Afdrukken
Tweet

Reportage: Trip naar Tunesië, 2e topbestemming voor thalasso ter wereld


Tunesië is zo’n 30 thalassocentra rijk, allemaal verbonden aan luxehotels. Daarmee is het land in amper 10 jaar tijd opgeklommen tot tweede belangrijkste thalassobestemming ter wereld. En dat niet alleen omdat het aanbod zo ruim is. De kuurgasten komen ook voor de vermaarde service. En terecht: de kwaliteit is er, en dat voor een meer dan aantrekkelijke prijs. Ook het klimaat is een grote troef. Zelfs in de winter is het zacht, waardoor je je thalassokuur gemakkelijk met andere activiteiten kunt combineren, van zalig nietsdoen op het strand over golfen tot een bezoekje aan de toeristische trekpleisters. Ten slotte ligt het land ook vlak bij Europa. In amper 3 uur vliegen laat je het grijze, koude weer achter je. Op naar de zon, de warmte, de Tunesische glimlach, de hamams en andere baden…

Er bestaat nog vaak verwarring tussen de termen ‘balneotherapie’, ‘thermalisme’ en ‘thalassotherapie’. De eerste therapieën gebruiken voor de verzorging zoetwater uit minerale bronnen, de laatste beroept zich op de eigenschappen van zeewater, minerale zouten en oligo-elementen. Wanneer het water wordt verwarmd tot 34-38°C, dan kunnen deze elementen via de huid het lichaam binnendringen. Het organisme haalt eruit wat het nodig heeft, de rest wordt afgebroken. Zo kan je een specifiek probleem of een zwak punt aanpakken, maar ook stress kan behandeld worden. Bij thalassotherapie wordt niet alleen voordeel gehaald uit het water, maar ook uit de hele zeeomgeving: de openlucht (gezonder, meer zuurstof, minder allergenen en microben dan in het binnenland), de modder en de algen, die een grote concentratie aan allerlei heilzame bestanddelen bevatten.

In tegenstelling tot balneotherapie en thermalisme moet je voor thalassotherapie dus naar de kust. Het Middellandse Zeegebied heeft een bijzonder goede reputatie vanwege de hoge concentratie aan werkzame elementen… en voor het zonnige klimaat natuurlijk. Een dubbele troef dus voor de Tunesische thalasso. Niettegenstaande thalasso er nog vrij jong is (het eerste centrum opende in 1994), is het de kinderziekten al lang ontgroeid. Het land is er zelfs in geslaagd om uit te groeien tot de tweede grootste thalassobestemming ter wereld (voor wat betreft het volume, met gelijke kwaliteit).

Daarmee laat het enkel Frankrijk voorgaan. Tunesië moet echter niet onderdoen, de zon is er altijd van de partij. Het land heeft zich heel snel aan de Europese normen aangepast, dankzij de strenge reglementering rond de kwaliteit van water en service, behandeling en infrastructuur. Het water moet van de kust weg geput worden, op een bepaalde diepte, vooraleer het volgens strikte normen kan vervoerd en opgeslagen worden. Het personeel mag enkel bestaan uit gediplomeerde professionals, onder leiding van een arts. Ook de hygiëneregels zijn bijzonder streng. Wekelijks komt het ministerie van Gezondheid langs op controle.

Met zijn hamams en Moorse baden kan Tunesië bogen op een lange wellness-traditie. In de meeste thalassocentra worden producten gebruikt volgens de plaatselijke gewoonten, zoals ‘oriëntaalse’ kuren, die zeebehandelingen combineren met de voorouderlijke gebruiken van het land. Zo kun je je in een hamam bijvoorbeeld laten inpakken met algen. Dankzij de hitte in de hamam krijg je zo hetzelfde effect als bij een gewone verwarmde omslag. De kessapeeling (met een washandje in ruwe stof) behoort ook tot de typische verzorging en wordt al eeuwenlang toegepast in de openbare hamams. En dan is er nog het gebruik van specifieke ‘ingrediënten’ in de behandeling, zoals henna, harkous, dadels, tfal… Ontspanning gegarandeerd! Aan de hand van al die specialiteiten ontdek je niet alleen de rites van het land, ze maken een behandeling in een spa nog luxueuzer en aanlokkelijker…

