Naam:
Email:
Artikels


FRANKRIJK, Bestemming Dordogne Périgord
PDF Afdrukken E-mailadres

Tips voor rondritten ‘De vier kleuren van de Périgord’

De Groene Périgord

Vanuit Brantôme, ‘het groene Venetië van de Périgord’: de route langs de watermolens van de Val de Dronne Het erfgoed is hier heel goed bewaard: je kan er nog steeds de oude molens bezoeken die vroeger notenolie, meel of papierpap produceerden (en dat in sommige gevallen nog steeds doen). Wat moet je zeker nog zien onderweg?

• De Moulin de Pinard in Le Bourdeix, in het Regionaal Natuurpark Périgord Limousin. Na een uitzonderlijke restauratie werkt deze molen opnieuw en wordt hier meel en notenolie geproduceerd.

• De Moulin de la Pauze in St-Méard de Dronne. Hier is het ‘Conservatoire des techniques et traditions meunières et boulangères’ ondergebracht (Instituut ter behoud van molenaars- en bakkerstechnieken).

• De Moulin du Pont in Montagrier (12de eeuw) werd helemaal gerenoveerd en is tegenwoordig het ‘Maison de la Dronne et du Patrimoine rural’. Hier is te zien hoe het landbouwgebied aan het begin van de 20ste eeuw van elektriciteit werd voorzien.

• De Moulin Martin in Javerlhac: deze molen met aan de zijkant een schoepenrad (overblijfsel uit de 8ste eeuw) wordt op vraag van particulieren gebruikt om notenolie te maken.

• De Moulin de Rochereuil in Grand Brassac: 12de-eeuwse molen voor het produceren van notenolie. Nog steeds in gebruik. Productie, degustatie en verkoop van notenolie, gepelde noten, taart, jam, zeep en honing.

Vanuit Nontron: op ontdekkingstocht langs kunsthandwerkers In het hart van het Regionaal Natuurpark Périgord Limousin worden op ambachtelijke wijze de oudste messen van het land gemaakt, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 15de eeuw: de messen van Nontron. Die zijn zo bijzonder omdat ze een bukshouten greep hebben. In de messenmakerij van Nontron kom je meer te weten over de verschillende productiestappen. De Groene Périgord is ook vermaard om zijn pantoffels, de ‘Charentaise’. In de 18de en 19de eeuw werd in de ateliers van de viltbewerkers voor het eerst zo’n pantoffel gemaakt van restjes gebruikt vilt of vilt dat niet werd gebruikt in de papierfabriek (te zien in het Musée de Varaignes). Doordat hier zoveel kastanjebossen liggen, duurde het niet lang voor van de twijgen manden werden gevlochten. Kastanjes heten hier trouwens ‘bomen van de beschaving’. Door al dat vlechtwerk ging men de streek het land van de ‘feuillardiers’ of de ‘hoepelmakers’ noemen...

De Witte Périgord

Périgueux, de hoofdstad van de Périgord Périgueux is een geklasseerde kunst- en historische stad en bezit een uitzonderlijk architecturaal erfgoed. Je kunt er een Gallo-Romeinse route volgen in de buurt van het Musée Vésunna, waar je overblijfselen vindt uit het antieke verleden van de stad. Het is er heerlijk dwalen door de steegjes van het middeleeuwse Puy St-Front. Deze straatjes aan de voet van de kathedraal zijn trouwens door de Unesco ingeschreven op de lijst van Werelderfgoed in het kader van de wandelwegen van de heilige Jacobus van Compostella. Rond de Rue Limogeanne vind je de overblijfselen uit het renaissance-erfgoed. Het Musée du Périgord stelt schatten tentoon uit de prehistorie, etnografische kunstwerken, Schone Kunsten... In Périgueux ook geen gebrek aan gezellige winkeltjes met gastronomische specialiteiten, antiquiteiten, meubels en versieringen. Op woensdag en vrijdag kan je gaan rondslenteren op de traditionele markt rond de St-Frontkathedraal.

Tocht vanuit Périgueux: de vallei van de Isle anders bekeken Wanneer je de Isle volgt, kom je in een vallei vol traditionele dorpjes met tal van bezienswaardigheden: St-Astier en zijn romaanse kerk, Montpon, Neuvic/ l’Isle waar je het kasteel en de plantentuin kunt bezoeken, Mussidan en het Musée des Arts et Traditions in een mooi 18de-eeuws kartuizerklooster. Of je volgt de binnenschippers naar de Moulin du Duellas in St Martial d’Artenset… 

Het Musée Vésunna in Périgueux Het Gallo-Romeinse museum Vesunna is gebouwd op de overblijfselen van een groot, antiek gebouw. Ontwerper was architect Jean Nouvel. De archeologische resten van de domus van Vésonne (de oude woning) laten het verleden van de stad prachtig tot zijn recht komen. De collecties van het museum schetsen het dagelijkse leven in de tijd van de Gallo-Romeinen, van de eerste tot de derde eeuw voor onze tijdrekening. De tentoonstelling is opgebouwd rond twee thema’s: ‘Stad en openbaar leven’ en ‘Huis en privéleven’. Zo ontdek je de charme van de huizen van onze voorouders, met een tuin, een peristyle (zuilengalerij) en aanpalende ruimten met beschilderde muren.

Niet te missen festiviteiten

• Het eerste weekend van mei: La Fête de la Fraise (Aardbeifeest) in Vergt. Verkoop van aardbeien, voorstelling van de productie, bakken van een reuzentaart, animatie...

• In de zomer: ‘MIMOS’, Festival international du Mime (Internationaal mimefestival) in Périgueux. Eind juli-begin augustus: de internationale afspraak voor gebaren- en/of visuele kunst. Alle pleinen, straten, tuinen en de openbare ruimten van de stad staan in het teken van mime, dans, gebarentheater…



Laatst aangepast op zondag, 04 april 2010 20:50