Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

DE AUDE IN DE ZON: 4 VAKANTIES TUSSEN HISTORISCHE STEDEN EN MIDDELLANDSE ZEE

Gruissan ET

De middeleeuwse stadskern van Carcassonne, de historische stad aan zee Narbonne, carnaval tussen de wijnranken in Limoux, een strandvakantie in Gruissan… Meer dan genoeg redenen om de Aude en haar vele pareltjes te verkennen. Dat de zon het hele seizoen schijnt, is mooi meegenomen. Een weekend is al genoeg om de batterijen weer even helemaal op te laden en dat kan nu ook met een rechtstreekse vlucht van Charleroi naar Carcassonne. Een reis naar het zuiden van Frankrijk was nog nooit zo snel (1 uur en 40 min vliegen) en zo goedkoop...

Citytrip naar Carcassonne: middeleeuwse stadskern en Canal du Midi op de werelderfgoedlijst

Carcassonne fevr 17

Een vakantie in Carcassonne is als een wandeling door een filmset. De historische stadskern ligt op de rechteroever van de Aude en is door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet. Ze is groot en bijzonder goed bewaard en dat maakt Carcassonne zo uniek. Het gravenkasteel en de basilique Saint-Nazaire liggen nog steeds veilig beschut achter 3 km walmuren met 52 torens en de vele geplaveide straatjes wemelen van de streekrestaurants en kunstwinkeltjes.

Steek ook een keertje te voet de pont Vieux over, want de linkeroever van de Aude is meer dan de moeite waard. Daar ligt namelijk de Bastide, de stad die in de 13de eeuw gesticht werd door Sint-Lodewijk. Ze heeft een rechthoekig dambordpatroon rond een centraal plein (de huidige place Carnot). In de 18de eeuw bloeide de textielindustrie en de fabriekseigenaren lieten prachtige patriciërswoningen bouwen waar je vandaag nog steeds van kunt genieten: stijlvolle gevels, mooie binnenplaatsen, fraaie deuren en monumentale trappen.

Wanneer je de Bastide in oostelijke richting omwandelt, kom je bij een tweede waterloop die Carcassonne beroemd maakte. Het Canal du Midi werd aangelegd door de Zonnekoning en moest de Atlantische Oceaan verbinden met de Middellandse Zee. Het is door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet, maar de koopvaardijschepen zijn intussen wel ingeruild voor plezierboten, die hun passagiers meenemen voor een schilderachtig tochtje tussen historische stadjes en wijngaarden.

Sud France biedt een citytrip 'Alles te voet' aan, 2 dagen/1 nacht of 3 dagen/2 nachten, inclusief overnachting, maaltijd en activiteiten. De perfecte uitvlucht om te proeven van het erfgoed en de sfeer in Carcassonne.

Het verblijf 2 dagen/1 nacht omvat:

- 1 overnachting in een driesterrenhotel, ontbijt inbegrepen.

- Diner en ontbijt in het hotel, lunch in een restaurant in de Bastide.

- Bezoek aan het gravenkasteel en een cruise op het Canal du Midi, met vertrek in de jachthaven van Carcassonne en passage van een sluis.

Prijs: € 119 per persoon.

Het verblijf 3 dagen/2 nachten omvat hetzelfde als het bovenstaande verblijf, met uitbreiding van een ontdekkingstocht door de omgeving van Carcassonne:

- Een extra nacht in het hotel, ontbijt inbegrepen.

- Begeleid bezoek aan een papiermolen, zo kom je alles te weten over de papierindustrie aan de poorten van Carcassonne.

- Bezoek aan de 4 kastelen van Lastours, een mooi middeleeuws architecturaal geheel dat dateert uit de tijd van de kruistochten tegen de Katharen en dat zo'n 15 km van Carcassonne ligt.

Prijs: € 199 per persoon.

Meer info: www.sudfrance.fr

Carnaval van Limoux en gastenverblijf with a view

Limoux fevr 17

Zo’n 20 kilometer van Carcassonne ligt Limoux trots tussen haar wijngaarden, aan weerskanten van de rivier de Aude. Het charmante stadje met renaissancehuizen en herenwoningen uit de 15de eeuw is beroemd om haar bruisende wijn (de Blanquette de Limoux, een van de eerste wijnen van Frankrijk die een herkomstbenaming kreeg), maar ook om haar carnaval, het langste ter wereld. Al 400 jaar wordt hier van januari tot april ieder weekend carnaval gevierd. De 'Goudils' en de 'Fécos' (gemaskerde personages) dansen op de maat van traditionele muziek onder de middeleeuwse bogenrijen van het ene café aan de place de la République naar het andere. In 2017 begon het carnaval op 22 januari, het duurt nog tot 2 april.

