Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

HIPPE STRIP-CITYTRIP IN ANGOULÊME

angouleme vue de la ville

Een oude stadskern achter hoge walmuren, een benedenstad in het oosten en een meander van de Charente in de diepte. Angoulême is absoluut een aantrekkelijke stad van contrasten. Een studentenstad die beweegt op het ritme van trendy adresjes, het Franse bastion van de negende kunst, waar ieder jaar rond eind januari 220.000 bezoekers toestromen voor het Stripfestival, maar ook een opmerkelijk architecturaal erfgoed waarin de wereld van het stripverhaal zijn eigen plaatsje heeft gekregen: in de straatnamen, op de muurschilderingen en in het Centre International de la Bande Dessinée… Ga met ons mee naar de hoofdstad van de Charente. Na 4 uur en 56 minuten in de hogesnelheidstrein ben je er al!

Het Festival van het Stripverhaal

festival BD angouleme

De 46ste editie van het Festival van het Stripverhaal wordt op 24 januari afgetrapt. Dit is meteen de gelegenheid voor stripfanaten om handjes te komen schudden met hun lievelingsauteurs en striptekenaars, een conferentie mee te pikken, de tentoonstellingen te bezoeken —er is er eentje over Batman, Tom-Tom en Nana, maar ook een over het werk van Richard Corben—, het liveoptreden mee te pikken van de Belg Brecht Evens op de muziek van ‘Jazz Vienna’, nieuw talent te spotten, te gokken op wie de prijs zal winnen en natuurlijk de tassen vol te stoppen met alle mogelijke albums. Ben je een groentje en ben je niet verder gekomen dan Kuifje of de Smurfen, dan kijk je hier je ogen uit. De wereld van het stripverhaal is namelijk een fascinerend universum. ‘Angoulême’ is het grootste stripevenement ter wereld, dat elk jaar 220.000 bezoekers en 6000 professionals verwelkomt (onder wie ook de crème de la crème!) uit alle hoeken van de wereld. In 1974, toen het genre nog in de marge zat, organiseerden drie vrienden het festival voor de eerste keer. Wie had toen kunnen denken dat de media, de formats en de onderwerpen een paar decennia later ontploft zouden zijn en dat de negende kunst (nog) populairder zou worden. Intussen is het genre het onderwerp van studies, onderzoeken, analyses…

Angoulême, stad van beelden

angouleme cité

In de loop van de vele festivals zijn er heel wat stripcollecties van de tekentafels gerold. Om al dat moois te verzamelen en het Museum voor Schone Kunsten van Angoulême (waar alles aanvankelijk werd bewaard) te ontlasten, richtte de stad in 1990 in verladen wijnpakhuizen op de oevers van de Charente een centrum in, vlak bij het Papiermuseum en de École européenne supérieure de l’image. Dit Centre International de la Bande Dessinée et de l’Image utlra-moderne biedt vandaag niet alleen onderdak aan het Stripmuseum, maar ook aan een bibliotheek en een immense gespecialiseerde boekwinkel, tijdelijke tentoonstellingen, een internationale residentie voor kunstenaars (het Maison des Auteurs), een kunst- en essaybioscoop… Deze hele oever is het kloppende hart van de wijk die in het teken staat van beelden. Hier liggen namelijk ook de Pôle Image Magelis (competentiepool voor beeld en digitale beeldvorming) en de École des Métiers du Cinéma d’Animation. Een bezoek dat je absoluut op je lijstje moet zetten.

Stripparcours, geschiedenisparcours

angouleme-cathedrale

Contrasten. De architectuur in deze microkosmos is het perfecte stripverhaal bij vele eeuwen geschiedenis. Met haar rijkelijk bewerkte gevel, haar beelden en bas-reliëfs is de imposante romaanse Sint-Pieterskathedraal (12de eeuw) zonder twijfel het meest indrukwekkend. Maar tijdens een stadswandeling ontdek je nog meer: het stadhuis (19de eeuw), dat gedeeltelijk ondergebracht is in het kasteel van de graven van Angoulême, de donjon des Lusignan (13de eeuw) en de tour des Valois (15de eeuw) staan nog overeind; de fraaie gevel van het Théâtre d’Angoulême aan de place de New York; de markt in de Hallen met een structuur van glas en metaal, naast het Bureau voor Toerisme.

angouleme murs

In de straten ten oosten van het stadhuis loop je door een levensgroot stripverhaal met 24 enorme muurschilderingen op de gevels van de gebouwen. Dommel, Bollie en Billie, Guust, Lucky Luke en nog veel andere nemen je mee op een ‘wandeling van de beschilderde muren’.

Shoppen en koffiedrinken

angouleme cafés branchés

Van al dat wandelen krijg je natuurlijk honger en dorst. Wees gerust, er zijn genoeg pleintjes en geplaveide verkeersvrije straten in het centrum die barsten van de hippe cafés en restaurants. Ze vonden onderdak in mooie herenhuizen, waarvan de deuren tegenwoordig platgelopen worden door de studenten van de stad. In de concept stores, de interieurwinkels en design of vintage kledingshops kun je je helemaal laten. Laat nog wat plaats in je koffer voor de lokale specialiteiten: de Charentaises, de beroemde pantoffels die tegenwoordig in een nieuw jasje zijn gestopt. Ze worden nog altijd ‘Tcha’ genoemd en je vindt ze in alle kleuren en stoffen (linnen, vilt, leder...).

Voor meer informatie:

VVV kantoor van Angouleme:

Place des Halles - 7 bis rue du chat

BP 20222 — 16007 Angoulême Cedex

Tél: +33 (0)5/45.95.16.84

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

www.angouleme-tourisme.com

 

 

 

 

Lucy Dricot

Laatst aangepast op woensdag, 19 december 2018 13:05