Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

2 heerlijke dagen in Saintes

Saintes ET

Saintes ontstond 2000 jaar geleden aan de oevers van de Charentes en kan daarmee bogen op een uitzonderlijk archeologisch, architecturaal en artistiek erfgoed. De schitterende Arc de Germanicus en het amfitheater herinneren ons eraan dat dit ooit een Gallo-Romeinse stad van formaat was. Later zou de stad het christendom omarmen en hiervoor twee pareltjes van romaanse architectuur optrekken, de Abbaye-aux-Dames en de église Saint-Eutrope. In de 18de eeuw bloeide de handel en doken de heren-huizen en grote lanen op die het centrum van de stad nog steeds kleuren. Als perfecte voorbeeld van de aantrekkingskracht van de ‘Midi Atlantique’ verleidt deze als «Ville d’Art et d’Histoire» geklaseerde stad de bezoekers ook met haar levenskunst, hartelijke sfeer, leuke tuinen, oude stad en een geschiedenis die in alle straten en kronkelende steegjes tastbaar is...

Dag 1, ochtend. Verkenning van het Gallo-Romeinse patrimonium

Saintes romaineWie Saintes zegt, zegt een duik in 2000 jaar geschiedenis. Je begin je bezoek dan ook chronologisch bij de Gallo-Romeinse resten. Natuurlijk is dat in de eerste plaats de emblematische Arc de Germanicus aan de oevers van de Charente. De boog werd aan het begin van de 1ste eeuw n.Chr. neergezet en gebruikt als toegangspoort tot de stad. De twee bogen verwijzen naar de rijrichting. Toen de brug in 1843 afgebroken werd, kon de Arc gered worden. Ze werd uit elkaar gehaald en op de rechteroever opnieuw in elkaar gezet, een steenworp van het huidige Musée Archéologique, waar je een rijke collectie kunt bekijken, die getuigt van het dagelijkse leven in het Gallië van de eerste eeuw. Maar het belangrijkste antieke overblijfsel van de stad is het Gallo-Romeinse amfitheater, het grootste en best bewaarde aan de Atlantische kust. De bouw werd beëindigd rond 40 n.Chr. en bood plaats aan 15.000 bezoekers die hier de gladiatoren-gevechten kwamen meemaken.

Dag 1, namiddag. De romaanse periode en andere ontdekkingen

Saintes Romane

Vlak bij het amfitheater ligt de aan de heilige Eutropius gewijde kerk, een gebouw dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, onder de ‘Bedevaartwegen naar Compostela’. Unieke details: de kerk telt twee verdiepingen en een valse romaanse gevel die in de 19de eeuw gebouwd werd en na de Franse Revolutie aan de kerk werd toegevoegd. De ruime crypte is een pareltje van de romaanse bouwkunst. Vroeger, en ook nu nog steeds, kwamen de bede-vaarders hier de relieken van de heilige Eutropius aanbidden. Deze crypte is zeker een bezoek waard.

Nog zo’n meesterwerk van de romaanse kunst in Saintes zijn de Abbaye-aux-Dames en de église Sainte-Marie. Sta even stil bij de prachtige poort en de kapitelen van de klokkentoren. Het kloostergebouw werd in 1047 opgericht en straalde meer dan 745 jaar uit over de hele streek. Doorheen de jaren werd het gebouw een ziekenhuis, een gevangenis en later een kazerne. Vandaag is het prachtig gerestaureerd en komt de abdij opnieuw tot leven dankzij culturele evenementen die hier gehouden worden en het muziekconservatorium dat er nog steeds onderdak vindt. Vanaf de klokkentoren van de abdijkerk heb je een uniek uitzicht op de stad...

Iets helemaal anders is een bezoekje aan de Haras National de Saintes om je dag af te ronden. De stoeterij werd in 1846 opgericht midden in een park met eeuwenoude bomen. Vandaag worden hier nog steeds plaatselijke rassen verzameld en is er heel wat vakkennis over alles wat met paarden te maken heeft.

Dag 2, ochtend. Tussen kastelen en wijngaarden

Saintes Chateaux

Kasteelliefhebbers mogen dat van La Roche Courbon in geen geval missen. Het kasteel, dat de bijnaam ‘Château de la Belle au Bois Dormant’ of ‘Kasteel van de Schone Slaapster’ kreeg, werd gelukkig gered van de ondergang. Het woongebouw, tussen stevige ronde torens, domineert de prachtige Franse tuinen op palen. In het gemeubelde kasteel kun je nog fraai houtwerk en muurschilderingen bewonderen.

