Afdrukken
Tweet

MAROKKO

Marrakech

Marrakech, de oude keizerlijke stad, is uitgegroeid tot dé trendy plek van Marokko, zeker nu meer dan 300 riads er werden omgeturnd tot charmante gastenverblijven. Hoge gevels, beschaduwde binnenpleintjes: alles aan de riads straalt een betoverende sfeer uit. Hier domineren vooral rust, privacy en exotisme. Met hun ligging in het centrum van de oude stad vormen ze een uitstekend alternatief voor de klassieke hotels buiten de stadswallen - zonder dat je er torenhoge bedragen voor hoeft neer te tellen.

Marrakech werd gesticht in 1062 door een Almoravidische sultan, die de stad ook ineens bombardeerde tot hoofdstad van het rijk. Tijdens de daarop volgende dynastieën verrijkte de stad zich enorm: ze werd steeds mooier en welvarender. De Almohaden gaven de stad haar mooiste moskee, de Koutoubia, en herbouwden het centrum, dat vol paleizen kwam te staan. In de 13de eeuw verkozen de Mereniden echter Fès boven Marrakech, en de keizerlijke stad werd leeggeplunderd. Marrakech geraakte in verval, tot drie eeuwen later de Saadiërs kwamen. Zij breidden Marrakech uit met een paar prachtige staaltjes architectuur: het El-Badi-paleis, vandaag nog slechts een ruïne, een paar medersas (koranscholen), moskeeën en fonteinen die het centrum opfleurden, en natuurlijk hun graven, die ze ook al in het centrum optrokken. Maar opnieuw kwam er een eind aan de economische en culturele heropleving, door toedoen van de Alaouiten deze keer: die vestigden zich in Meknes en gooiden het El-Badi-paleis plat. Het enige lichtpuntje in de daarop volgende duistere tijden was de regeerperiode van sultan Moulay Hassan: hij keerde terug naar de rode stad, restaureerde er de paleizen, de moskeeën en de Menara en gaf het centrum een waar pareltje: het Bahia-paleis.

Pas in 1912 haalde het Franse protectoraat Marrakech uit de economische malaise waarin de stad verzeild was geraakt. Rond de medina ontstond er een ‘nieuwe’ stad: Gueliz, met de residentiële wijk l’Hivernage. Vandaag is dit nog altijd het dienstencentrum van de stad, met allerlei banken, officiële gebouwen, reisagentschappen, kantoren en hotels. De medina is het kloppende hart van Marrakech. Een vijfde van de inwoners van de stad zou hier wonen en meer dan 65% van de actieve bevolking zou er dan ook nog eens werken. Ze zijn er aan de slag als handelaar, als arbeider of als ambachtsman, en ze nemen allemaal in groep hun eigen plek in... Buiten de wijken of ‘quartiers’ vind je hier dan ook een wirwar van ‘souks’, groeperingen van fabrikanten en verkopers. En dan heb je nog degenen die er vooral zijn voor de toeristen: zij verkopen kruiden, tapijten, stoffen, leer, souvenirs en antiek – echte én valse... Een paar jaar geleden had je qua logies in Marrakech voornamelijk de keuze tussen de hotels in Gueliz en de riads van de medina. Vandaag breidt het aanbod zich uit tot buiten het stadscentrum. Gastenvilla’s, hotelcomplexen en ‘guesthouses’ nemen beetje bij beetje de Palmentuin in. Ook langs de belangrijkste wegen van en naar de stad vind je ze, richting de vallei van de Ourika bijvoorbeeld, waar op zo’n 10 of 15 kilometer van de stad ook restaurants en hippe keten als paddenstoelen uit de grond schieten...


Bezienswaardigheden van Marrakech

DE STADSWAL

De vestingmuur werd in de 12de eeuw door de Almovariden gebouwd en daarna uitgebreid door de Almohaden en de Saadis. Nu is de stadswal rond de medina bijna twintig kilometer lang met 200 vierkantige torens. De muren zijn van pisé en kalk (rood zoals de andere gebouwen van Marrakech) en zijn zeer dik (op sommige plaatsen tot 2 meter breed). Een aantal van het tiental poorten («babs» genaamd) in de muur is bijzonder mooi. «Bab Agnaoui» is zo’n parel en staat in de versterkte buurt van de kasbah met de graven van de Saadis. Het best bewaarde deel van de muur staat aan de «Hivernage» (ten westen van de medina). Je geniet er van een uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Atlas en van een bijzonder fotogenieke zonsondergang.