En uiteraard kun je ook de klassieke therapieën volgen, of kennismaken met de laatste trends op verzorgingsgebied, zoals de Aziatische massages (reiki, shiatsu, reflexologie, ayurveda…) of massages uit andere delen van de wereld (met warme stenen, Californische massage…) en verschillende schoonheidsverzorgingen. Met deze ruime waaier aan mogelijkheden zijn de Tunesische thalassocentra veel meer dan puur ‘medische’ instellingen. Je kunt er weliswaar speciale behandelingen bij rugklachten, reuma, artrose, zware benen, overgewicht of roken volgen, maar je komt hier toch vooral om even de dagelijkse sleur te ontvluchten, je te ontspannen, tot rust te komen, weer in vorm te raken of voor een schoonheidsbehandeling…

De spa’s zijn volgens de laatste internationale trends ingericht. De sfeer in de meeste centra die wij bezochten (zie verder) was zowel chic als intimistisch, met een combinatie van elegantie, oriëntaalse inrichting en zensfeer. En last but not least, het verblijf in een thalassocentrum hoeft echt niet duur te zijn. Touroperators bieden kuurarrangementen aan (verzorging + verblijf) aan prijzen die vergelijkbaar zijn met die in Europa, maar dan wel met vlucht, zon én Tunesische glimlach inbegrepen! En dat alles in een luxehotel met witte stranden en helder blauw water…


De beste thalasso-adressen

Het is moeilijk een keuze te maken tussen de dertig hotels-thalassocentra in Tunesië. Ook dié behandeling eruit halen die het best geschikt is voor jou, is niet zo eenvoudig. In elk hotel begint de kuur, nog voor je je pantoffels en badjas aantrekt, met een bezoekje aan de arts, die je de gepaste verzorging ‘voorschrijft’. Je hoeft enkel nog het decor en de bestemming te kiezen. We zetten enkele adresjes op een rij die we testten en goed bevonden. Het soort hotel en de sfeer zijn verschillend, net als de kuren die worden aangeboden. Beschouw het als een introductie in het meer dan verleidelijke aanbod. Op naar het eiland Djerba, en dan verder naar de badplaats Yasmine Hammamet, amper een uur van Tunis.

Maritim Hotel Yadis, in Djerba

In een tuin van 14 ha aan een van de witste stranden van Djerba ligt dit mooie vijfsterrenhotel met een ruime, smaakvolle spa, verdeeld in verschillende elegante ruimtes. De Hydrotherapieruimte staat in het teken van verzorgingen op basis van zeewater, de Fysiotherapieruimte bestaat uit 9 massagecabines, de 5-zintuigenruimte is voorbehouden voor ontspanningstechnieken, zintuiglijke ontdekkingen en revitalisatie. De Schoonheidsruimte ten slotte is het rijk van de schoonheidsspecialistes, die zich hier volledig wijden aan de verzorging van je lichaam en gezicht. Tussen de behandelingen door kan je terecht in de Fitness- en Ontspanningsruimte, met een relaxruimte buiten in de tuin (heel aangenaam!), hamams, sauna’s, een zaal voor cardiotraining, een solarium en een theebar.

‘Moeder-baby’-kuur

Niets aangenamer dan na de bevalling uitgebreid kennis te maken met je baby, samen intieme momenten te beleven en je allebei te laten vertroetelen. Tijdens de ‘moeder-baby’-kuur, een van de specialiteiten van het Maritim Hotel Yadis, vergeet je de baby blues, je krijgt je vroegere lijntje terug, je vitaliteit en je rust. Op het programma: 5 verzorgingen per dag, 6 dagen, bij voorkeur tussen de 3e en de 8e maand na de bevalling. Voor jezelf krijg je een verzorging die je opnieuw in vorm brengt (buste, buik, billen), een revalidatie specifiek voor jonge moeders, een hydromassagebad – bad met buikjet, onderwaterdouche, algotherapie – één dag op twee een gymsessie in de zaal of in het zwembad, een stretchingsessie en tot slot anticellulitis-, antizwangerschapsstriemen- en relaxerende massages. Samen met je baby kun je een microbubbelbad nemen en je leert je baby masseren onder begeleiding van een medisch team. Geniet zorgeloos: terwijl jij even aan jezelf denkt, wordt je kindje opgevangen in de kinderkamer!

