Afdrukken
Tweet

SPANJE

Culinair Barcelona

Wat een lekker ding toch, Barcelona! Zelden wist een stad écht iedereen die er langskwam in te pakken. Alleen een paar (wereld)vreemde snuiters vielen niet onmiddellijk voor de zonnige charme van deze Spaanse plek. Kosmopolitisch, trendy, feestelijk, speels, architecturaal, design, toeristisch én bovendien aan de kust gelegen: troeven te over dus voor deze stad die elke keer opnieuw verrassend uit de hoek komt (kijk maar naar de nieuwe buurt Diagonal Mar). Barcelona is dan ook de eerste halte van de Reiswereldcruise (pg 25), een speciale lezerscruise rond het thema ‘gastronomie’ die u langs verschillende steden brengt. Barcelona barst van de goede adressen: markten met regionale producten, tapabars waar u de lekkerste hapjes eet, kooklessen om u in te wijden in de Catalaanse keuken of gewoon plaatsen waar u de sfeer van de stad kan opsnuiven. Hieronder geven we u een hele selectie adressen mee – uiteraard subjectief en allesbehalve volledig. Laat het een mooie leidraad zijn bij een (her)ontdekking van deze prachtige stad...

Wil u een stad op een andere manier verkennen? Ga dan op zoek gaan naar de plaatsen waar ze het meeste leeft en bruist. Wie vanuit die punten vertrekt, krijgt vaak een andere kijk op de omgeving, mét zijn toeristische sites, straten en monumenten. Als we u een goede raad moeten meegeven, dan wel deze: aarzel niet om door de stad te dwalen, loop eens wat verder door, neem die zijstraat eens (al is het maar even), maar ga in elk geval verder dan de grote lanen waar u tussen de horden toeristen loopt. Loop ook eens binnen in de cafés en restaurants die vol Barcelonezen zitten. Die weten tenslotte het beste waar het goed is...


Markten

Het beste van de zee en het achterland: de markten zijn de trots van Barcelona. Naast de beroemde (en prachtige) Mercat de la Boqueria zijn volgende adressen een bezoek waard.

•Mercat de La Barceloneta. Hier loop je geen toeristen tegen het lijf, maar enkel echte “Barcelonezen” die er uitstekende producten komen inkopen. Een bijzonder authentieke ervaring, inclusief geurtjes en roepende verkopers. In afwachting van het einde van de (lang aanslepende) restauratiewerken van de oude markthal met structuur van metaal gaat de markt door op de Plaça Poeta Boscan.

•Mercatobertraval. Dit is meer als een markt voor lekkerbekken die er voedsel kunnen kopen afkomstig uit de landen van de bewoners van de multiculturele Ravalwijk. Deze markt biedt een mooi overzicht van de creativiteit van de stadsbewoners. Je kan er schilderijen, ambachtelijk vervaardigde voorwerpen, T-shirts en foto’s kopen die zeer eigentijds en allesbehalve kitsch zijn (op de Rambla Raval op zaterdag en zondag van 11 tot 21 u).

Charcuterie & Cie

In Catalonië produceren vaklui overheerlijke charcuterie. Proef de lekkernijen ter plaatse en/of keer huiswaarts met fijne vleeswaren in de koffer.

•La Botifarreria de Santa Maria. Heerlijke worsten: dit is geen adres voor vegetariërs. In de charcuteriezaak van Toni Travé worden naast de huisgemaakte fijne vleeswaren (bijvoorbeeld fuet) ook de beste botifarras (worsten) van de stad verkocht. Proef de “ster des huizes”, de botifarra a l’ou (worst met ei). De charcuterie zit in een vacuümverpakking die zeer handig is voor toeristen die de lekkernijen mee naar huis willen nemen. (C/Santa Maria 4)

•Xarcuteria Xaloc. In deze zaak kan je de charcuterie ter plaatse proeven of mee naar huis nemen. Je kan kiezen uit een indrukwekkend aanbod van Catalaanse (en Spaanse) vleeswaren, kazen en wijnen. (C/de la Palla 17)


Tapas & Pinxos

Pica-pica (kleinigheidjes eten) is een goed ingeburgerde gewoonte in Barcelona. Een van de meest populaire bereidingen is de pa amb tomàquet (brood met sappige tomaat: een dikke snede brood ingewreven met tomaat, olijfolie, zout en soms look en ansjovis), een hartige hap die zowel hoofd- en bijgerecht kan zijn. Er zijn talloze pinxos/tapas-bars (zie goede “buurtadresjes”). Dit zijn alvast 3 vaste waarden waar het heerlijk aan de toog hangen is.