KOUTOUBIA

De Koutoubia is de belangrijkste moskee van Marrakech en werd in de 12de eeuw door de Almohaden gebouwd. Het gebedshuis is verboden terrein voor niet-moslims. De buitenkant van de moskee is eerder somber, zoals de gevels van de paleizen. In Marokko is de grootste luxe voorbehouden aan het interieur om indruk te maken op de gasten. De bezienswaardigheid van de Koutoubia is de minaret, het enige overblijfsel van een oudere moskee die werd afgebroken wegens niet naar Mekka gericht. Deze vierkantige toren werd meer dan twintig jaar na de inhuldiging van de moskee afgewerkt. Het 69-meter hoge bouwwerk was het voorbeeld voor de Giralda van Sevilla en is één van de mooiste minaretten van de moslimwereld. De vier zijden van de toren zijn verschillend, hebben bogen en onder het terras en lichtkoepeltje (waarboven een met brons bedekte spits van zes meter hoog verrijst) bevinden zich zes zalen.

HET JEMAA EL-FNA-PLEIN

‘s Avonds bruist dit plein van het leven: kraampjes van verkopers, ge-ïmproviseerde snackbars (maar met een officiële vergunning) waar men kip, brochettes van vlees en vis roostert, slangenbezweerders, acrobaten, vertellers en gauwdieven vervoegen dan het ballet opgevoerd door fietsen, koetsen met toeristen, ezels die een kar trekken, voetgangers en auto’s (het plein is na 13 u verkeersvrij). De esplanade lokt dagelijks een massa volk: Marokkanen en buitenlandse toeristen die op de terrasjes op de daken van de cafés van het schouwspel genieten terwijl de zonsondergang een rode gloed op het tafereel werpt. Dit plein waar de sultans destijds de hoofden van de ter dood verdeelden toonden, telt geen enkele bezienswaardigheid. Wat zo fascinerend is aan deze esplanade is dat het op elk uur van de dag anders is. Je ontmoet er bijvoorbeeld enkele waterdragers. Zij dragen vooral bij tot de «couleur locale» van het plein (drink nooit van hun water) en rekenen vooral op de toeristen om hun brood te verdienen: ze poseren immers enkel tegen betaling voor foto’s…

DE SOEKS VAN DE MEDINA

De soek van Marrakech is minstens even oud als de stad die naar verluidt de oudste van Marokko is. Eenvoudige kraampjes werden na verloop van tijd vervangen door stenen gebouwen met ateliers en winkeltjes. De constructies werden naast elkaar opgetrokken in een doolhof van steegjes. Deze wirwar van straatjes vormt op het eerste gezicht een chaotisch geheel, maar niets is minder waar. Elk beroep heeft er een buurt waarvan de ligging destijds afhankelijk was van het beroepsprestige. Zo beschouwde men het stadscentrum traditioneel als de beste plaats. Nu verdwijnt deze hiërarchie geleidelijk, maar de siersmeden vestigen zich bijvoorbeeld nog altijd niet naast tapijtverkopers en handelaars in specerijen… De soeks vervullen een commerciële en sociale functie en zijn meer dan een permanente markt en bezienswaardigheid voor toeristen. Het is een ontmoetingsplaats waar de bewoners van Marrakech komen roddelen, zaken doen en wandelen in de deugddoende schaduw, geboden door de gevlochten rieten matjes die boven de steegjes hangen. Elke soek heeft eigen kleuren en geuren die niet altijd bijzonder aangenaam zijn (zoals de kuipen van de leerlooiers waarvan de geur nieuwsgierigen op een «veilige» afstand houdt). Hun buurt is even interessant en fotogeniek als de wijk van de ververs waar de kleurrijke wolstrengen in de straat drogen. Vlakbij het Jemaâ El-Fna plein ligt het Rahba-plein waar tot 1912 slaven werden verkocht. Sindsdien werd dit de graanmarkt en de specerijensoek die bijzonder populair is bij de toeristen. Wat verderop ligt de soek van de apothekers waar je nog meer traditionele specerijen vindt, maar ook aromatische en geneeskrachtige kruiden. Sommige producten verzorgen de vreemdste kwaaltjes en worden als afrodisiacum gebruikt: gedroogde kameleons en koraalpoeder zouden hartproblemen verzorgen terwijl de Marokkaanse «Viagra» je naar verluidt nooit in de steek laat… De soek van de siersmeden ligt verder van de toeristensteegjes rond het Jemnaâ El-Fna-plein. In deze wijk weerklinkt het geluid van de hamers op het metaal dat de ambachtslui bewerken tot lampen, stoelen, paravents, tafels en andere voorwerpen. In de naburige wijk bewerken de vaklui hout en palmvezels waarmee ze de «chouaris» vervaardigen. Dit zijn de dubbele manden die de ezels op hun rug dragen en waarnaar deze levendige soek werd genoemd. De «kisarias», galerijen met plafonds van cederhout, zijn voorbehouden aan de stoffenwinkels waar je prachtig brokaat kan kopen. In de noordelijker gelegen tapijtensoek kan je een «berberveiling» bijwonen. Tijdens het onderhandelen over de prijs nip je van een heerlijk glaasje muntthee, maar van stress is hier geen sprake. Met een beetje geluk ben je de eerste klant van de dag en verkoopt de handelaar zijn koopwaar voor een goede prijs: volgens de traditie en het bijgeloof althans…

