Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

BELGIË Sint-Martens-Latem 

Fietsen in de Leiestreek

Op maar een paar kilometer ten zuidoosten van Gent, aan de oevers van de Leie, ligt de gemeente Sint-Martens-Latem met zijn twee charmante dorpjes: Deurle en Latem. Vanaf de 19e eeuw vonden talrijke kunstenaars hun weg naar deze prachtige landelijke regio. De Leiestreek staat voor een unieke combinatie van natuur, kunst en charme: een pareltje voor cultuurliefhebbers en wandelaars. Verschillende fiets- en wandelroutes doorkruisen de streek. En de schildersateliers en musea onderweg zijn meer dan een bezoekje waard!

Kunstenaarskolonie

Kunstenaarskolonie De school van Sint-Martens-Latem maakte internationale faam dankzij het expressionisme en symbolisme. Een eerste groep kunstenaars vestigde zich tussen 1898 en 1901 langs de Leie: de beeldhouwer Georges Minne, de schilders Valerius de Saedeleer en Gustave Van de Woestijne, en diens broer, de Vlaamse dichter Karel Van de Woestijne. Ze haalden hun inspiratie bij de Vlaamse Primitieven en Breughel, maar hun stijl was eenvoudiger en soberder. Tussen 1905 en 1910 volgde een tweede groep schilders: Frits Van den Berghe, Albert Servaes, Leon en Gustaaf De Smet en niet te vergeten Constant Permeke. Zij maakten de weg vrij voor het Vlaamse expressionisme. Beide groepen hadden grote bewondering voor de natuur en veel aandacht voor de relatie tussen mens en natuur, die ze elk in hun eigen stijl weergaven, maar met één constante: ze braken allemaal met het formele academisme. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog verlieten de kunstenaars die Latem beroemd maakten, bijna allemaal de Leiestreek. Toch is Sint-Martens-Latem sindsdien altijd een paradijs voor schilders en beeldhouwers gebleven. Musea van de school van Sint-Martens-Latem •Het Museum van Deinze stelt het werk tentoon van verschillende kunstenaars die zich door de jaren heen in de Leiestreek hebben gevestigd, vanaf het einde van de 19e eeuw tot vandaag. Aan de hand van een reeks foto’s kan je je een idee vormen van het creatieve elan dat hier begin 20e eeuw moet geheerst hebben, toen al die nu beroemde kunstenaars langs de schilderachtige rivier flaneerden.

Het Gemeentelijk Museum Gustaaf De Smet is ondergebracht in het huis en het schildersatelier van de gelijknamige Vlaamse expressionist. Hij woonde hier van 1880 tot 1940. Verschillende van zijn werken zijn er te bezichtigen, uit de periode van 1915 tot aan zijn dood in 1943.

Het Museum Dhondt-Dhaenens bezit een ruime permanente collectie kunstwerken van Jean Brusselmans, Gustaaf en Leon De Smet, Valerius De Saedeleer, James Ensor, George Minne, Constant Permeke, Albert Servaes, Albijn van den Abeele, Frits van den Berghe, Gustave van de Woestijne en Rik Wouters. De kunstwerken kwamen in 1920 in het bezit van Irma en Jules Dhondt-Dhaenens, die in 1967 besloten om ze tentoon te stellen. Het museum is ondergebracht in een modern langwerpig gebouw, ontworpen door architect Erik Van Biervliet. Er vinden ook tijdelijke exposities plaats.

Een eindje verder ligt, aan de oevers van de Leie, het Museum Leon De Smet, waar de gelijknamige kunstenaar 36 jaar lang woonde. In één deel van het museum zijn enkele van zijn kunstwerken ondergebracht, in een ander deel een hedendaagse kunstgalerij. De Leiedorpen Latem en Deurle vandaag Tot in de eerste helft van de 20e eeuw bleven Sint-Martens-Latem en Deurle vooral landelijke gemeenten met als enige nijverheid hier en daar een familiebrouwerij of een stokerij. Later kreeg vooral Latem een residentieel karakter. Meer en meer Gentenaren kwamen er zich vestigen, aangetrokken door de idyllische uitstraling van de streek. Nog altijd rijzen de grote villa’s hier als paddenstoelen uit de grond, ten koste van de prachtige beukenbossen en de statige populieren… En zo gaat de natuur, die de oevers van de Leie zo mooi maakt, toch beetje bij beetje verloren. Ontdek de Leiestreek met de fiets Dit is een ideale regio om met de fiets te verkennen. Er zijn een heleboel rustige fietspaden op vlak terrein: toegankelijk voor iedereen dus. Toerisme Oost-Vlaanderen stelde verschillende wandel- en fietskaarten samen, met goed aangeduide routes die samen een coherent geheel vormen. Op de plaats waar twee routes elkaar kruisen, staat een klein bordje met het nummer van het ‘knooppunt’ en de richting van het volgende. U hoeft alleen het nummer op uw kaart te lokaliseren om uw traject verder te zetten. Om het u nog gemakkelijker te maken vindt u bij de routes die we hieronder voorstellen ook de nummers van de knooppunten die u onderweg tegenkomt. Het langste traject beslaat 55 km, al kan u dat ook opdelen. Hieronder stellen we u een aantal kortere routes voor, die telkens een lus vormen: ze beginnen en eindigen in het dorp Deurle.



Laatst aangepast op maandag, 29 maart 2010 09:46