Afdrukken
Tweet

IERLAND

Dublin in hot kort

Amper 1 uur en 20 minuten vliegen van België ligt het bruisende Dublin. De Liffey, het symbool bij uitstek van de stad, verdeelt Dublin in twee: de North Side, de vroegere volkse wijk, en de elegante en artistieke South Side. De sfeer is anders, de omgeving is anders… Maar beide stadswijken hebben een belangrijk architecturaal en cultureel erfgoed. De bewoners, echte levensgenieters, zijn erg hartelijk. Muziek, feesten en pubs, die je overal vindt, worden er hoog in het vaandel gedragen. Ook de Guinness is alomtegenwoordig. Ontdek deze stad die nooit stilstaat en een omwegje meer dan waard is, zowel voor de monumenten en musea als voor de sfeer die er hangt…

De zuidelijke oever

Temple Bar

En te bedenken dat deze hippe wijk, waar jongeren, ontwerpers en toeristen thuis zijn, vijftig jaar geleden op het punt stond afgebroken te worden. In de plaats zou een grote standplaats voor bussen komen… Dankzij de artiesten - velen van hen hadden hier trouwens een atelier – werd de wijk gered. Ze verenigden zich, wisten enkele beroemdheden (zoals U2) en architecten achter zich te scharen en dienden een renovatieplan in. Kleine werkmanswoningen, geplaveide straatjes, een hele rist pubs… Temple Bar veranderde in een echt cultureel centrum waar plaats is voor kunst in al zijn vormen, zonder dat het originele karakter verloren ging. Op Meeting Square (de naam is niet alleen symbolisch) worden nu openluchtvoorstellingen en gratis evenementen voor het publiek georganiseerd. Rond het plein liggen tal van instellingen zoals het Irish Film Centre, het Arthouse, de Temple Bar Gallery, de Gallery of Photography… Rond Temple Bar Square, nog zo’n ontmoetingsplek op mooie dagen, liggen allerlei boetieks, van de chicste tot de eenvoudigste. Maar Temple Bar is meer dan dat: het is ook het domein van U2. De groep bezit zonder twijfel het meest trendy hotel van de stad (The Clarence) en de hipste nachtclub: The Kitchen. De Wall of Fame vlakbij brengt ook hulde aan de groep en aan andere sterren van de Ierse muziekscene.


Rond Trinity College

Hoewel de 18de-eeuwse Bank of Ireland bovenaan de lijst met architecturaal en historisch erfgoed van de stad staat, wordt ze een beetje vergeten door de toeristen. Buurman Trinity College trekt namelijk alle aandacht. Achter een ringmuur in het centrum van de stad ligt deze universiteit die in de 16de eeuw werd gesticht door Elisabeth I. Vandaag ontdek je er, tussen de grasvelden en geplaveide pleintjes, ook bouwwerken uit latere periodes en gebouwd in latere stijlen. Wat je zeker niet mag missen: de Long Room (Old Library), een indrukwekkende bibliotheek met muren vol boeken, meer dan 200.000 werken waaronder het beroemde Boek van Kells, een prachtig verlucht manuscript uit de 9de eeuw. Nog zo’n topper is de oudste Keltische harp van het land (14de eeuw), die al evenzeer symbool staat voor het land als het klavertje vier en afgebeeld staat op de euro… en de Guinness flesjes!

Grafton Street & Stephen’s Green

Grafton Street is de belangrijkste winkelstraat van Dublin en volledig verkeersvrij. De meeste winkeltjes liggen vandaag in andere wijken (met name op de andere oever, in O’Connell Street), maar Grafton Street is het winkelparadijs bij uitstek als je chic wilt gaan shoppen. De grote winkelcentra van Brown Thomas zijn in Dublin wat Harrods is in Londen, een instituut waar je alle dure internationale merken terugvindt. Op wandelafstand ligt een mooi Georgian gebouw, het Powerscourt Townhouse, dat tegenwoordig ook een nieuwe bestemming als trendy shoppingcenter heeft gekregen. Iets verder geeft Grafton Street uit op Stephen’s Green, een aangenaam park met graspleinen, meren en wandelpaden omzoomd met standbeelden. Deze groene long is een gezellige rustige plek in het centrum van de stad. Rondom staan Georgian huizen, luxehotels en een groot shoppingcenter, volledig opgetrokken in glas en metaal, een hedendaagse serre…


Van Dawson Street naar Merrion Square, het Georgian Dublin en de museumwijk

Vertrek aan het eind van Grafton Street en volg Nassau Street. Je wandelt langs trendy cafés en restaurants en prachtige boekwinkels. Tussen Dawson Street en Merrion Square ligt een indrukwekkende verzameling musea, zoals de meeste andere openbare gebouwen opgetrokken in imposante neoklassieke stijl: de Royal Irish Academy (boeken en manuscripten), de Mansion (woning van de burgemeester) en Leinster House (Parliament), de National Gallery (Schone Kunsten), het Natural History Museum, het National Museum (zeker te bezichtigen: de broche van Tara en het kruis van Cong) en de National Library. Merrion Square is dan weer een van de mooiste plekjes van de stad. En een van de duurste ook als je de huurprijzen bekijkt… Herenhuizen met kleurrijke deuren geven pit aan het park, waar een levensechte Oscar Wilde een frisse neus haalt, nonchalant liggend op een rots. Trouwens, in een van de huizen aan dit plein woonden de ouders van dit enfant terrible van literair Dublin (op het nummer 1), nagenoeg buren van het gezin Yeats (op het nummer 52 en later nummer 82).

