Afdrukken
Tweet

GRIEKENLAND - PELOPONNESOS

Kalamata, een bountystrand op 3 uur van België

Mer Rouge Sports

Kalamata is de op een na grootste stad van de Peloponnesos, een schitterend Grieks schiereiland in de Middellandse Zee. De stad in het zuiden is een prima uitvalsbasis om de regio te verkennen en dan vooral de provincie Messina, waarvan ze de hoofdplaats is. Even het decor schetsen: droomstranden, baaien, vissersdorpjes, eindeloze olijfboomvelden, prachtige archeologische vindplaatsen, verlaten dorpjes die je kunt bezoeken, een bruisend nachtleven (voor wie dat wil); en altijd weer op de achtergrond het machtige Taïgetosgebergte met een piek van 2404 meter. Dankzij Expairtours is dat postkaartje nu binnen handbereik. Het is de enige touroperator die vakanties naar Kalamata organiseert met een rechtstreekse vlucht vanuit België…

Kalamata, 280 km van Athene, was na de aardbeving van 1986 voor een groot deel veranderd in puin, maar de stad werd harmonieus heropgebouwd langs het 5 km lange zandstrand met kristalhelder water. In het haventje dobberen vissersboten gemoedelijk naast luxejachten en cruiseschepen. De nieuwe stad en het hippe badplaatsje barsten van de hotels, restaurants, ouzobars (de bekende Griekse anijsdrank), beach bars, watersportclubs, boetieks en discotheken. Overdag lopen de toeristen alle bezienswaardigheden plat, ’s avonds duiken ze met de stedelingen het nachtleven in. Er is altijd wel wat te beleven.

De historische wijk van Kalamata

Kalamata Ville

Gelukkig is niet de hele oude stad verdwenen na de aardbeving. Er staat nog een historische wijk overeind met traditionele taveernes en winkeltjes langs de geplaveide straten. De Byzantijnse kerk van Aghioi Apostoli ademt charme. Of wat dacht je van de historische en archeologische musea? Hoog boven de stad en de zee torent een middeleeuws fort uit, in 1208 gebouwd door de Franken. Daar worden geregeld festivals en culturele evenementen georganiseerd.

Markten en olijfboomgaarden

Provence Printemps Famille

In de buurt van het fort gaat elke woensdag- en zaterdagochtend, tot 13.00 u, een markt door. Je kunt er vis, zeevruchten, kaas en andere streekproducten proeven. Begin bij de must, de olijf van Kalamata, trotse eigenaar van een herkomstbenaming. Je eet ze zo of verwerkt in olijfolie of tapenade. Kalamata is de op een na grootste exporteur van olijven van Griekenland (na Kreta). Dat verklaart de eindeloze olijfboomgaarden tussen het Taïgetosgebergte en de Middellandse Zee. Zodra je de stad verlaat, heb je ogen tekort voor het betoverende landschap.

Excursies vanuit Kalamata

Mer Rouge Station

Geschiedenisfans bezoeken de oude stad Messina, 30 km van Kalamata. De stad werd in de 4de eeuw v.Chr. gebouwd en is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de Peloponnesos. Je sluit je ogen en ziet het dagelijkse leven in het antieke Griekenland zich zo voor je afspelen. De 9 km lange walmuur staat er nog, net als de huizen, het theater, het stadion, de tempels…

De verlaten stad Mystras

Kalamata Mystras

Ook dit mag niet ontbreken: de verlaten stad Mystras, die je vanuit Kalamata bereikt langs een bergpad. Unesco zette de middeleeuwse Byzantijnse stad op de werelderfgoedlijst. Het amfitheater ligt tegen een rotsige uitloper, in de schaduw van een stevig fort dat het verbluffende landschap domineert. Kuier door de steegjes, omzoomd met paleizen, kerken en met schitterende fresco’s versierde kloosters, al zijn de meeste gebouwen wel heel vervallen. Er wordt hier en daar wel gerestaureerd, zodat ze binnenkort weer even mooi zijn als vroeger.

Stranden, baaien en kustdorpjes

Kalamata

Als je wel houdt van de sfeer aan zee, vind je langs de lange kust zeker je gading: prachtige, soms verlaten stranden, stadjes, vissersdorpen waar je met je tenen in het zand en/of zicht op de boten smult van vis en zeevruchten. Denk maar aan Stoupa, Petalidi, Koroni en Pylos, dat je vast kent van de vesting en het vlakbij gelegen strand van Voidokilia, een van de mooiste van de Middellandse Zee. Het halvemaanvormige strand is aan beide zijden omgeven door water, aan de ene kant de zee, aan de andere de lagune van Gialova. Magisch!

Tips voor een vakantie in Kalamata

Pays Bourbon 1 bis

Expairtours is de enige Belgische touroperator die, in samenwerking met Brussels Airlines, vakanties met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel naar Kalamata organiseert. Reken op 3 uur en 10 min vliegen.

Ter plaatse heb je de keuze uit charme- of luxehotels met 2 tot 5 sterren aan het strand of in de prachtige natuur. Zo is er hotel Grecotel Filoxenia Resort 4* (zie verder voor het te winnen verblijf), 4 km van het centrum van Kalamata, aan de voet van de Taïgetos en midden in het weelderige groen. Het lijkt wel een tropisch eiland. Het water in de baai van Messina lijkt wel een lagune. De ruime kamers (ook gezinskamers) kijken uit op de zee of de tuin. Verder zijn er 3 zwembaden en 3 bars (waarvan een op het strand), de Olive Spa (met zwembad, marmeren hamam, massages en diverse verzorgingen) en het Olive Restaurant waar verse vis, geroosterd vlees en authentieke Griekse gerechten geserveerd worden, terwijl je geniet van de zon die achter de bergen zakt.

Een verblijf van 8 dagen/7 dagen in dit all-inhotel, met retourvlucht vanuit België vanaf € 799 per persoon.

Alle info: www.expairtours.be

Kalamata Chambre

Kalamata Spa

Peur sur le parc 3

Kalamata

Laatst aangepast op maandag, 27 november 2017 11:23