Kuur ‘For Men’

Ook mannen mogen zich laten verwennen en zichzelf laten verzorgen. Steeds meer mannen vinden ook de weg naar een spa. Speciaal voor hen bedacht het Maritim Hotel Yadis de kuur ‘For Men’, die hen de stress van alledag even doet vergeten en hen opnieuw vitaliteit en innerlijke rust laat vinden... Er staan 3 verzorgingen per dag op het programma, op dag 4, 6 of 9, waaronder een hydrotherapie, een onderwaterparcours, een revitaliserende massage en één dag op twee een affusiemassage. De mannen hebben verder ook recht op een rugbehandeling met essentiële oliën, op de eerste dag een hamam met oriëntaalse peeling én een gezichtsverzorging.

‘Golfspelers’-kuur

Golfspelers zijn in de wolken! Het Maritim Hotel Yadis ligt net naast het 27 holesgolfterrein van Djerba. Bovendien biedt het hotel een verblijf aan dat thalasso ’s ochtends combineert met een zuurstofbehandeling op de green ‘s middags. ‘Een ontspannende en versterkende cocktail’! Elke ochtend krijgt de golfspeler 2 verzorgingen (voor 3 of 6 dagen): een hydrotherapie, een ontspannende massage, een oriëntaalse hamam met peeling, een gezichtsverzorging…

Voor meer info: +216 75 745115 www.yadis.com

Hasdrubal Thalassa & Spa Hammamet

De Hasdrubal, in Yasmine Hammamet, is een van de meest luxueuze hotels in Tunesië. Inderdaad, je wordt al van bij je binnenkomst in de lobby overstelpt met een overdaad aan oosterse luxe. Alle kamers zijn suites, met inkomhal en marmeren badkamer, ruim terras, groot bed en salon, een toilet versierd met rozenblaadjes… In dit paleis verblijven echte sterren, Johnny Halliday is zelfs al tevreden met de standaardkamer… Toch heeft het hotel meer te bieden: de villa Salambo, met een oppervlakte van 1542 m², staat in het Guiness Book vermeld als grootste suite ter wereld. Terecht! In de lange marmeren gangen, die leiden naar de 5 kamers met badkamer en privésalon, eresalon (waar de welgestelde klanten hun gasten ontvangen), privéspa, binnen- of buitenzwembad, kun je zelfs verloren lopen… Indrukwekkend! Emmanuelle Béart en Mariah Carey waren al te gast in deze kitscherige suite, net als enkele Arabische prinsen. Zelfs hun gekste grillen worden hier ingewilligd…

En aangezien het hotel een paleis is, heeft het ook verschillende restaurants (internationale, Tunesische, Italiaanse en dieetkeuken), een zwembad, tennisvelden, een discotheek vlakbij, een prachtige tuin en rechtstreekse toegang tot het strand. Dat is nog niet alles natuurlijk, er is ook een gigantisch thalassocentrum op 5500 m², verdeeld in een natte zone (alle infrastructuur en verzorgingen op basis van water en zeeproducten), een droge zone (voor massages, aromatherapie…), een kruidenafdeling, een schoonheidsruimte, een kapperszaak, een fitnessruimte (hamam, sauna, fitness) en een privéspa voor wie zich op z’n eentje of met z’n twee wil laten verwennen…

Exclusieve kuren en verzorgingen

Naast alle traditionele kuren en hippe verzorgingen stelt het Hasdrubal ook exclusief enkele verfijnde producten voor…

‘Alf layla wa layla’-kuur

Deze originele kuur combineert het beste van twee werelden: oosterse schoonheidsverzorgingen voor lichaam en gezicht én thalassotherapie. Je geniet er van 5 verzorgingen per dag, waaronder een hydrotherapie, een algenpakking, een verzorging in de hamam (een hennapakking en een ghassoulpakking), een schoonheidsverzorging (oosterse ontharing, gezichtsmassage met 4 vingers, verzorging van het gezicht op basis van dadels, tatoeage met harkous, een brushing in het kapsalon), een initiatie tot oosterse dans en de ‘Alf layla wa layla’-massage van een uur, die is geïnspireerd op de massages van de danseressen in de Moorse baden van Haroun al-Rachid. Je lichaam wordt ingepakt met mousseline met rozemarijn, gedrenkt in olijfolie geparfumeerd met oranjebloesemwater. Dan begint de therapeute met de massage, ze gebruikt hierbij haar duimen en onderarmen. Ontspannend, hydraterend en anti-verouderend…

