Naam:
Email:
PDF Afdrukken E-mailadres

Reportage: Trip naar Tunesië, 2e topbestemming voor thalasso ter wereld


Tunesië is zo’n 30 thalassocentra rijk, allemaal verbonden aan luxehotels. Daarmee is het land in amper 10 jaar tijd opgeklommen tot tweede belangrijkste thalassobestemming ter wereld. En dat niet alleen omdat het aanbod zo ruim is. De kuurgasten komen ook voor de vermaarde service. En terecht: de kwaliteit is er, en dat voor een meer dan aantrekkelijke prijs. Ook het klimaat is een grote troef. Zelfs in de winter is het zacht, waardoor je je thalassokuur gemakkelijk met andere activiteiten kunt combineren, van zalig nietsdoen op het strand over golfen tot een bezoekje aan de toeristische trekpleisters. Ten slotte ligt het land ook vlak bij Europa. In amper 3 uur vliegen laat je het grijze, koude weer achter je. Op naar de zon, de warmte, de Tunesische glimlach, de hamams en andere baden…

Er bestaat nog vaak verwarring tussen de termen ‘balneotherapie’, ‘thermalisme’ en ‘thalassotherapie’. De eerste therapieën gebruiken voor de verzorging zoetwater uit minerale bronnen, de laatste beroept zich op de eigenschappen van zeewater, minerale zouten en oligo-elementen. Wanneer het water wordt verwarmd tot 34-38°C, dan kunnen deze elementen via de huid het lichaam binnendringen. Het organisme haalt eruit wat het nodig heeft, de rest wordt afgebroken. Zo kan je een specifiek probleem of een zwak punt aanpakken, maar ook stress kan behandeld worden. Bij thalassotherapie wordt niet alleen voordeel gehaald uit het water, maar ook uit de hele zeeomgeving: de openlucht (gezonder, meer zuurstof, minder allergenen en microben dan in het binnenland), de modder en de algen, die een grote concentratie aan allerlei heilzame bestanddelen bevatten.

In tegenstelling tot balneotherapie en thermalisme moet je voor thalassotherapie dus naar de kust. Het Middellandse Zeegebied heeft een bijzonder goede reputatie vanwege de hoge concentratie aan werkzame elementen… en voor het zonnige klimaat natuurlijk. Een dubbele troef dus voor de Tunesische thalasso. Niettegenstaande thalasso er nog vrij jong is (het eerste centrum opende in 1994), is het de kinderziekten al lang ontgroeid. Het land is er zelfs in geslaagd om uit te groeien tot de tweede grootste thalassobestemming ter wereld (voor wat betreft het volume, met gelijke kwaliteit).

Daarmee laat het enkel Frankrijk voorgaan. Tunesië moet echter niet onderdoen, de zon is er altijd van de partij. Het land heeft zich heel snel aan de Europese normen aangepast, dankzij de strenge reglementering rond de kwaliteit van water en service, behandeling en infrastructuur. Het water moet van de kust weg geput worden, op een bepaalde diepte, vooraleer het volgens strikte normen kan vervoerd en opgeslagen worden. Het personeel mag enkel bestaan uit gediplomeerde professionals, onder leiding van een arts. Ook de hygiëneregels zijn bijzonder streng. Wekelijks komt het ministerie van Gezondheid langs op controle.

Met zijn hamams en Moorse baden kan Tunesië bogen op een lange wellness-traditie. In de meeste thalassocentra worden producten gebruikt volgens de plaatselijke gewoonten, zoals ‘oriëntaalse’ kuren, die zeebehandelingen combineren met de voorouderlijke gebruiken van het land. Zo kun je je in een hamam bijvoorbeeld laten inpakken met algen. Dankzij de hitte in de hamam krijg je zo hetzelfde effect als bij een gewone verwarmde omslag. De kessapeeling (met een washandje in ruwe stof) behoort ook tot de typische verzorging en wordt al eeuwenlang toegepast in de openbare hamams. En dan is er nog het gebruik van specifieke ‘ingrediënten’ in de behandeling, zoals henna, harkous, dadels, tfal… Ontspanning gegarandeerd! Aan de hand van al die specialiteiten ontdek je niet alleen de rites van het land, ze maken een behandeling in een spa nog luxueuzer en aanlokkelijker…

En uiteraard kun je ook de klassieke therapieën volgen, of kennismaken met de laatste trends op verzorgingsgebied, zoals de Aziatische massages (reiki, shiatsu, reflexologie, ayurveda…) of massages uit andere delen van de wereld (met warme stenen, Californische massage…) en verschillende schoonheidsverzorgingen. Met deze ruime waaier aan mogelijkheden zijn de Tunesische thalassocentra veel meer dan puur ‘medische’ instellingen. Je kunt er weliswaar speciale behandelingen bij rugklachten, reuma, artrose, zware benen, overgewicht of roken volgen, maar je komt hier toch vooral om even de dagelijkse sleur te ontvluchten, je te ontspannen, tot rust te komen, weer in vorm te raken of voor een schoonheidsbehandeling…

De spa’s zijn volgens de laatste internationale trends ingericht. De sfeer in de meeste centra die wij bezochten (zie verder) was zowel chic als intimistisch, met een combinatie van elegantie, oriëntaalse inrichting en zensfeer. En last but not least, het verblijf in een thalassocentrum hoeft echt niet duur te zijn. Touroperators bieden kuurarrangementen aan (verzorging + verblijf) aan prijzen die vergelijkbaar zijn met die in Europa, maar dan wel met vlucht, zon én Tunesische glimlach inbegrepen! En dat alles in een luxehotel met witte stranden en helder blauw water…



Laatst aangepast op donderdag, 09 juni 2011 08:48