Naam:
Email:
Home Contacteer ons
Contacteer ons


PDF Afdrukken E-mailadres

AUDE PAYS CATHARE

10 TIPS VOOR EEN VAKANTIE MET PIT IN EN ROND CARCASSONNE

Carcasonne

Carcassonne staat al sinds jaar en dag op de werelderfgoedlijst van Unesco. En terecht. In het grafelijke kasteel met zijn walmuren en 52 torens die uitsteken boven de Aude (de rivier) en de wijngaarden, stap je zo terug in de middeleeuwen. En dankzij de rechtstreekse vluchten vanuit België is er geen reden meer om dit pareltje niet op je bucketlist te zetten. Er zijn 1001 manieren om de stad en de omgeving te verkennen, de ene nog schilderachtiger en betoverender dan de andere. Wij zetten er tien op een rij en hebben ook nog wat leuke activiteiten en bijzondere logies voor je in petto!

Als een ridder door Carcassonne!

A Carcassonne avec un chevalier

Als je echt van het middeleeuwse Carcassonne wilt proeven, dan ga je voor een ontmoeting met een ‘echte’ ridder uit de 13de eeuw… of eigenlijk een historicus die je met hart en ziel zijn hele uitrusting, wapens en gebruiksvoorwerpen laat zien, die je over zijn schouder laat meekijken hoe hij een schild en een maliënkolder maakt… Je leert van hem hoe je je zo hoffelijk als een ridder gedraagt en als aan het eind blijkt dat je alles onder de knie hebt, word je misschien wel geridderd! Je kunt de openluchtworkshops volgen in het Centre d’Histoire Vivante Médiévale, midden in het oude Carcassonne. Je ridder-gids kan je ook meenemen voor een speels bezoek langs de walmuren om de stad!

Dezelfde prijs voor workshops en bezoeken (elk 45 minuten): € 7,50 voor volwassenen, € 6 voor kinderen van 6 tot 17 jaar en gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Een slok belle époque

Cité Carcassonne

Carcassonne ligt tussen de wijngaarden en pakhuizen. Vanaf de walmuren zie je de Comptoir de la Cité, beheerd door de Vignobles Foncalieu, waar je in een schilderachtige omgeving alles over wijn te weten komt en zelfs mag proeven. Plaats van de afspraak is een geklasseerd art-nouveaupaleisje uit het einde van de 19de eeuw, waar de likeurdistilleerderij ‘La Micheline’ werd ondergebracht. Dat was in die tijd een heel mooie distilleerderij met balzaal, waar je vandaag de sierlijsten en spiegelmuren nog steeds kunt bewonderen. In deze bijzondere zaal worden van maandag tot zaterdag om 11 uur de ‘historische’ wijndegustaties georganiseerd. Voor slechts € 5 per persoon heb je recht op een rondleiding en mag je 3 ‘huiswijnen’ proeven.

De andere degustaties (privé) en evenementen (wijnbar, feestmaaltijd…) vind je in de agenda van de Comptoir de la Cité.

Proefbuisjes in de aanslag, in het Château Auzias

Chateau Auzias

Wil je zelf even wijnboer spelen? Dat kan in het Château Auzias, 5 km van Carcassonne. Hoe zit het in elkaar: na een degustatie van de wijnen van het domein mag je zelf je smaakpapillen aan het werk zetten. Je krijgt al het materiaal (glazen, kwispedoor, werktafel) en dan is het aan jou! Neem een proefbuisje met schaalverdeling en combineer twee verschillende wijnen die elk van één druivensoort zijn gemaakt tot je eigen ‘druivennat’. Zodra je tevreden bent, wordt je creatie gebotteld en krijgt de fles een gepersonaliseerd etiket. Jij hoeft ze alleen nog maar heelhuids thuis te krijgen!

Prijs voor de workshop: € 55 per persoon (duur: 2,5 tot 4 uur, afhankelijk van het aantal deelnemers).

Het Musée Cérès Franco of ‘het verborgen gezicht van de moderne kunst’

Le Musée Cérès Franco ou «la face cachée de l’art contemporain»

In Montolieu, een oude wijnkelder zo’n 20 km van Carcassonne, die een tweede leven kreeg als bijzondere kunstgalerie, stap je de wereld van de Braziliaanse kunstverzamelaarster Cérès Franco binnen. Je weet niet waar eerst gekeken, zoveel unieke werken uit de tweede helft van de 20ste eeuw hangen hier: art brut, Braziliaanse en Europese naïeve kunst, Zuid-Amerikaanse volkskunst, onbekende kunstenaars, werk van artiesten uit de Nouvelle Figuration. De tentoonstelling 2019, ‘Les Croqueurs d’Etoiles’ (nog tot 3 november), draait helemaal rond hoe kunstenaars naar de eerste mens op de maan keken.

Toegangsprijs: € 7 per volwassene.