Het carnaval is een leuke gelegenheid om de stad en de omgeving te ontdekken. Het bergachtige landschap heeft enkele prachtige vergezichten in petto. Dat kan vanuit de auto, maar ook op de fiets of te voet en wie weet, zelfs te paard. Wat mag je niet missen: de benedictijnenabdij in Saint-Hilaire (waar de monniken in de 16de eeuw niet alleen de Blanquette de Limoux bedachten, maar ook het productieproces van bruisende wijnen!), de oude dorpjes, bijvoorbeeld Alet (en zijn oude abdij) en Rennes-le-Château (je weet wel, de legende van de schat van de dorpspastoor, Abbé Saunière). Nu we het toch over dorpjes hebben. Maak een wandelingetje in de 'circulades', dat zijn cirkelvormige middeleeuwse dorpjes rond een kerk of een versterkt kasteel.

Voor wie met carnaval graag in de buurt overnacht, heeft Gîtes de France de l’Aude enkele mooie adresjes van gastenverblijven op een rij gezet, vanaf € 50 per nacht, met zwembad en/of panoramisch uitzicht op de omgeving.

Meer info: www.gites-de-france-aude.com

Vakantie 'Erfgoed en spektakel' in Narbonne

Narbonne fevr 17

Het historische centrum van Narbonne ligt 20 minuten van de Middellandse Zee en de fijnzandstranden. De stad wordt doormidden gesneden door het mooie Canal de la Robine en wanneer je door de straten dwaalt, ontdek je een Romeins en middeleeuws erfgoed dat meer dan 2000 jaar oud is. Agentschap Envie de Voyages biedt een vakantie rond 'Kunst en Geschiedenis' aan, met onder meer een bezoek met privégids aan de stad en haar grandioze monumenten (de cathédrale Saint Just – een van de hoogste van Frankrijk –, het  Bisschoppelijk Paleis, de Romeinse overblijfselen...). Na een lunch met tapas in de Hallen in jaren 1900-stijl is er nog genoeg tijd voor een bezoek aan het Museum voor Kunst en Geschiedenis. Nadat je je op je kamer in het driesterrenhotel hebt opgefrist, woon je een voorstelling bij in het Théâtre Scène Nationale Grand Narbonne. Prijs: € 189 per persoon.

Goed om te weten: Narbonne is vlot bereikbaar vanuit Carcassonne (rechtstreekse trein, 25 min rijden, van centrum naar centrum), maar ook vanuit Brussel met een rechtstreekse verbinding, in het hoogseizoen twee keer per week (vrijdag en zondag, 7 uur onderweg).

Meer info: www.envie-de-voyages.fr

Speciale aanbieding op het strand, ook deze zomer, in Gruissan!

Gruissan Chalets

Als je al vroeg genoeg begint met je vakantieplannen (voor deze zomer), kun je koopjes doen! Dat geldt zeker voor deze residentie aan zee, waar je 10% korting krijgt op je verblijf tussen 1 april en 4 november als je voor eind maart reserveert.

Residentie Goelia 3*** Les Jardins de Phoebus ligt aan de rand van Gruissan, 5 minuten lopen van de oude stadskern, de haven en de winkeltjes, en 800 meter van het strand Les Chalets, dat beroemd werd door de film 37°2 le matin. Speel met je tenen in het fijne zand of neem deel aan de sportieve activiteiten. Het domein telt lage gebouwen met luxeappartementen, uitzicht op het meer Pech Maynaud, het massif de la Clape, het landschapspark en het zwembad, dat van april tot eind september geopend is.

Meer info: www.goelia.com

Voor meer info over de Aude

Surf naar de website www.audetourisme.com, waar je het hele jaar door suggesties en tips vindt rond heel wat  thema’s in het Pays Cathare. Je kunt er ook de volledige agenda  inkijken: culturele, traditionele, gastronomische, sportieve evenementen  en nog veel meer. Zo kun je alvast beginnen plannen voor je gezinsreis,  je vakantie met vrienden of een romantische reis met z’n tweeën! De  Blog van de Aude Pays Cathare neemt je mee buiten de platgetreden paden  en laat je de Aude ontdekken in het gezelschap van echte Audois: http://blog.audetourisme.com

Laatst aangepast op dinsdag, 21 februari 2017 12:24