Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

POLEN – WROCŁAW EN NEDER-SILEZIË

Op reis in het land van kastelen en het Poolse Venetië

Nendaz ET

Vanaf 31 oktober vlieg je met Ryanair vanuit Brussel naar Polen. Bestemming? Wrocław, ook wel het ‘Venetië van Polen’ genoemd en ongetwijfeld een van de mooiste en oudste steden van het land. Een leuke nieuwe bestemming voor een goedkope citytrip, maar ook de kans om de regio Neder-Silezië te ontdekken (het zuidoosten van Polen) met Wrocław als hoofdstad. De adembenemend mooie natuur in de streek is de betoverende setting voor 770 kastelen, daarbij verbleekt zelfs de Franse Loirevallei, die er ‘slechts’ 68 telt…

Wrocław is gebouwd op 12 eilandjes in de Odra, de rivier die zich hier in verscheidene kanalen splitst. In 2016 werd de op drie na grootste stad van Polen verkozen tot Europese Culturele Hoofdstad. Het is dan ook een uiterst charmante en levendige stad waar de studenten van de acht universiteiten zowel overdag als ’s nachts voor leven in de brouwerij zorgen.

Van het ene eiland naar het andere, Venetië op z’n Pools

Nendaz ET

Als je van het ene naar het andere eiland wilt (en dus van de ene wijk naar de andere), moet je over bruggen en doorgangen (we hebben er maar liefst 150 geteld!). Maak van de gelegenheid gebruik om je ogen de kost te geven. Overal is er de gotische en kleurrijke architectuur, die je ook bewondert in een toeristisch bootje of een kajak die je huurt. Verdwaal in de straatjes van het eiland Ostrów Tumski (waar de oudste wijk ligt) en rond het marktplein (Rynek), de ontmoetingsplek bij uitstek, waar alle evenementen doorgaan. Aan het plein ligt een van de grootste stadhuizen van Europa (een echt gotisch pareltje) en het wemelt er van de traditioneel ogende, maar ook internationale en trendy bars en restaurants. Leuk, vooral als je met je gezin reist: bezoek de stad en duik in de geschiedenis met de wandeling in de voetsporen van de dwergen die Wrocław beschermen, ofwel meer dan 300 beeldjes die overal in de stad verstopt staan.

Natuur, wandelen en skiën in Neder-Silezië

Nendaz ET

Wrocław is dé stad die je niet mag missen, maar dat kunnen we ook zeggen over de natuur. Neder-Silezië is een ongerepte regio met uitgestrekte bossen, heuvels en groene vlakten, de bergen van de Sudeten bereiken hier tot 1602 meter. Ga sporten in een van de vele wintersportcentra of trek door het Nationaal Park van Karkonosze, bekend om zijn keteldalen, dat zijn grote gletsjerkraters tussen hoge rotswanden.

Kuuroorden en bezienswaardigheden

Nendaz ET

In al die natuurpracht van Neder-Silezië liggen charmante dorpjes, kloosters (met name langs de cisterciënzerroute), kerken (sommige van hout, opgetrokken zonder ook maar één nagel!) en kuuroorden met stijlvolle oude villa’s (het grootste deel is omgetoverd tot kuurhotel) die je niet laten vergeten dat de burgerij hier vier eeuwen geleden al kwam kuren. Dat is ook zo voor Kudowa-Zdrój, dat daarnaast nog meer bezienswaardigheden telt. Breng een uurtje of meer door in de ‘centrale bar’ in het park van het kuuroord. Je kunt er gratis de verschillende heilzame bronwaters drinken. Laat het haar op je armen even rechtkomen in de ‘schedelkapel’, waar de muren en het plafond versierd zijn met schedels en beenderen van zo’n 3000 overledenen…

770 kastelen en luxehotels

Nendaz ET

Geen enkele andere Poolse regio telt zoveel kastelen en herenboerderijen. De oudste dateren uit de 13de eeuw en zijn de laatste getuigen van de bewogen geschiedenis van Neder-Silezië, dat afwisselend in handen was van de Tsjechen, de Polen, het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije en Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd de regio definitief Pools. Deze prachtige woningen op hoge rotspunten of verscholen in een romantisch park of op de oever van een meer waren het toneel van familie-intriges en ruzies binnen de adellijke families die er woonden. Vandaag zijn de meeste kastelen opengesteld voor het publiek, je ze kunt bezoeken of er worden concerten, festivals, tentoonstellingen of andere evenementen gehouden. In een groot aantal huizen ook restaurants en luxehotels, een droomomgeving voor een vakantie in het groen die bovendien betaalbaar is!

Meer info over Wroclaw en Neder-Silezië

Nendaz ET

Het Pools Informatiebureau voor Toerisme in Brussel, dat Polen in België promoot, beantwoordt al je vragen en helpt je bij het organiseren van je vakantie naar of reis door Neder-Silezië (of elders). Bekijk samen wat de mooiste bezoeken en leukste activiteiten zijn in functie van je interesses, laat je begeleiden bij de keuze van je hotels (of waarom niet een kasteel of een kuuroord?), vraag naar de wandelingen, de wintersportmogelijkheden, de huurauto’s en andere vervoermiddelen… Als je graag brochures krijgt, stuur je een mailtje (vergeet niet je adres te vermelden).

Praktisch:

Nendaz ETTelefonisch: van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 13.00 u en 14.00 tot 17.00 u. Ter plaatse: dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 u en 14.00 tot 16.00 u. Adres: Renaissancelaan 20, bus 25, 1000 Brussel (metro Schumann). Tel.: 02 740 06 20. E-mail: info.be@polen.travel. Website: www.polen.travel

Nendaz ET

Nendaz ET

Laatst aangepast op maandag, 23 oktober 2017 07:00