‘Mandara’-kuur

Deze exclusieve kuur is genoemd naar een legende waarin magisch water, dat de eeuwige jeugd belooft, uit de berg Mandara Giri stroomt… De behandeling bestaat uit 4 dagverzorgingen en is gebaseerd op Aziatische gebruiken en gebruiken uit de oudheid: bloembad en Cleopatrabad (bad met warm zeewater en melk geparfumeerd met extract van ijzerkruid). Een van de massages is de Mandaramassage, die zijn inspiratie haalt uit shiatsu en voetreflexologie. De massage wordt door twee therapeuten gegeven, die hun onderarmen, ellebogen, duimen en handpalmen gebruiken. Ook de hydrotherapeutische verzorging maakt deel uit van deze kuur.

Meer info: +216 75 730657 www.hasdrubal-hotel.com

Hotel Vincci Lella Beya, in Yasmine Hammamet

Kitscherig, amusant en gigantisch tegelijk… De inrichting van de ruime lobby van dit vijfsterrenhotel aan het strand van de badplaats Yasmine Hammamet is echt verbazingwekkend. Hier wordt, met behulp van kartonnen borden, een oosterse stad op ware grootte opgeroepen, die wel uit de sprookjes van Aladdin of Ali Baba lijkt te komen. In de spa, een grot, voel je je meteen op je gemak. De sfeer is hier helemaal anders dan in de grote thalassocentra van de voorgaande hotels. Dit hier is kleiner (1750 m²), intiemer en vertrouwelijker. Toch is er een zwembad met zeewater, een droge en natte zone, een schoonheidscentrum, een relaxruimte en een bar waar je thee kunt drinken. Het geheel doet ook meer denken aan een echte Tunesische hamam. Ideaal dus om de specialiteiten van het land uit te testen: een ghassoulpakking in de hamam bijvoorbeeld, gevolgd door een peeling met een ruwe handschoen. Heerlijk!

De kuur Lella Beya

Oosterse kuur met oog voor schoonheid en ontspanning. Je krijgt vijf verzorgingen per dag, waaronder 2 hydrotherapeutische verzorgingen naar keuze, 1 ghassoulpakking, 1 schoonheidsverzorging en 3 verschillende massages: warme stenen, Californisch en met vier handen…

Meer info: +216 72 241188 www.vinccihoteles.com

Maritim Hotel Alhambra Thalasspa, in Yasmine Hammamet

Ligt ook in de kuststad Yasmine Hammamet, 150 meter van het privéstrand. Het vijfsterrenhotel doet denken aan een geraffineerd Arabisch-Andalusisch paleis. Het thalassocentrum, onder franchise van de Franse onderneming Thalacap, is 4500 m² groot. Maar dit heeft geen invloed op de fluwelen sfeer die de aangename zeninrichting uitstraalt. Voor wie het toch liever wat vertrouwelijker heeft, zijn er de twee vipruimtes, ingericht als echte wellnessruimtes en volledig privé. Met z’n tweetjes geniet je van je eigen massagecabine, jet- en affusiedouche, chronothermen, baden, thalaxion, solarium en ontspanningsruimte met watermatras…

De Thalacapkuren

De Thalacapmethode biedt je minstens 5 dagen kuren. Je krijgt elke ochtend (of namiddag, zoals je wil) 4 verzorgingen. In totaal zijn dat dus 20 verzorgingen: 15 basisverzorgingen (5 hydromassages + 5 massages + 5 thalassoverzorgingen) + 5 specifieke verzorgingen naargelang de gekozen kuur. Je kan kiezen uit ‘Ontspanning en vitaliteit’, ‘Glans en verleiding’, ‘Silhouet en Harmonie’, ‘Antistress’ en ‘Ertussenuit’... Eveneens te ontdekken, is de ‘Afslankkuur’. Ook hier de basisverzorging met daarbij de afslankverzorgingen op maat. Die worden tijdens de eerste van je drie medische controles opgesteld. Zelfs wat je eet, wordt nauwkeurig opgevolgd!

