Naam:
Email:
Home Contacteer ons
Contacteer ons


PDF Afdrukken E-mailadres

BELFAST IN 5 FACTS

cathedral-quarter-belfast

Belfast is bij de jongeren terecht een van de lievelingsbestemmingen geworden voor een citytrip. De stad is avant-gardistisch en dynamisch en ligt bovendien op amper 4,5 uur vliegen vanuit België (met een tussenstop, meestal in Londen). Als je wilt terugkeren naar de tijd van de Titanic of de strijd tussen katholieken en protestanten, dan ben je eraan voor de moeite. Gelukkig zijn de restanten van die twee periodes wel nog aanwezig in het straatbeeld en staan ze dus met stip boven aan je to-dolijstje voor een bezoek aan de hoofdstad van Noord-Ierland. Dit is onze top 5…

1/ De ‘Peace Walls’

Peace lines

Belfast is sinds 1922 de hoofdstad van Noord-Ierland. Tussen de jaren 1960 en het einde van de jaren 1990 werd hier een bittere strijd uitgevochten tussen katholieken en protestanten. Tijdens The Troubles waren aanslagen en gevechten tussen de verschillende groepen schering en inslag. Het was zelfs zo erg dat de ordetroepen uiteindelijk een muur bouwden (de ‘Peace Walls’) om katholieken en protestanten uit elkaar te houden. Een stuk van de muur is intussen alweer afgebroken en tegen 2023 zou alles neergehaald moeten zijn, maar wat nog rechtop staat, is een heuse toeristische trekpleister. De muur is volgeklad met kleurrijke graffiti die verwijst naar de strijd en de eisen van beide kampen en is daarmee niet alleen een kunstwerk, maar ook een herdenkingsplek. De chauffeurs van de ‘black cabs’ (de typische zwarte taxi’s) nemen de bezoekers mee voor een rit langs de beroemdste fresco’s en vertellen verhalen over het recente conflict, waarvan ze vaak zelf ooggetuige zijn geweest.

2/ De Titanic Belfast

Titanic Belfast

Maar lang voor de burgeroorlog de gemoederen verhitte, werd in Belfast de Titanic gebouwd. Het legendarische passagiersschip kreeg een ultramodern museum, de ‘Titanic Belfast’. En waar had dit museum anders geopend moeten worden dan op de oude scheepswerf waar de Titanic in 1912 werd gebouwd. In de 24 zalen van het museum worden we door de geschiedenis van de Titanic geloodst, van de ontwerpfase tot het onderzoek in de Atlantische Oceaan nadat het schip was gezonken. Je waant je heel even een passagier in de weelderige nagebouwde decors of de 3D-projecties.

3/ De historische wijk

Cityhall belfast

Nadat je de ‘Titanic Quarter’ hebt verkend, maak je een mooie wandeling langs de oevers van de rivier Lagan die door de stad stroomt. De ‘Big Fish’, een blauwe aardewerken vis van 10 meter lang, is het symbool van Belfast. In 10 minuten sta je in het historische centrum vol mooie gebouwen, zoals het imposante witte stadhuis, waar je de inkomhal kunt bezoeken (gratis toegang). Nog zo’n topper: de overdekte Saint George’s Market in een victoriaans gebouw van rode baksteen. Lekkere verse producten, maar ook kraampjes van vaklui en stalletjes met wereldkeuken proberen je aandacht te grijpen. In het midden van de hal staan tafeltjes en op de achtergrond klinkt de muziek van een liveconcert. Ideaal voor een snelle hap tussen twee bezoeken.

4/ De Cathedral Quarter

Guiness

Nog meer street art ten noorden van de historische stadskern, op de muren langs de Saint Anne’s Cathedral. De graffiti brengt hulde aan lokale beroemdheden. De inwoners van Belfast zijn verzot op de Cathedral Quarter en daar zitten deze kleurrijke en excentrieke straatjes voor iets tussen. Feesten kunnen ze hier ook! Trendy bars liggen hier broederlijk naast traditionele pubs.

5/ De Queen's Quarter en de plantentuin

Queen University

Studenten hebben hun stekje gevonden ten zuiden van de stad. De sfeer die hier hangt, is compleet het tegengestelde van de historische wijk. De Queen’s Quarter met zijn kleurrijke deuren en traditionele rode bakstenen huizen ademt charme. Je verliest er de tijd uit het oog en voor je het weet, schuif je aan voor een snack in een knus café of een lunch in een hip restaurant. Na een ommetje via de Queen University (die vaak een van de mooiste ter wereld wordt genoemd) gaat het richting de vlakbij gelegen plantentuin.

Belfast jardin botanique

In de serres uit het midden van de 19de eeuw bloeit een indrukwekkende plantenweelde. Bovendien liggen ze in een uitnodigend park en de inwoners van Belfast vinden gemakkelijk de weg naar hier voor een picknick in de zon. En nu je hier toch bent, loop je ook even het gratis Ulster Museum binnen. Je wordt er natuurlijk ondergedompeld in het Noord-Ierse conflict, maar je bewondert er ook het 77 m lange wandtapijt dat je inwijdt in het verhaal van de televisiereeks ‘Game of Thrones’. Een paar van de sleutelscènes zijn in Belfast gedraaid! In heel Noord-Ierland worden themabezoeken georganiseerd. Heb je nog een beter excuus nodig om nog wat langer te blijven?

Voor meer informatie: visitbelfast.com

Lucy Dricot

Belfast

Laatst aangepast op vrijdag, 22 maart 2019 15:00