Naam:
Email:
Home Contacteer ons
Contacteer ons


PDF Afdrukken E-mailadres

OPAALKUST: EEN KORTE VAKANTIE MET BEZOEK AAN NAUSICAÁ

 L'immense baie vitrée de Nauticaà

Nausicaá, amper een uur rijden van onze grens, is een van de mooiste plekjes aan de Opaalkust. Maar ook in de omgeving valt heel wat fraais te zien: Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, de forten en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, havens en gezellige badplaatsjes, zoals Wissant en Le Touquet. Het Centre National de la Mer in Boulogne-sur-Mer ligt aan het water (hoe kan het ook anders) en is vorig jaar in een nieuw jasje gestopt. Na twee jaar werken is het grootste aquarium van Europa dan eindelijk opengegaan. Nieuw is onder meer dat je nu op een originele en spectaculaire manier oog in oog kunt staan met de 58.000 dieren (1600 soorten) die hier leven…

Foto's: AS Flament, Louise Merlier, Ph. Turpin, A. Rosenfeld, J. Alexandre, Clément

In mei 2018 opende Nausicaá haar ‘Grand Spectacle de l’Océan’: door een enorm raam van 5 meter hoog en 20 meter breed kijk je met open mond naar het waterballet van de dieren uit de Stille Oceaan die een plekje kregen in het grootste aquarium van Europa. Stel je eens voor: het duurde meer dan anderhalve maand om het te vullen met 10.000 m³ water!

Dit prachtige schouwspel hebben we nog bijna nooit van zo dichtbij kunnen zien. De wereld die hier is nagebouwd, is die van het ongerepte eiland Malpelo, voor de kust van Colombia, dat door Unesco is beschermd en speciaal werd gekozen omwille van de rijke en unieke biodiversiteit. De mantarog die door het water zweeft, kan tot 8 meter breed worden en maar liefst 1,8 ton wegen; de reuzenbaars is een enorme vis die van geslacht verandert naargelang de voortplantingsbehoefte van zijn soort!

Storm op zee, aan bood van de Thalassa

 Thalassa à Nauticaà : une expérience unique!

Om het je gemakkelijk te maken is een parcours ‘Voyage en Haute Mer’ uitgestippeld, dat helemaal rond de onderwaterwereld van 200 tot 1000 meter diepte draait. Een tweede parcours, ‘Des Rivages et des Hommes’, heeft als thema de band tussen mens en zee.

Onderweg val je van de ene unieke ervaring in de andere: zo kun je aan boord gaan van de Thalassa, een onderzoeksboot die terechtkomt in een storm voor de Schotse kust. Natuurlijk gaat het om een reconstructie, maar je ontdekt er wel op ware grootte de ruimten waarin de mariene biologen werken. De storm wordt op het dek nagebootst in een simulator, maar het lijkt net echt. De golven beuken tegen de boot, de romp schudt heen en weer en de machines kraken…

Inderdaad, Nausicaá heeft ook een wetenschappelijk luik. Het grootste aquarium van Europa, gewijd aan onderzoek naar de zeebodem en sensibilisering rond bescherming van de oceanen, is betrokken bij meerdere verenigingen. Zo kunnen bezoekers een Zuid-Afrikaanse pinguïn adopteren en Sanccob een duwtje in de rug geven. Deze organisatie redt pinguïns die in een olievlek zijn terechtgekomen, maar ook zieke en gewonde dieren en jongen die hun ouders zijn kwijtgeraakt. Dankzij de giften zijn al meer dan 200 dieren gered.

De gekste dieren en soorten

Manchots

Dé grote sterren van Nausicaá zijn natuurlijk de dieren. De bezoekers volgen twee parcours tussen een aantal immersieve en leerrijke ruimten: een tropisch bos met brilkaaimannen en arowana’s, een Californisch aquarium met 5 zeeleeuwen (je kunt een training bijwonen of de dieren verzorgd zien worden), de Zuid-Afrikaanse kust met een kolonie van 22 pinguïns, een haaienaquarium en nog meer waterbekkens waarin alles samen een tiental soorten leven (bakerhaai, zebrahaai, stierkophaai…) en nog veel meer.

Aquarium meduses

De leukste tentoonstellingen zijn misschien wel de ‘nacht in de oceaan’, waar je in het donkere water op zoek gaat naar lichtgevende vissen en fluorescerend koraal, en de ‘abyssale zone’, waar je je even op meer dan 2500 meter diepte waant, in volledige duisternis. Deze kloof is moeilijk bereikbaar voor de mens en bijgevolg weten we er nog niet zoveel over. In elk geval vind je er stenen schoorstenen die water van 400 °C uitspuwen en vreemde dieren, die er zo onaantrekkelijk uitzien dat ze ‘monsters van de diepzee’ genoemd worden: vampierinktvissen, addervissen, reuzenzeewormen, lichtgevende kwallen… Er zou zelfs een koppotige van 20 meter lang rondzwemmen!

Ontdek de wereld achter de schermen van Nausicaá

Les coulisses de Nauticaà

Wil je wel eens weten hoe het grootste aquarium van Europa is gebouwd en hoe het elke dag opnieuw gerund wordt? Dat kan! Drie keer per dag vertrekt een bijzondere rondleiding naar de coulissen van Nausicaá. Een uur lang neemt de gids je mee langs het reuzenaquarium en de filterkathedraal, maar ook naar andere geheime plekjes. Wat dacht je van de aquariumreserves of de keukens waar, net als in een echt restaurant, al het lekkers wordt bereid dat de vissen te eten krijgen. Tijdens dit originele bezoek kun je ook de verzorgers aan het werk zien! Prijs: € 12 per persoon. Vanaf 8 jaar. Reserveren verplicht.

Tips voor een bezoek aan Nausicaa

Lions de mer

  • Vermijd de wachtrijen en koop, zelfs op het allerlaatste moment, een online toegangsticket. Prijs volwassenen voor een ticket zonder datum (zelfde prijs aan de kassa): € 25,90. Prijs kind (3-12 jaar): € 19,50. Je kunt ook een toegangsticket met datum kopen voor respectievelijk € 24,20 en 18,20.

  • Nausicaá op je eigen tempo: voor € 5 koop je een ticket ‘2de dag’.

  • Er is een nieuwe gratis app beschikbaar voor je bezoek, waarop je ook alle praktische informatie vindt.

  • Eten: de 3 restaurants van Nausicaá zijn bijzonder. In de Tropical Lagoon Bar waan je je zo in de lagune tussen de koraalriffen en de veelkleurige vissen. De Bistrot Côté Plage (snacks) heeft een vrij uitzicht op de zee en in het Calypso Café worden onder meer streekgerechten opgediend, maar je kunt er ook ontbijten of een snack eten. Er wordt in de drie adressen uitsluitend gewerkt met producten uit de korte keten. Er zijn kinderstoeltjes en flessenverwarmers voor gezinnen.

  • Overnachten in de omgeving: genoeg adresjes (hotels, gastenkamers en huurwoningen, sommige aan zee!) met een vakantieformule voor koppels en/of gezinnen, inclusief toegangskaartjes ‘skip the line’ voor Nausicaá.

Inlichtingen: www.nausicaa.fr

Poissons Nausicaà

Expériences Nausicaà

Raie

Laatst aangepast op donderdag, 23 mei 2019 10:11