Naam:
Email:
PDF Afdrukken E-mailadres

BELGIË

Trappistenabdijen in Vlaanderen

België en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De grote brouwerijen verdringen de kleine ambachtelijke producenten steeds meer, maar deze maand nemen we je mee in het spoor van een van de meest nobele biertradities: de trappistenbieren gebrouwen in de cisterciënzerabdijen. Er bestaan er slechts zes ter wereld en ze bevinden zich allemaal in België: Orval, Chimay, Rochefort, Westvleteren, Westmalle en Achel. Deze trappistenroute volgen komt neer op een heuse ronde van Belgë ondernemen. Trappistenbier is bovendien een uitgelezen thema om enkele van de mooiste Belgische regio’s te bezoeken. De monniken vestigden zich altijd te midden van de natuur om er ver van de bedrijvige wereld van de stilte en sereniteit te genieten. Tijd voor een afwisselende wandeling boordevol aardse en spirituele geneugten.

In de 6de eeuw bepaalde de heilige Benedictus de regels van de westerse monachale traditie. Hij stelde een soort charter op dat de regels voorschreef voor zijn volgelingen de benedictijnen. Het evangelie, waarin medelijden, bescheidenheid en eenvoud centraal staan, is de basis van deze “leefregels”. In de loop van de eeuwen ontstonden duizenden kloosters die de leer van Benedictus volgden en ze vormden een machtig netwerk. De toekomstige heilige Bernardus verzette zich tegen deze macht die niet strookte met de oorspronkelijke regelgeving. De geestelijke was eerst monnik in de abdij van Cîteaux (1098) en stichtte in 1115 in de abdij van Clairveaux een nieuwe religieuze orde: de cisterciënzers. Bernardus en zijn volgelingen leden er een soberder leven. De nieuwe orde kende heel wat bijval en kreeg heel wat navolging in andere abdijen. Veel van deze kloosters bevonden zich op het huidige Belgische grondgebied (Villers-la-Ville, Orval, Koksijde). Maar de geschiedenis herhaalt zich en ook de “volgelingen” van Citeaux werden zo welvarend dat abt de Rancé in de 17de eeuw in zijn abdij van “La Grande Trappe” (Normandië) ingreep: hij voerde strenge regels in. Dit initiatief viel in goede aarde bij de geestelijken en de volgelingen van deze strenge regels, de trappisten, ontlenen de naam van hun orde aan “La Trappe”, de abdij waar alles begon…Voor de trappisten is het werk een volwaardig onderdeel van het leven in de gemeenschap en hun spiritueel engagement. Er werd eindelijk geleefd volgens de voorschriften van de stichter van de religieuze orde… De traditie van het brouwen van bier in abdijen is ouder en niet het voorrecht van de cisterciënzers. De oudste sporen van deze activiteit dateren uit 820 (Saint-Gall, Zwitserland) en tegen het einde van de middeleeuwen bezaten bijna alle abdijen een eigen brouwerij. Maar de sluiting van de abdijen en de verkoop van de bijbehorende domeinen in 1796 door de Franse revolutionairen, was de doodsteek voor deze eeuwenoude traditie. Nu gebruiken de trappisten productiemethodes die later ontwikkeld werden. Volg de gids!



Laatst aangepast op maandag, 05 april 2010 09:14