•Xampanyet. In dezelfde straat van het Museu Picasso ontdek je dit verrassend authentieke etablissement. De inwoners van Barcelona komen er graag tijdens het weekend om er van de feestelijke sfeer te genieten. Bestel hier zeker xampanyet (bubbels) terwijl je de tapes proeft. (Montcada 22)

•Sagardi. Hier draait alles rond de pinxos, de Baskische versie van tapas. De klant is hier koning en geniet een groot vertrouwen: je kiest zelf wat je wil, bewaart de houten spiesjes die aan het einde van je maaltijd worden opgeteld. Bij deze gerechten smaken een Baskische cider of txacoli (een sprankelende witte wijn) bijzonder lekker. (Argenteria 62)

• Bar Piñol. Hier proef je van heerlijke tapas en de levendige sfeer van La Barceloneta. Authentiek adresje voor wie geen bezwaar heeft tegen rumoer. (Andrea Dòria 28)

Zoet en zacht

Wie Barcelona zegt, denkt vaak aan hartige hapjes, maar de Catalanen zijn ook echte zoetekauwen!

•Caelum. Dit theesalon is een eerbetoon aan de zoete lekkernijen en andere specialiteiten (bier, alcohol, snoepgoed en confituur) uit kloosters en abdijen. Ingericht in een mooie, gewelfde kelder. (C/de la Palla 8)

•La Campana. Voor liefhebbers van ijsjes en ambachtelijk gemaakte torrons. Prachtige oude winkel. (C/Princessa 36. Tel.: 93 319 72 96)

•El Tio Che. Een aanrader voor lekkerbekken en culinaire “avonturiers”. Klanten komen van heinde en verre naar deze orxateria in de Poble Nou-buurt om de orxata te proeven. Deze verfrissende drank wordt gemaakt van chufa (aardamandel), lijkt op melk en heeft een verfijnde smaak. Even lekker is de Ilet Merengada met kaneel. (Rambla del Poble Nou 44-46)

•Caj Chai. Een rustig theesalon met mooie, minimalistische inrichting. Indrukwekkende theekaart. (Sant Domènec del Call 12)


«Cafè!»

Cafè amb gel: Met zomers weer bestel je best een cafè camb gel. Het principe is eenvoudig: warme koffie (gesuikerd) wordt geserveerd in een glas met ijsblokjes (en niet omgekeerd). Een meer gesofistikeerde versie van dit drankje is cafè escarxat dat wordt bereid in een shaker met ijs. Heerlijk verfrissend!

• Da Gepetto. Bar om te ontbijten met terras op de bekende Rambla del Poblenou. Wie echt sfeer wil opsnuiven, neemt best binnen plaats waar de vaste klanten (buurtbewoners) de wereld (en vooral Catalonië) veranderen met hun levendige gesprekken terwijl ze van een cafè escarxat nippen en de krant lezen. (aan het begin van de Rambla de Poblenou, kort bij het kruispunt met de C/Taulat)

• La Catalana. Rustige zaak met heerlijk uitzicht op de kleine Plaça de les Olles (nr. 5) in het stadscentrum (El Born). Het dagmenu biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.

• Salambo. Gelegen in de Gràciawijk die beroemd is voor de rebelse en mondige inwoners die hun mening niet onder stoelen of banken steken (Catalaanse identiteit, anti-globalisten enz.,). Dit cultuurcafé ligt naast een club voor cinefielen. Een trekpleister in alternatieve en geëngageerde kringen. (Torrijos 51. www.cafesalombo.com)

• Café del Sol. Gelegen in de Gràciabuurt waar de gevels beschilderd zijn met separatistische slogans die aan het rebelse karakter van de wijk herinneren. In dit aangename café met mooi terras op de Plaça de Gracia en Plaça Virreinia is er altijd sfeer. (Plaça del Sol 16)

• Café del Pi. Dit pleintje is de plaatselijke Place du Tertre (beroemde plein der kunstenaars in het Parijse Montmartre). Artiesten komen hun werk er tentoonstellen en deze bar behoort als het ware tot decor van het plein. Aan de toog voeren de vaste klanten steevast levendige gesprekken. (Plaça Sant Josep Oriol 1)

Vino vidi vici

De nog vrij onbekende Catalaanse wijnen hebben overheerlijke verrassingen in petto!