HET EL BADI-PALEIS

Het paleis nestelt zich achter hoge muren, in het hart van de kasba, en werd eind 16de eeuw gebouwd door de beste vaklui van Marokko. Amper een eeuw later werd het geplunderd en nu blijven er slechts een esplanade, waterbekkens, ondergrondse gangen, een klein gebouw en stukken omwallingen met ooievaarsnesten over. Deze ruïnes zijn indrukwekkend, maar de omvang en weelde van dit «paleis van het onvergelijkbare» met 360 vertrekken rond een centraal plein met een bekken van 90 X 20 meter waren enorm (de bouwwerken duurden 25 jaar). De Alaouïet Moulay Ismaïl beval de afbraak ervan, maar niet zonder de mooiste decoratieve elementen mee te nemen naar zijn paleis van Meknès…

HET BAHIA-PALEIS

Het paleis (in de gelijknamige wijk) werd eind 19de eeuw gebouwd voor de vizier van de sultan. De constructie werd tijdens de daaropvolgende eeuwen uitgebreid en werd een koninklijke residentie. Nu zijn slechts enkele vertrekken voor het publiek toegankelijk. Je ontdekt sobere en geraffineerde kamers met plafonds van beschilderd cederhout, weelderige feestzalen en patio’s met bomen en bloemen. Let zeker op het binnenplein van de harem: de kamers van de concubines omringen de traditionele fontein te midden van de marmeren patio. Kenmerkend voor dit paleis is dat de meeste vertrekken zich op het gelijkvloers bevinden. De vizier had naar verluidt een afkeer van trappen door zijn kleine gestalte en overgewicht.

DE GRAVEN VAN DE SAADIS

In het hart van de kasba, het versterkte stadsdeel dat aan het Koninklijk Paleis grenst, zijn de graven van de Saadis en de medresse de mooiste architecturale bezienswaardigheden van Marrakech. De graven van de Saadis werden gespaard door Moulay Ismaïl. Het mausoleum bestaat sinds 1557 en nu omvat het de graven van 156 prinsen, officiële echtgenotes, concubines, kinderen en dienaars van de monarchie. De schoonheid van het gebouw, de elegante zuilen en het fijn bewerkte marmer dat als kant oogt, wijzen op het extreme raffinement van het paleis van El Badi voor het verwoest werd door Moulay Ismaïl die bijgelovig was en de tombes liet dichtmetselen. De graven werden pas in 1917 herontdekt toen maarschalk Lyautey, de «résident-général» van Marokko onder het Frans Protectoraat, een gang liet graven naar de naburige moskee. Dit is meteen de verklaring voor de smalle ingang van de graven tussen de hoge muren.