Maar er zijn natuurlijk nog heel wat andere kastelen in de omgeving te bezichtigen, vooral aan de Route des Trésors de Saintonge. Natuurlijk kun je ze niet allemaal aandoen, dus zetten we er enkele op een rijtje:
• het Château de Panloy, een mooi voorbeeld van Lodewijk-XV-architectuur en aangekleed met prachtig houtwerk en wandtapijten (ook gastenkamers).
• het Château de Meux, een boerderij annex herenwoning in renaissancestijl, rondom liggen de bijgebouwen, zoals typisch is in het westen van Frankrijk.
• het Château de Dampierre-sur-Boutonne, een renaissancebouwwerk met rondom water en tuinen. Geklasseerd als Historisch Monument.
• het Château de Crazannes: gebouwd in de 14de en de 15de eeuw, maar volledig gerestaureerd en tegenwoordig geklasseerd als Historisch Monument. Het kasteel ligt verscholen midden in een park van 8 ha, wat zorgt voor een vleugje extra charme en rust. Er zijn vijf bekoorlijke kamers te huur en zelfs de donjon kan voor een week of een weekend afgehuurd worden.

Overal rond Saintes liggen wijngaarden, mogelijkheden genoeg dus om kennis te maken met een producent die hier al generaties lang pineau des Charentes en cognac brouwt. In een boerderij zoals je er hier wel meer ziet, bezoek je de pakhuizen en de distilleerderij en vervolgens gaat het richting proeverij. Maak van de gelegenheid gebruik om rechtstreeks bij hem aan te kopen.

Dag 2, namiddag. Abdij en charmant dorpje

Rond deze dag af met twee pareltjes in de omgeving: de cisterciënzerabdij van Fontdouce, die in 1111 opgetrokken werd aan de oevers van de ‘Fontaine Douce’ in de vallei van de Coran, waar de abdij gronden, zoutmoerassen en een haven had. De godsdienstoorlogen zorgden ervoor dat ze deze kwijtraakte, maar ook al blijft van de kerk enkel de fundering over, de kloostergebouwen zijn mooi bewaard gebleven. Je ontdekt er onder meer een magnifieke kapittelzaal, een lage romaanse kapel die fraai is in haar soberheid en een klein museum met voorwerpen die ter plaatse gevonden werden. Maar de grote trekpleister van Fontdouce is natuurlijk de omgeving. De tuinen zijn prachtig heraangelegd op basis van een tekening en opgefleurd met fonteinen en waterpartijen.

Ook charmant is het dorpje Taillebourg, aan de oevers van de Charente en onlosmakelijk verbonden met het kasteel, dat op een lange, smalle en rotsige uitloper is gebouwd en lange tijd gebruikt werd om de plek te verdedigen. Tegenwoordig is het er leuk flaneren langs de ‘huisjes beneden’ en door de straat die omzoomd is met oude woningen en naar de grote laan met bomen leidt die je naar het kasteel voert. Eindig in schoonheid en geniet na van de vele pareltjes die je in de Saintonge ontdekt hebt.

Aardige adresjes in Saintes

Overnachten:

In het land van de cognac en de romaanse kunst, hoog boven het middeleeuwse dorp Saint-Sauvant, ligt het Design Hotel des Francs Garçons, dat ontworpen werd door architecten. Het gebouw dateert uit de 17de eeuw, maar de inrichting is modern. Het zwembad ligt in de schaduw van de 12de-eeuwse kerk, de wijnkelder is uitgehouwen in de rots, de meubelen en de inrichting zijn het werk van trendy ontwerpers, die speelden met licht en perspectief en je een ware les in goede smaak geven. www.francsgarcons.com

Le logis de l’Astrée: midden in een wijngaard, tussen Saintes en Cognac, ligt een schitterend gastenverblijf uit de 17de eeuw. Het hele jaar door zijn de gastenkamers en de gîte te huur. Laat je verleiden door de authenticiteit en de charme van de woning, die nog steeds de pure lijnen en de verhevenheid van toen behouden heeft. De Logis de l’Astrée is daarnaast ook een wijnboerderij. Leef in ieder seizoen even mee met de familie, van het planten van de wijnstokken tot het oogsten ervan. www.logis-astree.fr

La Maison d’Aliénor: Dit oude dorpshuis ligt aan de voet van de walmuren van Taillebourg en telt 5 gastenkamers, die zo’n 200 meter van de Charente liggen, een kwartier van Saintes en 30 minuten van de zee. Het ontbijt wordt opgediend in de veranda en op het terras met uitzicht op de tuin. In de tentoonstellingsruimte hangen de werken van de eigenares en vrienden-kunstenaars en -vaklui. www.maison-dalienor.com

Iets eten:

Le Clos des Cours dient een keuken op met smaken van hier en elders. Voor de gerechten wordt gewerkt met verse producten die traditioneel opgediend worden, maar op smaak gebracht zijn met exotische smaakmakers. www.closdescours.com

Restaurant L2: Een verrassende, appelgroene maar trendy inrichting is het kader waarin je deze uiterst creatieve keuken, zowel wat smaken als wat presentatie betreft, proeft. Bestel er de kabeljauw met cider of tartaar van sint-jakobsschelpen en een cappuccino van witlof. www.restaurantl2.fr

Voor meer info

- over Saintes en de Charente Maritime: www.franse-atlantische-kust.nl

- over de Poitou-Charentes: www.atlantische-kust-frankrijk.nl
Laatst aangepast op dinsdag, 07 april 2015 14:00