom een muzikale voorstelling gehouden. Op het plein bij de Frauenkirche (met een imposante koepel, een van de mooiste lutherse kerken van Duitsland) kuier je langs de vele kraampjes met typische spullen: vaatwerk, glas, kant uit de regio. Een steenworp daarvandaan vind je nog twee themamarkten (een middeleeuwse markt en een romantische markt), allebei in het koninklijk paleis, de vroegere residentie van de prinsen-keurvorsten. Er waren er altijd 7 en ze kozen samen de keizer van het Heilige Roomse Rijk (17de-18de eeuw).

Nog meer animatie en lekker eten

dresde Glühwein

Genoeg markten gezien? Probeer dan eens een van de vele andere leuke dingen rond het kerstthema: een schaatsbaan op de binnenhof van kasteel Taschenberg, dat nu een luxehotel is; kerstshows, kerstcruises, kersttentoonstellingen en nog veel meer. Tijd om de innerlijke mens te versterken en hoe kan dat beter dan met een ‘Pflaumentoffel’, een eetbaar schoorsteenvegertje van gedroogde pruimen, dat als geluksbrenger gegeven wordt. Om weer op te warmen nadat je je tassen vol hebt geshopt op de markt, verorber je een ‘Schmandfleck’, een warm broodje met kaas of ham en room. Natuurlijk is een bezoek aan de kerstmarkt niet compleet zonder een Glühwein’, de typische warme wijn met specerijen.

Rondleidingen en kerstverblijven

Dresde neige visites

Om niets te missen van de lichtjes en het plezier organiseert de Dienst voor Toerisme rondleidingen in het barokke historische centrum en vertelt legenden en leuke kerstverhalen. De Dienst biedt ook verblijven aan, bijvoorbeeld 2 nachten met ontbijt voor € 145 per persoon, inclusief een kerstrondleiding en een maaltijd in de kelder van de authentieke brasserie Altmarktkeller op de Altmarkt, het plein van de Striezelmarkt. Natuurlijk doe je tijdens je citytrip ook al je kerstinkopen in de vele winkels en/of bezoek je de monumenten en de musea van de stad, die in 2025 graag Culturele Hoofdstad van Europa wil worden.

Kerst in dresden, praktisch

martin-luther-dresde-statue

  • Hoe kom je er: Dresden ligt 670 km van onze grens (7 uur rijden). Verscheidene luchtvaartmaatschappijen leggen vluchten in vanuit Brussel. Je bent drie uur onderweg met een tussenstop.
  • Feesten met Kerstmis: alle markten in Dresden staan in deze brochure, je vindt er ook de openingstijden en de activiteiten. De site is helemaal gewijd aan de Striezelmarkt en evenementen.
  • Cultuur: de Dienst voor Toerisme van Dresden biedt een ‘museumpas’ aan voor € 22, de pas is 2 dagen geldig.
  • Voor meer informatie surf je naar de website van de Dienst voor Toerisme van Dresden.
  • Lucy Dricot

    Laatst aangepast op donderdag, 22 november 2018 10:19