Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

GASTRONOMISCH DISNEYLAND IN DE LEKKERSTE STREEK VAN ITALIË

Emilie Romagne Bologne

2018 is het jaar van de Italiaanse gastronomie en wij laten je proeven van Emilia-Romagna (in het noorden van de laars). De ‘buik van Italië’ is een van de vruchtbaarste Italiaanse regio’s en de verscheidenheid aan producten is enorm. Maar er is meer. De regionale hoofdstad Bologna telt namelijk een heus gastronomisch pretpark, Fico Eataly World. In november gingen de deuren open. Wat krijg je zoal? Op 10 ha is een volledig, leerrijk, speels en interactief panorama gebouwd dat je in de Italiaanse keuken onderdompelt. Dit moet je absoluut gezien hebben! De regio heeft nog meer lekkere en culturele ‘musts’, met name de musei Ferrari en de historische steden, zoals Modena, Parma, Ferrara…

Emilia-Romagna ligt in het noorden van Italië, aan de Adriatische Zee, tussen Veneto en Toscane. De streek is een lappendeken van landschappen, met stranden, de Povlakte, heuvels en bergen van de Apennijnen, badplaatsjes en nationale parken waar het aangenaam wandelen is.

Emilia-Romagna, de buik van Italië, en de lekkerste ’sterren’

Emilie Romagne Tagliatelle

Overal waar je kijkt, zie je het adembenemende vruchtbare landschap. De producten die Emilia-Romagna voortbrengt, zijn heel uiteenlopend, wat de regio haar bijnaam ‘buik van Italië’ opleverde. Ze is ook de grootste producent van bioproducten van Italië en een van de regio’s van Europa met de meeste Gecontroleerde herkomstbenamingen of Beschermde geografische aanduidingen (BGA). Die worden toegekend aan producten waarvan de kwaliteit en de reputatie nauw samenhangen met de streek en die bijgevolg nergens anders te maken zijn. 

Wie Emilia-Romagna zegt, zegt natuurlijk Parmaham, Parmezaanse kaas, Grana Padano, balsamicoazijn (azijn uit Modena), mortadella, tagliatelle, tortellini… Maar natuurlijk ook de beroemde bolognesesaus uit Bologna, die daar echter ‘ragù bolognese’ genoemd wordt. Die saus maak je net als bij ons met tomatencoulis, ui en rundvlees, maar eet je niet met spaghetti, maar met tagliatelle, lasagne of polenta.

Fico Eataly World, het Disneyland van de Italiaanse gastronomie

emileromagne8

De diverse keuken is natuurlijk niet eigen aan Emilia-Romagna, maar telt voor heel Italië. In het noorden van de Alpen smul je niet van dezelfde recepten als op Sicilië. Al die rijkdom moet natuurlijk geëerd worden en dat gebeurt hier op een speelse manier. De keten Eataly (met 1 restaurant en 10 winkels zowat overal in de wereld) opende in november vorig jaar de Fico Eataly World in Bologna, een soort gastronomisch ‘Disneyland’. Het themapark met een uniek concept beslaat 10 ha en laat je proeven van alle Italiaanse producten, van de boerderij tot het bord. Er zijn 40 restaurants, tentoonstellingen van producenten en hun producten (die je natuurlijk ook mag proeven), ateliers om bijvoorbeeld te leren hoe je mooie foto’s maakt van je bord, workshops ijsjes maken en een inwijding in de truffeljacht. Een vijfde van het park verken je buiten, in de openlucht: 200 Italiaanse diersoorten en 2000 soorten groenten, aromatische planten en fruitbomen die overal in het land groeien.

Fico Eataly World wil je iets bijleren, maar je moet er in de eerste plaats plezier maken, lekker eten en winkelen, want alles is te koop. Op het menu: wijn, koffie, producten uit de zee, kaas, vleeswaren, pasta… Omdat het park zo uitgestrekt is, worden er pendelbusjes ingelegd, maar er zijn ook fietsen met mandje te huur om al je aankopen in mee te nemen. Goed om te weten: de toegang is gratis. Meer info: www.eatalyworld.it

Historische steden, de musei Ferrari, de universiteit van de ijsjes…

emileromagne6

Naast Fico Eataly World, de fraaie landschappen en de heerlijke gastronomie heeft Emilia-Romagna ook nog een paar culturele schatten die jij kunt ontdekken. Je bezoekt absoluut Bologna (de hoofdstad) en de renaissancesteden Modena, Parma en Ferrara, waarvan het historische centrum door Unesco op de werelderfgoedlijst is gezet. Ravenna, de ‘stad van de mozaïeken’, is ook zo’n topper die je niet mag missen. Maar liefst 8 bezienswaardigheden zijn door Unesco geklasseerd. Je mag ook gerenommeerde kustplaatsjes als Rimini en Riccione op je lijstje zetten en een bezoekje plannen aan de musei Ferrari. Het eerste ligt in Modena, de geboortestad van Enzo Ferrari. Hier wandel je door het leven van de vader van het automerk en bekijk je de mooiste ontwerpen. Het tweede museum ligt in Maranello en dompelt je onder in het succesverhaal van deze legendarische autobouwer. De bezoekers mogen in een Formule 1-simulator gaan zitten en zelf even voelen hoe het is om een Grote Prijs te rijden. Zoetebekjes rijden een paar kilometer buiten het centrum van Bologna naar de universiteit voor leerling-ijsmakers. Hier komen leerlingen uit de hele wereld de kunst van het ‘gelato’-maken bestuderen. De school heeft een museum gewijd aan sorbet en ijs, waar je de originele creaties van de studenten mag proeven (wat dacht je van ijs met mortadella!). Misschien mag je ook zelf de handen uit de mouwen steken!

Meer info: www.italia.it en www.emiliaromagnaturismo.com

emileromagne7

emileromagne9

emileromagnexcxx

 

Laatst aangepast op donderdag, 19 april 2018 13:46