Schatten jagen of mountainbiken: de wijngaarden anders bekeken!

24Photo-Rando-VTT-

Joan, wijnboer en gediplomeerd mountainbikegids, heeft een wel heel bijzondere manier om je zijn wijngaard te laten zien: een schattenjacht (met raadsels en opdrachten rond wijn) en een gegidste wandeling of fietstocht, inclusief een wijndegustatie op het domein met proeverij van lokale producten. Iedereen kan hiervoor inschrijven (zelfs beginnende fietsers en kinderen vanaf 10 jaar), maar wie al wat kilometers in de benen heeft, kiest voor een langere mountainbikerit (van een halve dag tot een volledige week) over de paden van de Aude.

Prijsvoorbeeld: een gegidste fietstocht van 1 uur voor € 15 per volwassene. Een fiets huren kan mits een toeslag van € 12.

De 4 kastelen van Lastours, aanvallen!

Chateaux de Lastours

Hier kun je niet omheen als je in het Pays Cathare bent. 18 km ten noorden van Carcassonne liggen 4 citadellen hoog op een rotspunt, boven het middeleeuwse dorp Cabaret, op de oevers van de Orbiel. Stalen kuiten heb je nodig om boven te raken, maar de wandeling langs het pad tussen planten en oude rotsen is echt schitterend. En al je gehijg wordt beloond met een adembenemend uitzicht op de 4 kastelen.

Saint-Hilaire: stap de abdij binnen, waar de wieg van de oudste brut ter wereld staat

Abbaye

In de kelders van de benedictijnse abdij van Saint-Hilaire vonden de monniken in 1531 de Blanquette de Limoux uit, maar vóór de Champagne, het bereidingsproces voor schuimwijn. Een interessant verhaal en een schitterende plek. Wat ontdek je zoal: een gotische kloostergang, een abdijgebouw en een Frans plafond uit de 15de eeuw, de refter van de monniken en de leesstoel, de kelders die in de rotsen zijn uitgehouwen, de romaanse kerk, gewijd aan de H. Saturninus, de eerste bisschop van Toulouse, met de beroemde sarcofaag van de Maître de Cabestany.

Het hele jaar door worden in de abdij allerlei evenementen georganiseerd (tentoonstellingen, workshops, concerten, theaterstukken …). Hoogtepunten zijn de ‘Rendez-Vous des Vins bios audois’ op 9 en 10 november 2019.

Adresjes voor een bijzondere vakantie

De  ‘DoubleTree’ by Hilton en ‘Les Chevaliers’, in Carcassonne

hilton-double-tree-chambre-carcassonne

Geen betere plek als uitvalsbasis om Carcassonne te bezoeken dan de nagelnieuwe DoubleTree by Hilton 5*, met een gevel en een glasraam die best geklasseerd mogen worden: aan de Aude, met het mooiste uitzicht op de middeleeuwse stad en de walmuren, een kwartiertje wandelen naar de vesting. Ter plaatse: een heerlijke tuin langs het water, een zwembad en een wellness. Eten kun je in het traditionele restaurant van de buren, het viersterrenhotel Les Chevaliers. Hetzelfde uitzicht dus op de historische stad en het water. Dit is ook een aanrader om te overnachten als je budget wat boven het gemiddelde ligt.

Prijzen voor beide hotels afhankelijk van de kamer en het seizoen. Inlichtingen op www.soleilvacances.com.

In de voetsporen van Gaston Bonheur, in het Château-Hôtel van Floure

Chateau de Floure

Het schilderachtige Château de Floure ligt 12 km van Carcassonne. Vroeger was dit het huis van schrijver en wijnboer Gaston Bonheur en kwamen hier vaak bekende Fransen en kunstenaars over de vloer. Marc Chagall, Salvador Dalí en Charles Trenet, om er maar een paar te noemen. Maar nu is hier een sfeervol viersterrenhotel ondergebracht met zwembad, spa, jacuzzi en gastronomisch restaurant (geopend in het hoogseizoen).

Prijs vanaf € 140 per nacht.

Safari spelen in de Minervois: de lodges Le Siestou

lodge le Siestou crédit Domaine le Siestou

De lodges Le Siestou, zo’n 20 km van Carcassonne, staan garant voor een unieke vakantie tussen de wijngaarden. Je zit prachtig in het groen, aan de voet van de Pyreneeën. De luxueuze safaritenten zijn volledig ingericht (2 kamers, televisie, badkamer, keuken…) en opgetrokken uit natuurlijke materialen, die naadloos opgaan in de omgeving. Vanuit de jacuzzi op het terras (jawel!) geef je je ogen de kost en geniet je van het uitzicht op het Massif des Corbières.

Prijs vanaf € 500 voor een week. Op het domein ligt een zwembad.

Meer informatie:

Laatst aangepast op maandag, 27 mei 2019 06:42