Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

FRANKRIJK

Pau, tussen zee en bergen: nieuwe bestemming voor een citytrip

Op de dag van de inhuldiging van de nieuwe vlucht tussen Charleroi en Pau, zat het vliegtuig vol met enthousiaste Belgen. Ze hadden er dan ook reden toe: voortaan kan je in minder dan 2 uur naar het uiterste hoekje van het zuidwesten van Frankrijk vliegen. Hoewel het die allures niet heeft, is de hoofdstad van de regio Béarn een centrale bestemming. Zoals de naam van het departement, de Pyrénées-Atlantiques of Atlantische Pyreneeën, het al zegt, ligt Pau tussen de zee en de bergen, vlakbij de Spaanse grens. De stad ligt op minder dan een uur rijden van het strand, de skipistes en het miraculeuze Lourdes. Het beroemde Guggenheim-museum van Bilbao in Baskenland ligt slechts op drie uur! Maar Pau is niet alleen een prima uitgangspunt voor lange vakanties in de winter en de zomer. De geboortestad van Hendrik IV ‘le bon roi’ is zélf ook een bezoek waard: ideaal dus voor een citytrip. Met zijn fantastische uitzicht op de bergen, gelegen op een rotsachtige uitloper van de Pyreneeën aan de oevers van de Gave, is het historische centrum, deels middeleeuws, deels renaissance, op zich al de moeite waard. En dan hebben we het nog niet gehad over het zachte klimaat, de palmbomen, de vele groene parken en de heerlijke keuken met foie gras en Jurançon wijnen. Geen wonder dat deze streek de Engelsen in de 19e eeuw wist te verleiden om zich hier te komen vestigen met hun luxueuze belle époque-villa’s, in een stijl ‘so British’ die ook vandaag nog bewonderd wordt. Wij nemen je mee op een kleine rondtoer door de stad waarvan de slogan niet voor niets ‘la vie rêvée des villes’ is!

Rond het Kasteel, de geboorteplaats van koning Hendrik IV

De stad Pau ontwikkelde zich in de middeleeuwen. Gaston Fébus, landsheer en groot veroveraar, had voor het eerst het idee gekregen om accijnzen te heffen op de doortocht van koeien op zijn grondgebied (op het wapenschild van Béarn staan immers twee koeien), wat de stad aanzienlijk verrijkte. Langzaamaan breidde de stad zich uit rondom het kasteel, dat gebouwd was op een rots hoog boven de Gave-rivier, omzoomd met huisjes op palen. De naam Pau, 'paal' in de streektaal, stamt dus uit deze periode, en zou zelfs kunnen refereren aan de palissades rondom het fort. Fébus slaagde erin om de regio Béarn onafhankelijk te maken in de 14e eeuw, maar de stad Pau moest alsnog de komst van Jeanne d’Albret, koningin van Navarra, afwachten tot in de 16e eeuw vooraleer de streek een echte staat werd. In de daaropvolgende eeuw (1620), kwam de Béarn onder het bestuur van het Franse Koninkrijk. Maar Jeanne d’Albret is niet alleen gekend omwille van haar krachtdadige politiek. De stad Pau heeft aan haar ook de geboorte (in 1553) van de beroemde Hendrik IV te danken, in 1589 gekroond tot vorst van Frankrijk. Hoewel deze figuur slechts enkele jaren in zijn geboortestad heeft doorgebracht, is men hem zeer dankbaar, en niet alleen voor het toerisme. De inwoners van Pau zijn er echt trots op dat ‘le bon roi’, aanbeden om zijn eenvoud, vrijgevigheid en progressieve ideeën, in hun kasteel geboren is. In Pau lachen ze ook graag met de amoureuze escapades van de koning, die de bijnaam ‘le Vert Galant’ kreeg, de 'rokkenjager', omdat hij minstens 57 maîtresses en 24 kinderen had… In de gezellige wijk rondom het deels middeleeuwse, deels renaissance kasteel heeft één winkeltje alvast zijn bekendheid te danken aan de frivole uitspattingen van Hendrik IV. Het is de winkel annex theesalon van Francis Miot, verkozen tot de ‘Beste confituurmaker van Frankrijk’ in 1987, een verplichte halte voor nieuwsgierige lekkerbekken: je vind er tientallen soorten confituur, vruchtensnoepjes en koekjes, de een al origineler dan de andere. Je kan er ook de beroemde ‘Coucougnettes du Vert Galant’ kopen, hét symbool van Pau en uitgeroepen tot ‘beste snoepgoed van Frankrijk’ (1999). Een heerlijke lekkernij op basis van geroosterde amandelen met chocolade, in een jasje van marsepein gearomatiseerd met framboos, een vleugje gember en armagnac, en afgewerkt met witte rietsuiker. Andere delicatessen zijn de pralines met pikante namen zoals ‘les Tétons de Reine Margot’ ('de tieten van Koningin Margot'), ‘les Galipettes’ ('capriooltjes'), ‘les Prunes de Monsieur’ ('de pruimen van Mijnheer') en andere zoete verrassingen zoals de ‘Choco’Cisson’, een worst die er uitziet als charcuterie maar die gemaakt is van chocolade! Een uitstekend adresje om ongewone cadeautjes te kopen, verpakt in al even aantrekkelijk cadeaupapier! Boutique Francis Miot, rue Joffre 48. Tel: 0033-(0)5 59276951. Web: www.francis-miot.com

Het kasteel van Henri IV

Het kasteel - symbolisch ‘le Château d’Henri IV’ genoemd door de inwoners van Pau – heeft eigenlijk niets meer te maken met het fort dat de vorst in zijn kindertijd heeft gekend, voor hij naar het platteland verhuisde waar hij een typisch Béarnse opvoeding kreeg… Het kasteel, gebouwd in de 12e eeuw voor enkele landsheren uit de Béarn, werd in de 16e eeuw immers verbouwd in renaissancestijl en daarna, in de 19e eeuw, volledig gerestaureerd door Louis Philippe en Napoleon III, die eveneens het interieur herinrichtten. Van de aanwezigheid van Hendrik IV blijft alleen nog een reusachtig schildpadpantser over dat als zijn wieg zou hebben gediend. Toch is het kasteel écht een bezoek waard: weelderige salons en kamers wisselen elkaar af met kostbare schilderijen en wandtapijten, waaronder een van de meest waardevolle collecties van de Gobelin-manufactuur in Parijs. Bij het verlaten van het kasteel mag je niet vergeten om de deurklopper te aaien die in de vorm van een dashond aan La Maison Peyré hangt, een voornaam herenhuis uit de 17e eeuw (nummer 2 in de Rue du Château)… Dit gebaar zou geluk en voorspoed brengen. Op de binnenplaats van dit prachtige gebouw kan je zien wat Pau op architecturaal vlak zo apart maakt: vele huizen zijn gebouwd met rivierstenen uit de Gave-rivier. Zijn ook zeker een bezoek waard: het oude Parlement van Navarra (17e eeuw), waar nu de departementsraad van de Pyrénées-Atlantiques zetelt, en de pittoreske huisjes in de Rue Henri IV. Deze straat overkoepelt talrijke steegjes waar de restaurants 's zomers hun terras buitenzetten en het hele jaar door lekkere streekgerechten aanbieden.



Laatst aangepast op maandag, 05 april 2010 13:52