Meer info: +216 72 241524 www.alhambra-thalasso.com


Bezoeken

Een bezoek aan Djerba tussen twee verzorgingen in…

Wat je niet mag missen: ‘Djerba Explore’: een uniek project in het Middellandse Zeegebied. Je kunt hier makkelijk een hele dag doorbrengen in de verschillende zones, waarbij je afwisselt tussen cultuur en ontspanning. Bezoek eerst het interessante ecomuseum Djerba Heritage, waar je ziet hoe de inwoners van Djerba vroeger leefden, voor het toerisme in de jaren 1960-1970 de belangrijkste activiteit op hun eiland werd. Je wandelt er tussen gerenoveerde menzels, landbouwershuisjes waarin een hele familie onder het gezag van de patriarch woonde. Je ontdekt er de verschillende binnen- en buitenruimtes van de menzels, en leert er via demonstraties hoe de mensen vroeger werkten. Op de site kun je ook het interessante Lalla Hadriamuseum bezoeken, gewijd aan Tunesische kunst en de Arabisch-mohammedaanse wereld. Het begeleide bezoek is een absolute aanrader! Nog te ontdekken: de grootste krokodillenboerderij van het Middellandse Zeegebied! Meer info: www.djerbaexplore.com

De klassiekers: De hoofdstad van Djerba, Houmt Souk, met in de medina de mooiste soeks van het eiland: ideaal om wat inkopen te doen! Daar net naast: de Borj el-Kebir, een vesting die in de 15de eeuw gebouwd werd op bevel van de sultan van Tunis. De synagoge van de Ghriba: in dit belangrijke bedevaartsoord voor Noord-Afrikaanse joden ligt een van de oudste Thora ter wereld.

Moet je zeker gezien hebben in en rond Hammamet

De vesting en medina van Hammamet, omgeven met walmuren en schilderachtig gelegen aan zee. Het fort uit de 15de eeuw bewijst dat de stad, die dicht bij Europa ligt (amper 140 km van Sicilië), lange tijd bezetters heeft aangetrokken.

Tunis en zijn medina: Hammamet ligt op amper een uurtje rijden van Tunis en zijn prachtige medina, die door de Unesco op de lijst van erfgoed der mensheid is gezet. De kleurrijke soeks in het netwerk van straatjes, die al meer dan 5 eeuwen oud zijn, zijn ongetwijfeld de meest authentieke van het hele land. Wat je niet mag missen: de grote Zitounamoskee, het Dar Husseïnpaleis en het Bardopaleis, met het befaamde archeologische museum…

Sidi Bou Saïd: ondanks dat het dorp, dat 20 km ten noordwesten van Tunis ligt, zo in trek is bij toeristen, heeft het nog niets van zijn charme verloren. In de loop van de 20ste eeuw verbleven hier tal van artiesten en schrijvers, onder wie Chateaubriand, Gide, Flaubert, Colette en Simone de Beauvoir. Zij gingen vaak langs in het beroemde Café des Nattes. Hier muntthee drinken of chicha roken op de kleurrijke matten is intussen een must geworden. De ligging boven op een rode uitloper die Carthago en de golf van Tunis domineert, gaf het dorp zijn bijnaam ‘wit en blauw paradijsje’, vanwege de kleur van de huisjes en de Arabisch-Andalusische architectuur. Mag je absoluut niet missen.

De archeologische site Carthago staat op de lijst van erfgoed der mensheid van de Unesco. Deze befaamde site onthult enkele resten van Carthago en illustreert de geschiedenis van de oude stad uit de 9de eeuw v.Chr., de wieg van een schitterende beschaving en een commercieel imperium dat een groot deel van het Middellandse Zeegebied beheerste. De Romeinen vernielden de stad in de 2de eeuw v.Chr., en bouwden hier daarna hun eigen geliefde Carthago …

Voor meer info

Tunesisch Nationaal Verkeersbureau (ONTT),

Louizalaan 162 – 1050 Brussel

Tel: 02 6482355

E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Website: http://www.ontdektunesie.nl

Vluchten naar Tunesië: www.tunisair.com.tn

Laatst aangepast op donderdag, 09 juni 2011 08:48