Rond het Dublin Castle en de Liberties

Achter de City Hall ofte het stadhuis, waar in de kelders een interessante tentoonstelling loopt over de geschiedenis van de stad sinds de middeleeuwen, ligt Dublin Castle, dat helemaal opgaat in de stad. Deze voormalige zetel van de macht is vandaag een museum. In de mooiste zalen worden nog steeds officiële recepties gehouden. Het gebouw dateert uit verschillende periodes en is dus niet echt een homogeen geheel, hoewel de verschillende delen nagenoeg volledig opnieuw opgebouwd werden in de 18de eeuw. Dit mag je zeker niet missen! Naast het kasteel staan twee kathedralen: Christ Church, vlakbij, en St. Patrick, twee huizenblokken verder. In de eerste kathedraal hangen oude en unieke werken. De tweede is zonder twijfel indrukwekkender - liggende beelden en ruitervanen zijn er de getuigen van een ver verleden… Patrick Street was vroeger de grens tussen de beide wijken: die van de gegoede burgerij en die van de Liberties of de armenwijk, die tegenwoordig wordt gerenoveerd. Je loopt de wijk door als je naar een van de populairste attracties van Dublin wilt: het Guinness Storehouse, dat – uiteraard - in het teken van het beroemdste bier van Ierland staat. Design en originaliteit gaan er hand in hand. Er wordt een interactieve tentoonstelling georganiseerd, er is een winkel en een panoramische bar met een adembenemend uitzicht op de stad. Nog een bezoek waard in de omgeving zijn het Irish Museum of Modern Art, heel mooi gelegen in het vroegere Royal Hospital Kilmainham, dat doet denken aan het Parijse Les Invalides, en de plaatselijke gevangenis, die sinds de sluiting in 1924 werd gerestaureerd…


De noordelijke oever en de kaaien

Tien jaar geleden staken toeristen amper de Liffey over naar de noordelijke oever. Dit was immers een arme en sombere wijk met de winkelstraat O’Connell Street als de belangrijkste noord-zuidas. Na de vernieuwingswerken die de wijk zijn 19de-eeuwse pracht teruggaven, werd deze laan het koninkrijk van de shoppers. Fastfoodrestaurants, bioscopen en winkeltjes van alle slag liggen er nu dicht opeengepakt. Langs de kaaien, vroeger het verzamelpunt voor dokwerkers, kun je nog steeds het Custom House bewonderen, in de 18de eeuw het tolhuis van de haven van Dublin. Het gebouw heeft dezelfde uitstraling als een neoklassiek paleis. Je kunt er onder meer een museum bewonderen gewijd aan de beroemde architect James Gandon, aan wie we ook O’Connell Bridge te danken hebben en de Four Courts, het Justitiepaleis, dat 500 meter verderop ligt, aan dezelfde kaai. De noordelijke oever kende onlangs een geslaagd renovatieproject: Smithfield Village, 5 minuten van de Four Courts en de Liffey. Het complex werd in 1999 officieel ingehuldigd door U2 en is in feite een combinatie van luxueuze flats, winkels en attracties midden in de arbeiderswijk en ver weg van de typische toeristische trekpleisters. De oude Jameson-distilleerderij (Old Jameson Distillery) moest baan ruimen voor een van de meest avant-gardistische hotels van Dublin en, vooral, voor een heel toegankelijke, interactieve tentoonstelling in het teken van deze symbolische whisky. De vroegere schoorsteen (The Chimney) is veranderd in een uitkijktoren met een panoramisch zicht op de hoofdstad. Je vindt er meteen ook The Irish Traditional Music Centre, een museum dat op een geslaagde en boeiende manier traditionele Ierse muziek in een hypermodern kader weet weer te geven. Een bezoek dat je niet licht zult vergeten! Naast de vele veranderingen die zorgden voor een gesmaakte renovatie van de wijk telt de noordelijke oever ook nog tal van andere interessante haltes: het Writers Museum, in het teken van de beroemde Ierse schrijvers (James Joyce, Oscar Wilde, Samuel Becket, Bernard Shaw…), de Municipal Gallery of Art, die werken van Picasso, Degas, Monet en Manet deelt met de Tate Gallery in Londen. Ook de oevers zelf werden aangepakt. Waar vroeger opslagplaatsen en andere verwaarloosde gebouwen stonden, vind je nu hightechgebouwen en een aangenaam wandelpad langs het water. Dublin, tussen traditie en modernisme in, heeft de liefhebber van cultuur, sfeer en levenskunst steeds kunnen bekoren, vooral als die hier op 17 maart langskwam, het feest van St. Patrick. Optochten en festiviteiten toveren de straten dan om in een levend, joviaal spektakel. Alles is in het groen, de nationale kleur, wat er nog maar eens aan herinnert dat Ierland ook een natuur-bestemming is!

PRAKTISCHE INFO

•Lowcostvluchten vanuit de luchthaven van Charleroi: www.ryanair.com

•Info ter plaatse: met name in de St. Andrewkerk, waar de Dienst voor Toerisme is ondergebracht. Je vindt er tal van thema-, literaire, architecturale, muzikale of historische parcours zoals de ‘Rock-‘n-rollwandeling’, met leuke info en allerlei leuke adresjes.

•Info op het net en info over overnachten: www.visitdublin.com en www.discoverireland.com •Je verplaatsen: plan je bezoeken per wijk, je kunt alles makkelijk te voet verkennen. Of kies voor de formule ‘Hop-On, Hop-Off’, je kunt op- en afstappen waar je wilt en dat gedurende 24 uur, de dubbeldekker volgt een traject langs de verschillende bezienswaardigheden van de hoofdstad.

Voor meer info Tourism Ireland: Louizalaan 66, 1050 Brussel. Tel.: 02 275 01 71 E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Website: www.discoverireland.com

Laatst aangepast op zondag, 04 april 2010 20:34