Naam:
Email:
Home Contacteer ons
Contacteer ons


PDF Afdrukken E-mailadres

Keuken • Marokko

Berbercouscous

De keuken van Marrakech verschilt op het eerste gezicht niet van de gerechten die je in andere Marokkaanse steden op je bord krijgt. Hoewel er enkele plaatselijke gerechten bestaan, schuilt het verschil vooral in de bereidingswijze van de gerechten. Daardoor lijken geen twee tajines met pruimen op elkaar. De dadas, de oudere kokkinnen die de ervaring en kennis bezitten, geven hun culinaire geheimen door aan hun jongere hulpjes, die hun kunde op hun beurt aan hun leerlingen overdragen. De recepten worden zodoende van generatie op generatie doorgegeven als een onvervalste gastronomische erfenis die de Marokkaanse gastronomie zoveel meer rijkdom, smaak en diversiteit schenkt. Deze keuken werd verrijkt door de invloeden van vrouwen – slavinnen of concubines – uit alle windstreken van Afrika. Ook handelaars op doortocht die de foundouks van de medina aandeden, leverden een bijdrage tot de keuken. De Marokkaanse gastronomie kreeg in elke familie een eigen gezicht, naargelang van de aangegane verbintenissen, en illustreert dat cultuur en tradities mooi kunnen samengaan. In Marokko hangt de voeding nauw samen met het leven en zijn belangrijke momenten: vrouwen die net bevallen zijn en borstvoeding geven, komen op krachten met sellou (een piramide van meel gemengd met geroosterde en gemalen amandelen), een pasgehuwde man moet tfaïa met amandelen en hardgekookte eieren verorberen. Op de eerste dag van het jaar staat traditioneel herbel (fijngestampte tarwe met melk) op het programma. Harira (tomatensoep met andere groenten en soms met een weinig vlees) staat samen met sellou en griouchs (zandkoekjes) op het menu van een ramadanavond. De ogenschijnlijk eenvoudigste gerechten, zoals de verschillende soorten slaatjes, vergen vaak verscheidene uren voorbereiding. Als je couscous en tajine gaar zijn moet je voldoende tijd uittrekken voor de versiering en de presentatie van de schotels. In Marokko eet men immers ook met de ogen: een lekker gerecht hoort ook zeer fotogeniek te zijn!

Ingrediënten voor 3 hongerige (of 6 kleinere) magen

3 in de lengte doorgesneden wortels

3 in ringen gesneden uien

3 in de lengte doorgesneden courgettes

1 middelgrote doos zeer fijne erwtjes

6 artisjokharten

6 aardappelen die in de lengte in vieren gesneden zijn

1 koffielepel peper

1 soeplepel zout

1 soeplepel gemalen peterselie

1 kom olijfolie

1/2 koffielepel saffraan (of kurkuma)

1 liter water (genoeg om de groenten in de kookpot in onder te dompelen)

3 lamsschouders

Bereiding

Leg al deze ingrediënten gedurende een uur in het onderste deel van de couscouspot (of in een stoomkookpot met twee niveaus). Het griesmeel hoort in het bovenste deel. Zo dringt de geur van de kokende groenten door in het griesmeel, wat voor een heerlijk aroma zorgt. Wanneer de groenten gaar zijn, schep je het griesmeel op in het midden van het bord en vorm je een kuiltje voor het vlees. Overgiet het geheel met de groenten. Voor een sierlijke noot plaats je afwisselend courgettes en wortelen rechtop en werk je het geheel af met gekarameliseerde uien (die je enkele minuten voor het opdienen in een pan met suiker stooft). Eet smakelijk!

Laatst aangepast op dinsdag, 08 februari 2011 14:03
 

RSS Feed

RSS Feed