Naam:
Email:
Een luxetrein door España Verde
PDF Afdrukken E-mailadres

De Transcantabrico: een handleiding...

In Santiago de Compostella verzamelen passagiers uit alle hoeken van de wereld voor een eerste stadsbezoek. De trein zelf staat klaar in het station van Ferrol. De immense trein telt 14 wagons in de klassieke Pullmankleuren, blauw en crème, en heeft een schitterend interieur. Inlegwerk, perfect gelakt hout, tapijten, verguldsels en porselein roepen de sfeer op van de dolle jaren ‘20. Het personeel, in uniform, serveert champagne in de vier salonwagens (bar, pub, bibliotheek en spelletjessalon) met fauteuils en tafels. De coupés zijn noodgedwongen klein, maar luxueus, met een tweepersoonsbed, radio, minibar, airconditioning, uitgekiende bergruimtes en een badkamer met toilet, lavabo en een hydrojet-douche die u ook als sauna kunt gebruiken... De betovering is compleet als de trein vertrekt: voor je ogen ontvouwt zich een Spaans landschap dat soms merkwaardig veel aan Zwitserland doet denken. Terwijl je het uitzicht bewondert drink je een aperitiefje, of blader je door de magazines, boeken en kranten die ter beschikking staan.

Een dag aan boord...

Elke avond schuift men het programma voor de volgende dag onder de deur van je coupé. Terwijl je als passagier in het restaurant zit, maakt men je bed op voor de nacht en worden de rolgordijnen neergelaten. Voor het comfort van de gasten en voor de passagiers die hun stadsbezoek willen verlengen, blijft de trein telkens in het station tot de volgende ochtend, onder bewaking van veiligheidspersoneel. ’s Ochtends word je door één van de hostessen met de bel gewekt. De bel klinkt door de gang, precies een half uur voor de salons opengaan en het ontbijtbuffet van start gaat, dat een mooi assortiment streekproducten biedt. Meestal vertrekt de trein op dat moment ook opnieuw naar de volgende halte, zodat je kan ontbijten ‘met uitzicht’. Elke dag zijn er uitstappen voorzien met een Spaans- en Engelstalige gids, met de bus, omdat de afstanden te groot zijn om te voet af te leggen. De Transcantabrico heeft geen eigen keuken. Voor de middag- en avondmaaltijden schuift u aan in typische etablissementen die ook historisch interessant zijn, zoals paradors, of onderweg, terwijl u de streek verkent. De menu’s (wijn inbegrepen) zijn overvloedig, met de nadruk op vis- en zeevruchten in de kustregio, en op vlees, charcuterie en kazen in de dorpjes en steden in het binnenland. In Santiago de Compostella bijvoorbeeld eet u in een oud gasthuis dat eind 15e eeuw door de katholieke koningen werd opgericht. In het schilderachtige dorp Santillana del Mar wordt u ’s middags verwacht in een schitterend landhuis uit de 8e eeuw. Na het diner kan je de avond afsluiten in de pub van de trein, waar zangers en/of muzikanten voor een ontspannen sfeer zorgen. Tijdens zo’n fantastische reis bloeien vaak mooie vriendschappen. Weinig verwonderlijk dus dat er op de afscheidsavond al eens een traantje rolt...



Laatst aangepast op woensdag, 31 maart 2010 17:03