DE BEN-YOUSSEF MEDRESSE

Een medresse hoort bij een moskee en is een koranschool die voor ieder-een toegankelijk is. De medresse Ben-Youssef werd in de 14de eeuw gebouwd. Het gebouw dat we vandaag kennen, dateert uit de 16de eeuw en was één van de belangrijkste scholen van de Maghreb omdat er plaats was voor 900 studenten. Je kan er het binnenplein ontdekken met marmeren vloer afgezoomd door arcades die versierd zijn met fijn bewerkt stucwerk en cederhout. Let ook op de «zelliges» in blauwe en turkooizen tinten en het bekken voor de rituele wassingen. Een twintigtal openingen met stukwerk dat als kant oogt, laten het licht binnenschijnen in de prachtige gebedszaal. Het gebouw telt 132 studentenkamers die je bereikt door lange en donkere gangen. Dit benadrukt het majestueuze aspect van het gebouw nog meer. Het vlakbij gelegen Musée de Marrakech is gehuisvest in de Dar M’Nebhi. Een mooi 19de-eeuws paleis dat ook een bezoek waard is.

DE PALMENTUIN

De palmentuin van Marrakech was destijds één van de grootste van het land en beslaat nu zo’n 18.000 hectare. Maar de afgelopen jaren onderging de palmentuin veranderingen. Dit natuurlijke bos (de hoofdingang ligt aan de baan naar Cassablanca) wordt enerzijds bedreigd door hotels, golfbanen, villa’s en andere luxueuze woningen waarvan de eigenaars de rust van de palmentuin verkiezen boven de hectische en warme stad. Een slecht onderhoud van de «khettaras» belemmerde anderzijds een goede werking van het irrigatiesysteem waardoor veel bomen stierven. In zones met weinig begroeiing werden gewassen geplant en liet men dieren grazen. In de palmentuin bevinden zich enkele gehuchten en leven kuddes. Toeristen kunnen er «kameelrijden», een ervaring die net iets «exotischer» is dan een ritje per koets. Ver van de drukke medina en het hectische verkeer van Guéliz zijn sommige villa’s nu gastenverblijven met een geraffineerde inrichting en een weelderige tuin. Je geniet er van de rust en een zwembad op amper tien minuten rijden van het stadscentrum. Reizigers kunnen dus kiezen voor een verblijf in deze rustige villa’s te midden van een groene oase of in een knusse «riad» in de medina.

Riads en gastenhuizen in de medina

‘Riad’ betekent eigenlijk ‘tuin’, maar ook ‘de Tuin van Eden’. Een riad is dus meer dan gewoon een huis: er spreken eeuwenoude tradities uit, er zit een sociale filosofie achter, maar ook een visie op de vrouw, op de Marokkaanse architectuur en op de plaatselijke cultuur. In dit soort familiewoningen worden allerlei Arabisch-Andalusische elementen gecombineerd met doorgedreven raffinement. Riads beantwoorden bovendien aan zeer strikte criteria, anders zouden ze geen riad zijn, maar een ‘dar’. Om een riad te zijn, moet een huis zich in de medina bevinden, minstens aan twee zijden aanpalende huizen hebben en gebouwd zijn rond een patio die opgefleurd is met vier planten- of bloemperken en met een fontein of bassin. Daarmee wordt de goddelijke tuin gesymboliseerd: plantengroei en water, bron van leven. Met zijn sierlijk stucwerk, bewerkte deuren en zuilen, rijkelijk gedrapeerde stoffen en kleurrijke kussens mag een riad dan al een voorsmaakje geven van het paradijs... het was ook een gouden kooitje voor de vrouwen die er woonden. Voor hen beperkte de buitenwereld zich immers tot de hemel, de daken en de terrassen van de huizen rondom. In de jaren ’80 ontdekten de Europeanen welke schoonheid er vaak schuilging achter de riads en ze begonnen de woningen op te kopen van de oorspronkelijke bewoners, die een comfortabel appartement in Gueliz vaak verkozen boven hun ouderlijke woning, waar niet altijd stromend water was en je toch niet bij geraakte met de wagen. Vandaag zouden er meer dan 600 in handen van buitenlanders zijn overgegaan, die ze vaak ombouwden tot gastenverblijf. Wie in een riad logeert, kan rekenen op een persoonlijke ontvangst en een stukje authentieke levenskunst. Hieronder bij wijze van voorbeeld een paar charmante adressen, om te laten zien dat je in elke prijscategorie wel iets naar je zin kan vinden...


