Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

NORMANDIË: TIPS EN ADRESJES IN DE OMGEVING VAN DE MONT-SAINT-MICHEL

la-baie-du-mont-saint-michel

Een van de meest bezochte trekpleisters van Frankrijk is het rotsige eiland Mont-Saint-Michel, met op de top een indrukwekkende benedictijnse abdij. En al dat moois ligt slechts 500 km van de Belgische grens. De baai eromheen – lid van de club van ‘mooiste baaien ter wereld’ – herbergt een bijzondere biodiversiteit, die ook de moeite loont om je in te verdiepen. En rondom wemelt het van de mooie adresjes om te bezoeken, lekker te eten en heerlijk te slapen. Wij zetten onze tips op een rijtje voor als je er een paar dagen (of waarom niet je hele vakantie) tussenuit wilt knijpen naar het zuiden van Normandië…

De Mont-Saint-Michel en de baai staan al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Eindeloze kwelders zijn een veilig toevluchtsoord voor ontelbare vogels. Op het natte strand (de zandstrook die overspoeld wordt door de getijden) groeit een bijzondere flora, die het basisvoedsel vormt voor de beroemde kwelderschapen. Maar er zijn nog meer leuke dieren die de baai hun thuis noemen: zeehonden, dolfijnen.

Als je deze bijzondere natuur wilt ontdekken, steek je de baai te voet en bij laagtij over. Dit moet je absoluut beleefd hebben en nog een keer overdoen. Neem een gids bij de hand die de getijden goed kent, want het water komt hier snel opzetten. Wandelaars die niet opletten, worden verrast. De dienst voor toerisme van de Manche geeft het gidsje ‘Guides de la Baie’ uit, dat het keurmerk van de prefectuur draagt. Sommige organisaties, zoals ‘Les Chemins du Mont-Saint-Michel’, nemen je mee langs een van de wandelpaden rond de Mont en leggen vooral de klemtoon op respect voor het ecosysteem. Bezoek ook even de permanente tentoonstelling van het Ecomuseum van de Baai van de Mont-Saint-Michel. Op 400 m² leer je alles over de evolutie van de lokale fauna en flora doorheen de seizoenen.

Originele ontdekkingen in de omgeving

les chausey

Natuurlijk ga je eerst op verkenning in de baai, struin je door het kleine dorpje aan de voet van de abdij en klim je helemaal naar de top van de Mont-Saint-Michel, maar daarna gaat het richting:

 • La Ferme des Cara-Meuh. De melkveeboerderij, 30 kilometer van de Mont-Saint-Michel, had in 2010 zwaar te lijden onder de melkcrisis. Maar ze veerde weer op en breidde haar activiteiten uit. Zo begon ze met de productie van karamellen, room en karamelcoulis op basis van de biomelk van haar koeien. En het snoepgoed is vandaag razend populair! Bezoek de boerderij, bekijk de machines en het hele productieproces. Leuk voor groot en klein! En die kleintjes mogen overal aanzitten en alles proeven. In het dierenpark van de boerderij staan ze oog in oog met herten en dwerggeitjes.
 • De ateliers Saint-James. In het dorpje Saint-James, 30 minuten rijden van de Mont-Saint-Michel, worden de truien en blouses van het merk Saint-James gemaakt, hét symbool van de regio. Tijdens een bezoek aan het atelier kom je meer te weten over deze Normandische vakkennis (elke weerbarstige wollen draad wordt met de hand en de kam weer in het gelid gebracht!), die dit jaar zijn 130ste kaarsje mag uitblazen.
 • De Chausey-eilanden. De eilandengroep met 365 eilandjes bij laagwater en 52 bij hoogwater ligt in het noorden van de baai van de Mont-Saint-Michel, minder dan een uur varen. De oversteek naar het ‘Grande Ile’ (7 km lang en 5 km breed) gebeurt met een motorbootje, maar je kunt ook een boot huren of een sneukeltocht aan boord van een zeilboot boeken.

Mooie adresjes om te slapen

melanie2

Gastenkamers, charmante hotelletjes, bijzondere kamers of gîtes met zicht op de Mont… Je vindt er vast iets dat je leuk vindt. Bijvoorbeeld:

 • Het ‘Tiny House’: een piepklein huisje voor twee, heel bijzonder en ecologisch, in de schilderachtige, stille omgeving van het dorpje Saint-James. € 120 tot 150 per nacht.
 • Het 18de-eeuwse Château de Chantore, met een fraai uitzicht op de Mont-Saint-Michel! Verder ook een lieflijk park, appelboomgaarden voor cider, 2 suites en 3 gastenkamers (vanaf € 180 per nacht), een vrijstaande gîte (vanaf € 750 per week) met privétuin van 1800 m².
 • De Cotentine, een huis uit 1875, 200 meter van de zee, met twee knusse suites, vanaf € 125 voor twee personen en per nacht, ontbijt inbegrepen.
 • De Casserole de la Baie, een klein hotel-restaurant met twee sterren in Huisnes-sur-Mer. De 4 kamers kijken uit op de Mont-Saint-Michel. Vanaf € 70 per nacht.
 • Het Château Saint Pierre uit de 16de eeuw. 6 viersterrenkamers (foto), 300 m van het historische centrum van de pointe du Hoc. De prijzen liggen tussen € 75 en 95 per persoon per nacht. Het ontbijt – inbegrepen bij de prijs – bestaat exclusief uit streekproducten van nabijgelegen boerderijen.

Lekker eten

St-Laurent-de-Terregatte-L-Autre-Cafe

Als je graag de lokale Normandische keuken, de streekproducten en de specialiteiten proeft, kunnen we je deze adresjes aanraden:

 • L’Obione, in Avranches, van de jonge chef Sébastien Godefroy. Hij brengt in zijn keuken hulde aan de producenten van de Manche. Een leuke anekdote: obiones zijn eetbare heesters, typisch voor de kwelders in de baai van de Mont-Saint-Michel.
 • Mer & Saveurs, in de haven van Granville (waar je haast terloops het geboortehuis van Christian Dior bezoekt, wat hogerop gelegen). Hier smul je van verse vis en zeevruchten uit de baai van de Mont-Saint-Michel, maar ook blauwe kreeft van de Chausey-eilanden.
 • L’Autre Café, in Saint-Laurent-de-Terregatte. Eigenaar Jean-Louis serveert een traditionele keuken in een atypisch decor, dat het midden houdt tussen een café, een restaurant en een brocantewinkeltje. Aan het meer van La Roche qui Boit (foto).

Meer informatie op de website van Normandie Tourisme en Manche Tourisme.

Lucy Dricot

Laatst aangepast op vrijdag, 26 april 2019 10:19