• Vinus&Brindis. Uitstekende selectie wijnen in het hart van Gràcia. (C/Torrent de l’Olla 147)

• La Carte des Vins. Dit huis met Franse naam werd in de Bourgogne gesticht. Je kan er wijnen uit Catalonië en de rest van de wereld kopen. (C/Sombrerers 1. Er zijn meerdere winkels in Barcelona)

• La Vinya del Señor. Elegante winebar en op het terras geniet je van een mooi uitzicht op de Santa Maria del Markerk.


Design tafelen

Hippe restaurants genoeg in Barcelona. Er gaan dagelijks nieuwe design-restaurants open met tot de verbeelding sprekende inrichting. Keerzijde van de medaille is dat de kwaliteit van de keuken niet altijd even verbluffend is als de prachtige inrichting…

•Agua. Trekpleister is het terras op het strand (ideaal voor een zwoele zomeravond). Het is een van de vele etablissementen die de Passeig Maritim van Barceloneta afzomen (nr. 30. Tel.: 93 225 12 72). De kwaliteit van de gerechten varieert, maar er worden enkel dagverse producten gebruikt. Reserveren aangeraden (zeker voor het terras).

•Bestial. Dit lounge-restaurant in de buurt van de Agua heeft een mooi uitzicht op de Middellandse Zee. Je eet er op een terras (van teakhout) met verschillende niveaus te midden van grote planten. De meeste klanten komen hier niet voor de (degelijke) keuken, maar voor de sfeer. (Ramon Trias Fargas 2-4. Tel.: 93 224 04 07).

•Udon. Noodles & Fun… Een “Japans” fastfoodrestaurant dat een ontmoetingsplaats is voor de trendy jongeren van Barcelona. (C/Princesa 23).

•Comerç 24. Een “conceptrestaurant” waar de klanten uitzicht op de keuken hebben. Nu al een klassieker. (Comerç 24. Tel.: 93 319 21 02).

•Pla. Creatieve gerechten in een mooi, modern decor te midden van de Barri Gotic. De klanten die er tafelen, zijn al even origineel.

•Sandwich & Friends. In een interieur van formica, pvc en glas smul je van originele broodjes. Mooi uitzicht op de oude Mercat del Born. (Passeig del Born 27. Tel.: 93 310 07 86).

Kooklessen

Kooklessen zijn de nieuwste trend in heel wat Europese steden, zelfs in heel de wereld. Chef-koks laten u de traditionele recepten van hun land of hun streek ontdekken, of wijden u in in de geheimen van hun creaties.

COOK & TASTE, in hartje Barcelona De locatie van deze nieuwe kookschool is nogal speciaal: hij palmt namelijk de 3e verdieping in van een huis aan de Rambla, wat zowat de bekendste straat van Barcelona moet zijn. Een lieve jongedame, de chef, verwelkomt u in dit appartement. Voor u met haar aan de slag gaat, neemt ze u mee naar buiten: naar de grootste markt van de stad er recht tegenover, La Boqueria. Samen met haar loop je tussen de kleurrijke stalletjes, en kies je de nodige ingrediënten uit voor de recepten die liggen te wachten... In een prettige sfeer leer je in 3 uur tijd enkele delicieuze seizoensgerechten maken: bonen met honing en verse kaas (‘mato’) bijvoorbeeld, fluweelsoep van venusschelpjes en eekhoorntjesbrood, of de beroemde crema catalana (crême brûlée). De beloning is groot: de afsluitende maaltijd is hemels. Cook & Taste, La Rambla, 58, 08003 Barcelona. Tel: (0034) (0)93 302 13 20. Web: www.cookandtaste.net Inlichtingen: er zijn 2 kooksessies per dag, om 12u en om 18u, van maandag tot zaterdag. Prijs v.a. € 50 per persoon (ingrediënten en wijn inbegrepen).

Laatst aangepast op woensdag, 07 april 2010 12:25