Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Citytrip: 2 heerlijke dagen in Poitiers

Poitiers_En_Tete

In minder dan vijf uur ben je met de TGV, die eerst even stopt bij de Futuroscope, in Poitiers. Een leuke bestemming voor een citytrip voor wie houdt van erfgoed, een aangename sfeer en charme. Hoog op een berg die uittorent boven twee rivieren ligt de hoofdstad van de regio Poitou-Charentes en het departement Vienne, die bovendien geklasseerd is als Ville d'Art et d'Histoire. De stad is tevens de thuishaven van een van de oudste universiteiten van Frankrijk, de deuren openden al in 1431. Op de banken zaten vele bekende Fransen, vandaag zorgen de 27.000 studenten (22% van de bevolking) voor een levendige sfeer in het historische centrum.

Dag 1, ochtend. Wandeling door het centrum

Het volledig gerestaureerde centrum van Poitiers is gemakkelijk te voet te bezoeken. Kuier door de vele charmante straatjes met tal van winkels, houten huizen en herenhuizen. Wat de monumenten betreft, gaat de stad prat op enkele pareltjes, te beginnen bij de Notre-Dame-la-Grande (12de eeuw), een meesterwerk van de romaanse bouwkunst. Op zwoele zomeravonden en met Kerstmis komen de stadsbewoners en de toeristen samen op de esplanade om er het klank-en-lichtspel te bewonderen dat op de schitterende gebeeldhouwde gevel haar kleuren van toen opnieuw tot leven brengt. Nog een niet te missen gebouw op een steenworp: het Gerechtsgebouw, ingericht in een voormalige woning van de graven van Poitou en de hertogen van Aquitaine. In de 12de eeuw werd het gebouwd door Eleonora van Aquitanië, koningin van Frankrijk en later van Engeland. Een tiental minuten wandelen verderop ligt de Eglise Saint-Hilaire-le-Grand, opgenomen op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco en naar verluidt neergezet op het graf van de gelijknamige heilige en de eerste bisschop van Poitiers (4de eeuw). De kerk ontvangt talloze bedevaarders, omdat ze aan de bedevaartweg naar Compostela ligt.

Dag 1, namiddag en avond. Winkelen en een bezoekje aan het theater

Na een lunch in een van de restaurants aan de Place Maréchal Leclerc of in de omliggende straten (tips: de restaurants Antipodes, Le Poitevin, Alain Boutin, Le Bis...) gaat het richting winkels! Keuze te over, alleen al in de verkeersvrije straten in het historische centrum van Poitiers vind je meer dan 400 trendy of traditionele winkels, etenswaren, inrichting, kleding enzovoort. Voor originele streeksouvenirs ga je naar de Grand'rue, vroeger de hoofdas van de stad en een weg die de heuvel op leidt langs de rivier en het centrum. Dankzij de vele studenten die hier verblijven, heerst er een gezellige drukte. In deze straat liggen het atelier en de winkels van de paraplufabriek Pierre François (ambachtelijke paraplu’s sinds 1882, met enkele bijzondere en altijd weer unieke creaties, in alle materialen, met allerlei motieven en kleuren: www.parapluie-artisanal.com) en de Ciergerie Guédon, een van de laatste vijf ambachtelijke kaarsenfabrikanten van Frankrijk.

Na wat shoppen is het tijd voor een voorstelling. Reserveer een avond in het TAP, het Théâtre Auditorium de Poitiers. In een ultramodern gebouw worden klassieke of moderne muziek, opera, dans, theater en veel meer opgevoerd. Bekijk het programma voor je naar Poitiers vertrekt. Heb je zin om een voorstelling bij te wonen, reserveer dan online. www.tap-poitiers.com

