Naam:
Email:
Artikels


Verenigde Arabische Emiraten. Citytrip naar Dubai
PDF Afdrukken E-mailadres

De oude en de nieuwe wijken

De Creek vormt de grens tussen de wijken Deira en Dur Dubai. Hier langs het water gebeurt alles en liggen de belangrijkste plekken van de stad. In de wijk Deira, aan de noordelijke oever, trekken de soeks de meeste toeristen aan. Vaak hebben ze geen oog voor de oude straatjes van de kruidenmarkt, die zoveel mooier zijn, en trekken ze naar de overdekte, moderne galerijen van de ‘Gold Souk’. De grootste bezienswaardigheid hier is het ongelofelijke aantal boetiekjes waar goud, zilver en edelstenen worden verkocht. Maar vooral aan de rand van de Creek valt het meest te zien en te beleven. Langs de kaaien staan allerlei soorten kisten en balen gestapeld, die net zijn ontscheept of wachten om aan boord van de dhows te worden geladen, waarmee al sinds jaar en dag handel wordt gedreven. Sommige van deze dhows zijn een toeristische attractie geworden, je kunt er een cruise-diner boeken terwijl je de Creek afvaart. Een minder duur alternatief zijn de abras, je ontdekt de oevers van de Creek en je bent een pak minder geld kwijt. Deze taxiboten zijn het handigste (en het snelste) middel om van Deira naar Bur Dubai te gaan, zonder tijd te verliezen in het verkeer. Tijdens het spitsuur heb je vaak 2 uur nodig voor een korte afstand (en de brug) tussen de twee wijken. En aangezien er nog geen metro is… Bur Dubai dan. In de straten langs de Creek krioelt het van de mensen, kraampjes en winkeltjes. Maar hier liggen ook de twee belangrijkste moskeeën van de stad, het museum van Dubai en andere ‘Villages’ die volledig in het teken van het toerisme staan. In de kleine wijk Bastakiya, langs de oever, zie je hoe de stad er een eeuw geleden uitzag. Deze plek is niet zo levendig, waardoor hij minder authentiek lijkt. Het is hier wel prachtig gerestaureerd, zodat je aangenaam kunt wandelen tussen de huizen met windmolentjes, die bedoeld waren om de huizen fris te houden. Je ontdekt er bovendien hier en daar echte pareltjes: een moskee, een museum, een historisch studiecentrum, een kunstgalerij, een restaurant en zelfs een piepklein charmant hotel met kamertjes rond een patio. Dezelfde sfeer snuif je ook op aan de monding van de Creek, in de wijk Shindagha met een dertigtal traditionele huizen. Deze wijk is een van de oudste van Dubai. Blijf niet te lang stilstaan bij de Heritage en Diving Village. Achter de (nep)gevels van de oude huizen liggen souvenirwinkels en een paar restaurants…

Het museum van Dubai daarentegen, daar kun je niet omheen. Het ligt in een fort. Je ziet er het dagelijkse leven in het emiraat voor hier olie werd ontdekt en de steden uit de grond schoten. Er staan wassen beelden, de decors zien er levensecht uit. Je komt er te weten hoe de hoge gebouwen in de woestijn gebouwd werden, hoe de dhows worden gemaakt, hoe de nomaden leven en nog veel meer. Aan deze kant van de Creek en van Bur Dubai begint de laan waar alle grote hotelketens hun eigen hotel willen hebben: Sheikh Zayed Road met de meest gedurfde buildings van het emiraat. Om deze laan kun je dus niet heen, je moet hier even rondgewandeld hebben. De weg loopt naar het zuiden, naar Jumeirah, een gebied dat in volle expansie is. Je kan er ook geraken via Al Jumeirah Road, langs de kust. Hier, ver genoeg van de haveninstallaties in de delta van de Creek, is de kust van Dubai gegroeid, die zich nog steeds verder uitstrekt naar de grens met Abu Dhabi. Tijdens een ontbijt in het panoramische ‘draaiende’ restaurant van het Hyatt, op de corniche, op wandelafstand van de haven, zie je de omvang van de werken, waartoe ook de grote bouwprojecten op zee behoren. Er bestaat geen twijfel over: Jumeirah is een chique en dure residentiële wijk. Naast de grote villa’s staan ziekenhuizen voor tandheelkunde of plastische chirurgie, er is de moskee en de Burj Al-Arab, het futuristische hotel in de vorm van een zeil dat in de golven staat en het symbool van de stad is geworden. Het hotel gaat er bovendien prat op het enige zevensterrenhotel ter wereld te zijn. Laat je beurs een overnachting hier niet toe en zul je dus niet kunnen proeven (over smaak valt niet te twisten natuurlijk) van de fonkelende inrichting, ga er dan een kopje thee drinken. Dat staat zeker op het programma van een ‘georganiseerd bezoek’. Tussen de haven van Dubai en de Burj Al-Arab liggen de openbare stranden met wit (ingevoerd) zand en een lange promenade, waarlangs ook de ‘Beach villas’ liggen. Voorbij het hotel begint een gebied waar volop wordt gebouwd. Voorlopig stopt die zone enkele kilometers verder, achter Dubai Marina, een paaldorp met kanalen en lagunes waar villa’s en een wolkenkrabber staan, en The Palm-Jumeirah (zie verder), het eerste van een eilandengroep in de vorm van een palm, dat weldra afgewerkt zal zijn. Maar de stadsgroei stopt hier niet! Er staan nog andere grote projecten op stapel, waaronder een nieuwe haven en de gigantische Dubai WaterFront, met uitbreidingen in zee waaronder alweer een palm… In afwachting schieten de luxeresorts langs de golf van Dubai Marina, waar nog volop wordt gewerkt, uit de grond. Overal staan hoge gebouwen; bijna alle grote hotelketens zijn er vertegenwoordigd. De pijlers voor de luchtmetro, die voorzien is voor 2010, en de perrons voor de luchttaxi’s, die gepland zijn voor 2009, staan er al.

Biggest is best!

Staat normaal gezien zeker op het programma bij een bezoek aan Dubai. Je moet absoluut gaan winkelen in een of meer van de winkelcentra in de Gold Souk. Er zijn er niet alleen veel, ze zijn ook gigantisch. Aan een dag heb je niet genoeg voor het grootste, The Mall of the Emirates, met 425 winkels, 65 restaurants en fastfoodketens, 14 bioscoopzalen, een bowlingzaal, maar ook een luxehotel en 5 skipistes met mechanische skilift en houten chalet! Origineler is de Madinat Souk van Jumeirah (naast de Burj Al-Arab) en zijn geïntegreerde hotels, een ‘mall’ ingericht als een (nep)traditionele stad met kleine straatjes. De sfeer doet er denken aan Disneyland, de cafés en restaurants liggen langs een kanaal – ook al aangelegd, maar het is er wel gezellig. De inwoners van Dubai komen vooral naar de Karama Market van Bur Dubai, een typische markt die zich over verschillende straten uitstrekt en in feite bestaat uit een groot aantal winkels die stoffen, kledij, huishoudgerei, elektronica en andere gadgets verkopen aan interessante prijzen. Hoewel je hier niets merkt van het aspect en de sfeer van een traditionele soek, word je hier toch ondergedompeld in het dagelijkse leven. Ga je eind januari of begin februari naar Dubai, onthoud dan dat dit de periode van het Shopping Festival en de supersolden is. Bovendien worden net dan ook tal van festiviteiten en culturele evenementen gehouden…



Laatst aangepast op maandag, 05 april 2010 14:15