Riad Laksour

Vlakbij het Jemâa El Fna-plein gaat achter de muren van een van de straatjes van de souks riad Laksour schuil. Binnen is het alsof de drukte buiten nooit bestaan heeft. Op amper 2 minuutjes van het beroemde plein is dit huis erin geslaagd zijn oorspronkelijke charme te bewaren: rond twee patio’s, waarvan er een met een groot waterbassin, liggen allerlei gezellig ingerichte hoekjes en in elkaar overlopende ruimtes. De inrichting, oosters van inspiratie, geeft het geheel nog een extra exotische en geraffineerde toets. Met het originele mozaïekwerk, de oude deuren, de plafonds in geschilderd hout, de tapijten, de tegeltjes in gekleurd glas, de poefs en het Marokkaanse antiek lijkt riad Laksour wel een klein paleis, gezellig en toch discreet, met trappen die zo smal zijn dat je mekaar nauwelijks kan kruisen. Een warme, charmante plek dus, waar je de keuze hebt uit twee suites en drie dubbele kamers. Zelfs wanneer alle kamers bezet zijn, heb je hier toch niet het gevoel dat je met velen samenleeft... Van op het terras heb je uitzicht tot aan de Atlas, en kan je uitkijken over het Jemâa El Fna-plein, de Koutoubia en de daken van de medina.

Prijs: €40 - €70 voor 2 personen, ontbijt inbegrepen.

Info en reservering:

Web: www.riadlaksour.com

Tel: 00212 (0)24 426865.


Dar Bahia

Aan de rand van de «mellah», vlakbij het Musée Dar Si Saïd en de rue Riad Zitoun Jdid die naar de place Jemaa El-Fna leidt, kan je in Dar Bahia logeren. Dit is een eenvoudig gastenverblijf dat zeer charmant en makkelijk toegankelijk is. Het salon, de kamers, suites liggen rond een kleine patio met een betegelde vloer en twee hoge palmbomen. De sobere inrichting van het huis hult zich hoofdzakelijk in wit en blauw. Eten kan op het binnenpleintje en op het terras waar het uitzicht tot aan de Koutoubia reikt. Dit aangename huis is bijzonder geschikt voor kleine budgetten. Gelijkvloers: 2 tweepersoonskamers met een douche van tadelakt en twee afzonderlijke toiletten. Op de eerste verdieping: 1 suite met 1 tweepersoonsbed, een eenpersoonsbed, een bank die als kinderbed kan dienen, een klein salon en douche. Op de eerste verdieping: een tweede suite («Issam») met een privé-ingang. Je beschikt er over 1 kamer met een twee- en eenpersoonsbed en een tweede kamer met 2 eenpersoonsbedden die ook als salon kan worden gebruikt als er slechts 2 personen in de suite verblijven. Met privé-douche en toiletten. Privé-toegang tot het terras.

Prijzen (per nacht, per kamer met ontbijt): €45-80.

Reserveringen:

Riads au Maroc

Tel: 00212-24 431900

Web: www.riadomaroc.com


Riad Medea

Vlakbij de Laarous-wijk en de Bab Doukkala nestelt zich Riad Medea. Het huis onsderscheidt zich van de andere gastenverblijven door een inrichting op basis van blauwe tinten en een sober art-decomeubilair. Voorbij de ingang ontdek je een binnenpleintje boordevol charme met een klein zwembad. Aan een bakstenen muur uit de periode van de almoraviden (15de eeuw) hangt een spiegel die de ruimte vergroot en een «bouhou» (knus salon in een alkoof) waar je heerlijk kan lezen. Rond de patio met een indrukwekkende plantengroei bevinden zich een tweepersoonskamer en aan de overkant een salon met schoorsteen. Op de eerste verdieping bevinden zich 2 andere kamers en de suite aan twee schaduwrijke galerijen met grote grijsblauwe gordijnen die ingericht zijn als openluchtsalons. De kamers zijn sober, maar bijzonder mooi ingericht met alle modern comfort. De inrichting is een mengeling van hedendaags design en art-decostijl. Het dakterras van de riad is een heus solarium met ligstoelen en tafeltjes waar ontbijten terwijl je van het uitzicht geniet een bijzonder heerlijke ervaring is...

Prijzen (per nacht, per kamer met ontbijt): €110-200.