Poitiers_J2

Dag 2, ochtend. Bezoek aan de bisschoppelijke wijk en de musea

Sinds de 4de eeuw is Poitiers een bisdom. De stad draagt nog steeds de bijnaam ‘Stad met 100 klokkentorens’, ook al verdwenen heel wat kerken tijdens de Franse Revolutie. Desondanks is het religieuze erfgoed van de stad nog immens. Bezoek de wijk van de kathedraal (of de bisschoppelijke wijk) die de heuvel afloopt naar de rivier en langs een deel van de Grand'rue. Wat is er te zien: de cathédrale Saint-Pierre, een pareltje van de gotische bouwkunst uit de Anjou (met koorstoelen uit de 13de eeuw, het Clicquot-orgel en het schitterende glasraam), de église Sainte-Radegonde (bedevaartsoord, met het graf van de heilige en een mooie portiek met opmerkelijke beeldhouwwerken in flamboyante gotiek). Ga verder naar de baptistère Saint-Jean, deze doopkapel is een van de oudste christelijke monumenten van Europa (de funderingen gaan terug tot de 5de eeuw). Er zijn een mooie romaanse muurschildering en een schitterende verzameling Merovingische sarcofagen te bewonderen.

Ook het Musée Sainte Croix, het belangrijkste museum van Poitou-Charentes omwille van de omvang en kwaliteit van de collecties, kun je in de bisschoppelijke wijk bezoeken. Het museum is gewijd aan streekarcheologie (over de geschiedenis van de Poitou van de prehistorie tot de late middeleeuwen) en bestaat onder meer uit een afdeling schone kunsten met de grote kunstbewegingen van het einde van de 18de eeuw tot het midden van de 20ste eeuw. In de afdeling rond Poitou zijn werken samengebracht over de geschiedenis en het landschap van Poitiers en omgeving. Tot slot is er nog de afdeling beeldhouwwerken met niet minder dan 7 werken van Camille Claudel.

Dag 2, namiddag. Zoektocht, net als een interactieve detective

Om je verblijf in de stad af te ronden op een speelse manier, download je gratis de applicatie ‘Portées disparues’, via de website van de Dienst voor Toerisme. Met deze interactieve zoektocht ontdek je de stad en haar erfgoed. Je kruipt in de huid van detective Philippe Marloowe die verdwenen vrouwen moet gaan zoeken en daarvoor 9 raadsels moet oplossen over geschiedenis, architectuur en bekende stadsbewoners. Met drie moeilijkheidsgraden is dit een zoektocht die voor iedereen toegankelijk is.

Nog even dit: de Dienst voor Toerisme van Poitiers organiseert gratis speelse themabezoeken met audiogids, die je bovendien gratis kunt downloaden via hun website of op de interactieve post in het kantoor aan de Place Charles de Gaulle.

Aardige adresjes in Poitiers

Poitiers_Hotels

Naast de restaurants die hierboven vermeld werden (zie dag 1), raden we ook deze aan:

- Voor iets zoets: de macarons van het Maison Rannou-Métivier, die je ter plekke opsmult of meeneemt in je koffers. Het recept op basis van amandelen is al sinds 1920 geheim! www.rannou-metivier.com

- Overnachten, iets eten en/of drinken: het schitterende nieuwe Hôtel Mercure Centre, dat sinds 2012 onderdak vond in de oude jezuïetenkapel, die de departementale archieven werd. De 50 kamers kregen elk een eigen inrichting, een combinatie van hedendaagse en designaccenten met authentieke architecturale elementen van het religieuze gebouw. Een en al charme! Kamers vanaf € 130. Ontbijt : tussen € 8 en 15. Voor de lunch, om te dineren of iets te drinken neem je plaats in het restaurant-brasserie "Les Archives", in het onderste gedeelte van het schip en het koor van de vroegere kapel.
www.hotelmercurepoitierscentre.com en www.lesarchives.fr

- Overnachten: het Hôtel de l'Europe. In het hart van Poitiers ligt dit driesterrenhotel met 88 charmante kamers in verschillende gebouwen (waaronder een oud poststation uit de 19de eeuw) rond een binnenhof. Zodra de zon van de partij is, ontbijt je in de tuin. Tweepersoonskamers vanaf € 69. Ontbijt: € 9,50. www.hotel-europe-poitiers.com

Voor meer informatie over Poitiers: Dienst voor Toerisme van Poitiers, 45 Place Charles de Gaulle. Tel: + 33/(0)5 49 41 21 24. www.ot-poitiers.fr
Laatst aangepast op vrijdag, 17 mei 2013 13:45