Reserveringen:

Riads au Maroc

Tel: 00212-24 431900

Web: www.riadomaroc.com


Riad Ennafoura

Deze zeer mooie «riad» opende de deuren in 2004 in de Moukef-buurt (de oudste wijk van Marrakech. Een wandeling van 20 minuten door de soeks volstaat om het place Jemaâ El-Fna te bereiken. De Belgische eigenaars richtten er 4 kamers en suites in die allemaal ruim, sober, elegant en smaakvol zijn. Voorbij de ingang wandel je door een lange gang naar de patio met een fontein («ennafoura») die de vorm heeft van een bekken, veel planten en «bouhou». Grote deuren geven toegang tot een salon/eetzaal en twee kamers met hoge «zouaké»-plafonds (van beschilderd hout). Op de eerste verdieping zijn er 1 tweepersoonskamer en een suite van 3 kamers en de galerij is ingericht als privé-terras van deze vertrekken. Aan deze kamers grenst een ruim salon met een originele schoorsteen dat het kloppende hart van het huis is. Op het terras staan een berbertent, ligstoelen en tafeltjes. Je geniet er van een uitzicht over de daken van de medina en de patio van de «riad» terwijl je ontbijt. De traditionele en elegante architectuur, bewerkt hout- en stucwerk en zuilen met kunstig bewerkte kapitelen zorgen voor een oosterse sfeer. Het interieur van dit witte pand hult zich in rode en paarse tinten en het is er heerlijk rustig. Kamers (de 4 kamers en de suite hebben allemaal een privé-badkamer en toilet): Gelijkvloers: 2 tweepersoonskamers. Eerste verdieping: 1 tweepersoonskamer met privé-galerij en een suite van 3 kamers (1 tweepersoonskamer, 1 «twin»-kamer en een salon) met privé-galerij.

Prijzen (per nacht, per kamer met ontbijt): €110 à 145.

Reserveringen:

Riads au Maroc

Tel: 00212-44 431900

Website: www.riadomaroc.com


Riad Les Bougainvilliers

In het hart van een «derb» in de Zitoun Qdim-wijk omvat Les Bougainvilliers» een grote «riad» en 2 «douarias» (bijgebouwen). De 11 kamers en suites (met airco) omringen 2 patio’s. Rond het grootste binnenplein met de traditionele fontein en talrijke planten staan natuurlijk arcades. Alle kamers zijn ruim en elegant en herkenbaar aan een eigen stijl en kleur. Ze zijn ingericht met mooie meubels, handgemaakt door Marokkaanse ambachtslui, die oosterse charme en hedendaags comfort combineren. Omdat de eigenaar vroeger in de hotelsector werkte, moet de service hier niet onderdoen voor dat van een hotel. Door de structuur van het huis met kleine ruimtes en grote salons, «bouhous» en mooi terras (met berbertent en solarium) bezit deze grote oppervlakte de rust en intimiteit van de «riads». Een geraffineerd en zeer goed gelegen adresje, amper 5 minuten wandelen van het beroemde Jemaa El-Fna.

Prijzen (voor 2 personen, ontbijt inbegrijpen): kamers: €100 - 180. Junior Suite: €140 - 220. Suite Senior: €160 - 260.

Reservering: www.riadlesbougainvilliers.com


Riyad El Cadi

Ten oosten van de place Jemaâ El-Fna is dit zeer grote gastenverblijf ingericht in een authentiek paleis. Het gebouw dateert wellicht uit de 14de eeuw en omvat meerdere «riads» met 5 patio’s, 6 kamers en 6 suites. Het grootste binnenplein is prachtig en hult zich in wit en groen met fruitbomen, traditionele fontein, waterbekken onder een nis, «bouhou», klein Marokkaans salon (met videotoestel), eetkamer en groot salon met schoorsteen waar gasten worden ontvangen. De galerij die ingericht is als terras met «kilims» en oosterse stoffen op de eerste verdieping geeft toegang tot 3 suites. Een tweede grote patio is voorbehouden aan het zwembad met «jetstream», een ruimte om zich te ontspannen en een solarium. Op het binnenpleintje van de «Riad du Palmier» staan bananenbomen, een kleine «bouhou» en smaakvol ingerichte salons waar je ook van een maaltijd kunt genieten. Eén van de huisjes («La Maison Bleue») kan je volledig huren en heeft een privé-ingang, kleine schaduwrijke patio met fruitbomen dat toegang geeft tot een salon-eetkamer en keuken. Op de eerste verdieping zijn er 2 kamers en een privé-ingang van het terras. Op het terras werden zones ingericht waar je helemaal kunt ontspannen en met een traditionele berbertent. Met een hamam, bibliotheek met werken over Marokko, antiquiteiten, beschilderd houtwerk en prachtige meubels uit alle windstreken is Riad El Cadi een geraffineerde, comfortabele en goed gelegen «riad» waar je in de ban geraakt van verre contreien…

Prijzen: €110 - 290.

Reserveringen:

Riads au Maroc

Tel: 00212-24 431900

E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Website: www.riadomaroc.com ou www.riyadelcadi.com


Riad Albizzia

Riad Albizzia ligt in de kasbawijk, vlakbij de Saadische graven, en is gemakkelijk met de auto te bereiken. Bloemenkunstenaar Michel richtte de riad met veel smaak in tot een klein, maar gezellig en charmant verblijf. Uiteraard kregen de 4 kamers de naam van een bloem mee. Allemaal hebben ze een eigen badkamer in tadelakt en ze geven uit op de patio. Ook het ‘chocoladen’ salon geeft daarop uit: gasten kunnen er terecht om wat te lezen, iets te eten of televisie te kijken. Nog zo’n leuk plekje is het terras met ontbijthoekje in vrolijke kleuren...

Prijzen: € 65-75 voor een dubbele kamer en € 100 voor de suite, ontbijt inbegrepen. Heel de riad: € 300 per nacht.

Reservering: www. riadalbizzia.com of www.riadomaroc.com


INFO

Bereikbaarheid Atlas Blue heeft rechtstreekse vluchten (reservering op www.atlas-blue.com). In het hoogseizoen zijn er charters. Ook Royal Air Maroc vliegt op Marrakech, met een tussenlanding in Casablanca.

Shoppen In Guéliz vind je verschillende hippe interieurwinkels en kledingboetieks, maar dé plek om dingen goedkoop op de kop te tikken blijft de souk - op voorwaarde dat u een beetje afdingt: pantoffeltjes, tunieken, sierflesjes, tapijten en dekens (traditionele, maar ook moderne), juwelen, vaatwerk, kruiden, schoonheidsproducten op basis van arganolie, tassen en andere leren objecten. Je kan er op het gemak rondwandelen: de handelaars die zich komen opdringen zijn eerder uitzondering dan regel.

Drinken en eten Hippe cafés en restaurants genoeg in Guéliz en L’Hivernage: ze hebben nu eens een hypermodern decor, dan weer een nostalgisch interieur. Een ervan is de Orangerie, het restaurant van het Sofitel, dat, naast de menukaart, vooral de moeite is voor zijn prachtig uitzicht over de wallen en de Atlas. Ook Jad Mahal is een zeer populaire plek. Het Soleiman paleis (op de Route de Fès) met zijn interieur als van een oosters paleis is ons ook al bijgebleven, vooral dan omwille van de grote patio in openlucht en de weelderig gedecoreerde salons. In het hotel of riad waar je verblijft vind je ongetwijfeld allerlei toeristische brochures vol trendy adresjes (‘Couleurs Marrakech Pocket’ bijvoorbeeld). De medina telt maar weinig cafés, buiten de bekendste dan, die rond het Jemâa el-Fna plein liggen en waarvan de terrassen ’s avonds bomvol toeristen zitten. Toch vind je er ook nog charmante plekjes, zoals het Bougainvillea Café (33 rue el Mouassine) op een boogscheut van de Mouassine fontein. U kan er terecht voor een drankje en voor een snack, aan redelijke prijzen. Voor een budgetmaaltijd moet je op het Jemâa el-Fna plein zijn. ‘Chez Chagrouni’ is een klassieker, waar je voor zo’n € 5 een schotel kan bestellen. ’s Avonds kan je ook aanschuiven bij een van de eettentjes die brochettes en koeskoes serveren aan zeer democratische prijzen.

Documenten Paspoort of identiteitskaart (georganiseerde reizen)

Munteenheid Dirham (1 DHR of MAD = 0,09€; 1€ = 11 dhrs)

Uurverschil -2u in de zomer en -1u in de winter

Elektriciteit 220 V

Voor meer info:

Toeristische dienst Louizalaan, 402 1050 Brussel

Tel.: 02 6466320

Web: www.tourisme-marocain.com  

Laatst aangepast op maandag, 29 maart 2010 10:34